Ο Μίμης Πλέσσας στο κατώφλι των 100 χρόνων και η Νάνα Μούσχουρη των 90 στην ΕΡΤ

Ο Μίμης Πλέσσας στο κατώφλι των 100 χρόνων και η Νάνα Μούσχουρη των 90 στην ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

H Ιστορία είναι ένα μαγικό νήμα που ενώνει πρόσωπα και ημερομηνίες.

02 Νοεμβρίου 2023

Γράφει ο Γιάννης Κουτράκης

Για πολύ κόσμο είναι βαρετή και αφηρημένη. Υπάρχουν όμως στιγμές που δεν μπορείς να την αποφύγεις. Μία τέτοια στιγμή ζήσαμε όλοι όσοι παραβρεθήκαμε χθες στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με αφορμή την κυκλοφορία 24 ανέκδοτων τραγουδιών της Νάνας Μούσχουρη, ηχογραφημένα στη δεκαετία του 50. Τα τραγούδια αυτά δεν ηχογραφήθηκαν εκείνη την εποχή για να κυκλοφορήσουν σε δίσκο, ηχογραφήθηκαν μαζί με 100αδες άλλα για να μεταδοθούν από το Ραδιόφωνο το οποίο ήταν το μοναδικό μέσο μαζικής διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Τη Νάνα την ανακαλύπτει ο Μίμης Πλέσσας στα μέσα της δεκαετίας του 50 στις εκπομπές του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Μετά όμως από μικρό χρονικό διάστημα την ακούει, τη διεκδικεί και την κερδίζει ο Μάνος Χατζιδάκις και της εμπιστεύεται περισσότερα από 40 τραγούδια για να τα ερμηνεύσει πρώτη σε δίσκο. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό ζευγάρι Μάνου Χατζιδάκι - Νάνας Μούσχουρη δημιουργείται ένα ακόμα πολύ δυνατό, όταν ο Πλέσσας κάνει μούσα του την Τζένη Βάνου. (Η σχέση της Νάνας Μούσχουρη με την Τζένη Βάνου ήταν καταπληκτικές, είχε έρθει μάλιστα και σε μία εκπομπή που έκανε η Σεμίνα Διγενή)

Τα χρόνια περνάνε, ο καθένας τραβάει το δρόμο του και οι άνθρωποι απομακρύνονται. Η Μούσχουρη κάνει μια εξωπραγματική παγκόσμια καριέρα ενώ ο Πλέσσας γίνεται ένας από τους πιο επιτυχημένος και εμπορικούς συνθέτες της Ελλάδας.

Χθες λοιπόν ο κύκλος που άνοιξε πριν σχεδόν 70 χρόνια φαίνεται να ολοκληρώνεται. Ο Μίμης Πλέσσας στο κατώφλι των 100 χρόνων και η Νάνα Μούσχουρη των 90 συναντώνται στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου. Η Μούσχουρη του δίνει το βινύλιο στο οποίο υπάρχουν 7 τραγούδια δικά του από εκείνη την εποχή, τραγούδια που δεν είχαν ποτέ κυκλοφορήσει με τη φωνή της. Η Νάνα και ο Μίμης συναντούν τα μουσικά τους «παιδιά» μετά από πολλά χρόνια αγκαλιάζονται και συγκινούνται.

Επέλεξα μόνο αυτή τη φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση γιατί αποτελεί για εμένα την απεικόνιση της ζωντανής ιστορίας της ελληνικής μουσικής. Δύο ζωντανοί μύθοι που δούλεψαν (και δουλεύουν) ακατάπαυστα, ακούραστα, με τρομερή επιτυχία και αποδοχή, με ήθος και με έρωτα για την Τέχνη τους, με αφοσίωση, με τύχη, με πείσμα και βέβαια με τρομερό ταλέντο.

Αναφορικά με τον κ. Πλέσσα ένα μεγάλο μπράβο στην αγαπημένη του σύντροφο Λουκίλα Πλέσσσα Καρρέρ. Η Λουκίλα είναι ένας σπάνιος άνθρωπος που κρατάει ζωντανό τον μύθο του μεγάλο συνθέτη. Αποτελεί πρότυπο συντρόφου και συνοδοιπόρου.

(Και ένα trivia: ο Πλέσσας είναι γεννημένος 12 Οκτωβρίου 1924 , η Νάνα 13 Οκτωβρίου 1934. Διαφορά μία δεκαετία και μία μέρα)

Φωτογραφία: Μανώλης Χιώτης

##############

INFO: Πρόκειται για μια επιλογή από τις πρώτες, ανέκδοτες έως τώρα, ηχογραφήσεις, που πραγματοποίησε η Νάνα Μούσχουρη με την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 έως τις αρχές του ’60. Μια συλλογή 24 επιλεγμένων τραγουδιών σε μορφή CD αλλά και συλλεκτικής έκδοσης βινυλίου, με τίτλο «Nana Mouskouri – Radio Days», που θα κυκλοφορήσουν από τη MINOS EMI/UNIVERSAL. Το CD περιλαμβάνει τραγούδια σε μουσική των Μίμη Πλέσσα, Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Τάκη Μωράκη, Μιχάλη Σουγιούλ, Νίκυ Γιάκοβλεφ, Κώστα Κλάββα και στίχους των Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Οικονομίδη, Πυθαγόρα, Κώστα Κοφινιώτη κ.ά. Τραγούδια, δηλαδή, κορυφαίων συνθετών και στιχουργών του ελαφρού ρεπερτορίου, αλλά και ορισμένων δημιουργών που δεν περιμένει να ακούσει κανείς από τη Νάνα Μούσχουρη, όπως του Σταύρου Κουγιουμτζή.