Μια μικρή καταγραφή τους, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ.
07 Δεκεμβρίου 2023Μέχρι και πρόσφατα, η ΕΡΤ2 αποτελούσε το πολιτιστικό κανάλι της ΕΡΤ με ποιοτικές σειρές και ταινίες, ντοκιμαντέρ, παιδικά και ορισμένες ψυχαγωγικές εκπομπές. Πλέον όμως, μετά από ένα σταδιακό ξήλωμα του προγράμματός της, έχει μετατραπεί σε ένα κανάλι που παίζει μόνο επαναλήψεις, βασιζόμενο στο Αρχείο της ΕΡΤ.
Άλλες εκπομπές της ΕΡΤ2 «μετακόμισαν» στην ΕΡΤ1, η οποία έχει γίνει πιο ψυχαγωγική στα πρότυπα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, και άλλες στην ΕΡΤ3 που παίζει... λίγο από όλα, χωρίς σαφή προσανατολισμό. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η ΕΡΤ έχει μείνει χωρίς ένα πλήρες πολιτιστικό κανάλι που θα διαφέρει από τα υπόλοιπα.
Ισχύει, όμως, το ίδιο και στις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών; Όπως φαίνεται όχι. Για παράδειγμα το βρετανικό BBC έχει το BBC Four, που είναι αμιγώς πολιτιστικό, αλλά και το BBC Two που είναι το «εναλλακτικό» κανάλι του μιντιακού κολοσσού. Η ιταλική RAI έχει το αμιγώς πολιτιστικό Rai 5, την Rai 3 που προβάλλει και προγράμματα για την περιφέρεια της χώρας -κάτι σαν την ΕΡΤ3 πριν τις αλλαγές- και πιο εξειδικευμένα κανάλια όπως το Rai Storia, που προβάλλει μόνο ντοκιμαντέρ, και το Rai Scuola που είναι σαν την δική μας Εκπαιδευτική Τηλεόραση.
Η γαλλική France Televisions έχει το Culturebox και το France 5 που εστιάζει σε πιο κοινωνικά θέματα. Η γερμανική ARD έχει το 3sat σε συνεργασία με την αυστριακή ORF και την γερμανόφωνη ελβετική SRG SSR, ενώ υπάρχει και το γαλλογερμανικό arte. Και η ισπανική RTVE έχει το La 2.
Από τις γειτονικές μας χώρες, η Αλβανία κινείται στα πρότυπα της RAI έχοντας το RTSH 3, το RTSH Plus που παίζει προγράμματα αρχείου και το εκπαιδευτικό RTSH Shkollë. Η Τουρκία έχει το TRT 2 και το TRT Belgesel που προβάλλει μόνο ντοκιμαντέρ. Και τέλος, η Βουλγαρία έχει το BNT 2.
Μόνο η Ελλάδα μένει χωρίς πολιτιστικό κανάλι. Μία ακόμα τεράστια επιτυχία του Κωνσταντίνου Ζούλα.