Τρεις εκπομπές, μία ανά ημέρα, αφιερωμένες στη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Τρεις εκπομπές, μία ανά ημέρα, αφιερωμένες στη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Λουκιανός «έφυγε» από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου 2017

02 Φεβρουαρίου 2024

Η ΕΡΤ2 λοιπόν, μεταδίδει από τη Δευτέρα 5 έως την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, τρεις εκπομπές αφιερωμένες στον σπουδαίο συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00
«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η δεκαετία του ’50»

Η εκπομπή «Παρασκήνιο», στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ανιχνεύει τη δεκαετία του ’50 μέσα από το βλέμμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ο μουσικοσυνθέτης-τραγουδοποιός περιγράφει την περιοχή της Κυψέλης, όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, καθώς και τις στιγμές της καθημερινότητάς του, που έχουν μείνει ανεξίτηλες στην ψυχή του. Ο Λουκιανός μιλάει για την επιρροή που δεχόταν η νεολαία της δεκαετίας του ’50 από τις αμερικανικές κινηματογραφικές ταινίες, από τα αμερικανικά πρότυπα των αντρών, από τις αμερικανικές μουσικές και τους χορούς, όπως το ροκ εντ ρολ.
Αφηγείται στιγμές από τα πάρτι, από τα ραντεβού με κοπέλες στον κινηματογράφο και νοσταλγεί μια εποχή, που πια έχει χαθεί. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από μουσικές παραστάσεις του Λουκιανού Κηλαηδόνη και ερμηνείες δημοφιλών τραγουδιών του, που μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή, στη δεκαετία του ’50, που όλα ήταν πιο αθώα, πιο απλά, ίσως και πιο αληθινά.

Έτος παραγωγής: 1989

______________

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00
«Μονόγραμμα»

Η μουσική του και τα τραγούδια του, η φωνή του, το ύφος του, είναι αναγνωρίσιμα από την πρώτη κιόλας στροφή. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο τροβαδούρος της εφηβείας των σημερινών πενηντάρηδων (και βάλε…), πτυχιούχος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αφού ασχολήθηκε με την Αρχιτεκτονική για ένα… πρωινό, αφιερώθηκε σ’ αυτό που αγαπάει και που αγαπήσαμε κι εμείς
Από τα «Μικροαστικά» ώς τη «Χαμηλή πτήση» και από τα «Απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας» μέχρι το «Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά», μεσολαβούν υπέροχες μελωδίες και η πορεία του «Φτωχού και μόνου καουμπόι» διαγράφεται σταθερή και με συνέπεια. «Και πολύ κόπο», προσθέτει ο ίδιος. «Αλλά αυτό δεν αφορά κανέναν άλλον, παρά μόνο εμένα».
Με τραγούδια κυρίως αυτοβιογραφικά, όπως εξομολογείται: «Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν δεν εκπλήσσονται καθόλου απ’ αυτό, υπάρχω ανάγλυφος μέσα από τη δουλειά μου».
Ακόμα, τα «Θερινά σινεμά, μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά» ώς τη συνεργασία με την Preservation Hall Jazz μπάντα της Νέας Ορλεάνης, αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογραφικές ταινίες.

Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης

______________________

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, ώρα 22:30
«Τραγούδια που έγραψαν ιστορία»
«Τα θερινά σινεμά»

Πορτρέτο του τραγουδιού «Τα θερινά σινεμά», που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1978 σε στίχους και μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη και πρώτη εκτέλεση της Βίκυς Μοσχολιού, αλλά που γνώρισε την επιτυχία όταν τραγουδήθηκε αργότερα από τον ίδιο τον Κηλαηδόνη.
Το ντοκιμαντέρ, προσεγγίζει, διερευνά και αναδεικνύει τον τρόπο, την αφορμή, τις συνθήκες δημιουργίας αυτού του τραγουδιού, καθώς και την απήχηση που είχε.

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας