Ή, μήπως, και το Protagon είναι, τελικά, «ψευδώνυμο»;
19 Ιουνίου 2023Του Στρατή Μπουρνάζου (από το facebook)
Γιρόδαμος Γουικιδρής, Θεοτούμπης, Αβδούλ Κισλάραγας, Πέτρος Κοτόπητας, Θεοτούμπης, Σκνίπας, Οικονόμος Κενοβαρελίδης: μερικά από τα δεκάδες ψευδώνυμα του Εμμανουήλ Ροΐδη. Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται για ψευδώνυμα. Βασικός κανόνας της ψευδωνυμίας, ιδίως στη δημοσιογραφία: δηλώνεται (π.χ. Ειδικός Συνεργάτης) ή υποδηλώνεται.
Στην περίπτωση του Prοtagon πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό: για παραπλάνηση, καθώς τίποτα δεν υπαινισσόταν την ψευδωνυμία, οι αναγνώστες δεν το ήξεραν ούτε μπορούσαν να το υποψιαστούν (από το όνομα ή το ύφος των κειμένων), καθώς μάλιστα οι αρθρογράφοι μόστραραν ως υπαρκτά πρόσωπα με φωτογραφίες αλιευμένες από το shutterstock και άλλα φωτογραφικά πρακτορεία. Αν μάλιστα σταθμίσουμε και άλλες παραμέτρους (τον κεντρικοπολιτικό χαρακτήρα τής fake αρθρογραφίας, τη συστηματικότητά της κλπ.) η υπόθεση παίρνει διαστάσεις μεθοδευμένης απάτης και πολιτικής χειραγώγησης.
Σάιτ με αξιώσεις σοβαρότητας, είναι, όχι κάποιο απίθανο έντυπο που εκδίδει ο "καθηγητής Κουρκούβιλος" ή ο "Ευθύμιος Εθνικοφρονίδης" (για να αναμνησθώ των της νεότητος ημών χρόνων). Εκτός, αν, τελικά, το Protagon είναι, κι αυτό… ψευδώνυμο ή φάρσα.
* Όποιος ενδιαφέρεται για τα ψευδώνυμα, το βιβλίο του Κυριάκου Ντελόπουλου "Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα" (Εκδόσεις Εστία) είναι θησαυρός (από εκεί αλίευσα και τα του Ροΐδη). Ένας κρουνός ευρηματικότητας, φαντασίας και γέλιου ξεχύνεται από τις σελίδες του.