Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ζωντανός, εδώ γύρω μας

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ζωντανός, εδώ γύρω μας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ήταν συγκλονιστική η Μαρία Παπαγεωργίου στην παράστασή της για τον Θάνο Μικρούτσικο

27 Νοεμβρίου 2023

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Αυτό που ζήσαμε την προηγούμενη Παρασκευή βράδυ στο Ολύμπια (την παλιά Λυρική στην Ακαδημίας) ήταν κάτι το μοναδικό. Η Μαρία Παπαγεωργίου «αναμετρήθηκε» με τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικού και όχι απλώς ήταν εξαιρετική αλλά κατάφερε, όπως και στην περίπτωση των διασκευών της στον Μίκη Θεοδωράκη, να τα κάνει δικά της (τα τραγούδια).  Σας τα είπε αναλυτικά και ο Γιώργος Μυζάλης στο Loaded.

Μέχρι και το «Οι εφτά νάνοι στο S/S Cyrenia» που δεν το πειράζει κανένας μετά τον θάνατο του Θάνου, είπε ανατριχιαστικά. Η Μαρία Παπαγιάννη, γυναίκα του Θάνου, ήταν συγκινημένη μετά τη συναυλία. Ήταν και αυτές οι φωνές που είχε βάλει ενδιάμεσα σε tapes, μία ακούγαμε τον ίδιο τον Θάνο, μία την Τάνια Τσανακλίδου, μία τον Κώστα Θωμαΐδη, ευφυής η σύλληψη. Ευφυής ήταν όλη η δομή της παράστασης καθώς και η επιλογή των τραγουδιών.

Στο τέλος το μισό θέατρο σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε παρατεταμένα τη Μαρία, ένα standing ovation που το βλέπεις μόνο σε μεγάλους καλλιτέχνες, σε καλλιτέχνες με μακρά ιστορία πίσω τους που ο κόσμος νιώθει την ανάγκη να τους δείξει την εκτίμησή του για το έργο τους.

Το live ήταν sold out πολύ καιρό πριν αλλά μην ανησυχείτε, θα επαναληφθεί. Και όχι μόνο στην Αθήνα. Οπότε θα το ευχαριστηθούμε ξανά.

Δύο ακόμα επισημάνσεις. Η Μαρία προσθέτει πλέον στα σετ των συναυλιών της και τραγούδια του Μικρούτσικου, πολύ σημαντικό.

Το δεύτερο αφορά την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου και πως διαχειρίζεται την κληρονομιά του συνθέτη, το έργο του. Ο Θάνος είναι παντού! Την Παρασκευή έπαιζε η Μαρία. Την επομένη είχαμε στον ίδιο χώρο συναυλία με τα blues του Θάνου Μικρούτσικου, με τον Χρήστο Θηβαίο. Και αυτή την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής έχουμε τα θεατρικά του Θάνου με Ρίτα Αντωνοπούλου, Φοίβο Δεληβοριά, Χρήστο Θηβαίο και Κώστα Θωμαΐδη.

Τα σπουδαία τραγούδια του παίζονται διαρκώς και μοιάζει σαν ο Θάνος να βρίσκεται μαζί μας. Σε αντίθεση, παράδειγμα, με τον Μάνο Χατζιδάκι που ακούγεται πολύ σπάνια λόγω δικαιωμάτων σε συναυλίες (για να μην πω σχεδόν ποτέ) με αποτέλεσμα να χάνεται μέσα στο χρόνο. Ο Θάνος είναι γύρω μας, ζωντανός, με τη χαρακτηριστική του κίνηση και την πίπα του! 

Και η Μαρία Παπαγεωργίου εξελίσσεται στην Florence And The Machine της Ελλάδας!

Φωτογραφίες: Άκης Χρήστου