Το χρονικό μίας ανώνυμης επιστολής που έφτασε σε ΜΜΕ και όσα συνέβησαν πριν και μετά.
12 Φεβρουαρίου 2024Πριν από μερικές ημέρες έφτασε στα mail μας -πολλών ΜΜΕ- μία επιστολή «καταγγελία από πρώην εργαζόμενους/ες του Documento». Υπέγραφαν ως ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ DOCUMENTO και το mail τους ήταν το [email protected]. Όπως είναι φυσικό δεν δημοσιεύτηκε πουθενά. Δεν μπορούσε να δημοσιευτεί κάτι τέτοιο, ένα ανώνυμο κείμενο.
Σήμερα το Documento ανέβασε ένα κείμενο με τίτλο: Στη φάκα γυναίκα που έστελνε συκοφαντικές επιστολές ως δήθεν «απολυμένοι του Documento». Και σημείωνε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Μια γυναίκα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, βρίσκεται πίσω από επιστολές που στέλνονταν σε Μέσα Ενημέρωσης, με σκοπό να συκοφαντηθεί το Documento και ο Κώστας Βαξεβάνης. Οι επιστολές αυτές, οι οποίες ήταν γεμάτες ψεύδη που εμφανίζονταν δήθεν ως καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην εφημερίδα, είχαν την υπογραφή «πρώην εργαζόμενοι του Documento». Ένα μοιραίο λάθος του προσώπου που έφτιαξε το e-mail αποστολής των επιστολών, όχι μόνο το πρόδωσε, αλλά αποκάλυψε και την αλήθεια. Δεν πρόκειται για απολυμένους από το Documento όπως ισχυρίζονται, αλλά για πρόσωπα που έχουν αναλάβει επιχείρηση φθοράς της εφημερίδας. Η δημοσιογράφος που φαίνεται από τα στοιχεία ότι δημιούργησε το e-mail «[email protected]» για να σταλεί η συκοφαντική επιστολή, είναι πρόσωπο που έχει αποχωρήσει οικειοθελώς από το Documento για να εργαστεί σε κανάλι και άλλη εφημερίδα, εδώ και πολύ καιρό. Ούτε απολύθηκε, ούτε διαμαρτυρήθηκε ποτέ για συνθήκες. Εμφανίζεται όμως να είναι κρυφός αποστολέας ανυπόστατων καταγγελιών. Το Documento, αφού ζήτησε έκθεση ειδικού πραγματογνώμονα για τις αποστολές των μηνυμάτων, κατάφερε να εντοπίσει την «διαμαρτυρόμενη» και «αγανακτισμένη» δημοσιογράφο που έστειλε τις συκοφαντίες, από ένα λάθος που έκανε στην ταυτοποίηση του mail με το τηλέφωνό της. Τον λόγο τώρα έχει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία προσφεύγει το Documento και ο Κώστας Βαξεβάνης.
Μετά από αυτό το δημοσίευμα, οι πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας Documento αποφάσισαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και να στείλουν νέο κείμενο στα ΜΜΕ.
Οι πρώην εργαζόμενοι/ες είναι οι Άννα Νίνη, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα, Ηλέκτρα Ζαργάνη, Μάριος Αραβαντινός, Αφροδίτη Ερμίδη, Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, Σταματία Μαρκέτου και Στράτος Μωραΐτης. Και γράφουν τα παρακάτω:
Ως πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας Documento, καταδικάζουμε τη στοχοποίηση συναδέλφου από τον εκδότη της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη.
Η επιστολή η οποία εστάλη σε πλήθος ΜΜΕ, αλλά και θεσμικά στην ΕΣΗΕΑ και όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, κοινοποιεί πραγματικά γεγονότα και συντάχθηκε απ' όλες και όλους μας.
Για τυπικούς λόγους δημιουργήθηκε μία ηλεκτρονική διεύθυνση και δηλώθηκε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο ανήκει στη συνάδελφο της οποίας επιχειρείται η στοχοποίηση ως «συκοφάντη» της εφημερίδας.
Για συντονιστικούς λόγους το κείμενο φέρει την υπογραφή «πρώην εργαζόμενοι/ες», γιατί αυτό είμαστε. Είτε απολυμένοι, είτε παραιτηθέντες.
Η προσπάθεια σύνδεσης της εν λόγω επιστολής η οποία έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα, με εκβιασμό, αποτελεί φτηνή κίνηση εντυπωσιασμού.
Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αδιαπραγμάτευτα ο ένας δίπλα στον άλλον απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθειας στρέβλωσης της πραγματικότητας.
Τι έγραφαν στην αρχική τους επιστολή οι πρώην εργαζόμενοι; Μεταξύ άλλων τα εξής:
Το περασμένο καλοκαίρι, ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, ήθελε να προβεί σε μαζικές απολύσεις. Ήθελε να απολύσει 15 περίπου «βαρίδια» όπως τα χαρακτήριζε αυτός και οι κοντινοί του και ζητούσε έμμεσα τη στήριξη της στενής του ομάδας. Ο λόγος ήταν ότι δεν του άρεσαν όσα ειπώθηκαν σε συνέλευση εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε με αφορμή μία απόλυση από την οποία προέκυψε ψήφισμα για το εκφοβιστικό κλίμα το οποίο υπήρχε εντός του γραφείου από την πλευρά του εργοδότη. Αυτό συνέβαινε όχι μόνο εκείνη την περίοδο αλλά διαχρονικά, αφού πολλοί εργαζόμενοι κατά καιρούς είχαν αντιμετωπίσει απαξίωση για την εργασία και την προσωπικότητά τους αλλά και απειλές απόλυσης. Το ψήφισμα εκείνο είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία.
Ο ίδιος ενημερώθηκε για το ψήφισμα από τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων, στον οποίο είχε ήδη κάνει προσωπική επίθεση με επιστολή, και εκτός του ότι αποφάσισε ότι πρέπει να απολύσει τους «αντιφρονούντες», απέστειλε προσωπικό μήνυμα σε ορισμένους εκ των εργαζομένων το οποίο έλεγε: «Έχετε υπογράψει ψήφισμα που με καταγγέλλει για κλίμα εκφοβισμού; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους» με σκοπό φυσικά να τους τρομοκρατήσει. Ο Κώστας Βαξεβάνης συγκάλεσε μάλιστα άτυπη συνέλευση εργαζομένων από την οποία απέκλεισε τα κατά τον ίδιο «βαρίδια», στην οποία ζήτησε λευκή επιταγή για απολύσεις. Συγκεκριμένα, απαίτησε, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την εφημερίδα, να υπογράψουν κείμενο το οποίο θα του αναγνωρίζει το διευθυντικό δικαίωμα να διοικεί όπως θέλει την επιχείρησή του.
Αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση 12 ανθρώπων οι οποίοι δεν ανήκαν στα λεγόμενα «βαρίδια» (δηλαδή στους στοχοποιημένους από τον εκδότη εργαζόμενους) αλλά δεν άντεξαν άλλο το τοξικό και κακοποιητικό κλίμα εντός της εφημερίδας, αφού φυσικά και όποιος αντέδρασε στην αρχική πρόθεση του Κώστα Βαξεβάνη για απολύσεις μπήκε στη μαύρη λίστα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη στενή του ομάδα η οποία αποτελούνταν από 7 άτομα, αποχώρησαν οι 5. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν απλώς παράταση οι απολύσεις εκείνων τους οποίους εξαρχής ήθελε να απομακρύνει. Μέχρι τώρα.
Σήμερα, επτά μήνες μετά την πρώτη κρίση το σενάριο εκκαθάρισης της εφημερίδας από τα «βαρίδια» πήρε και πάλι μπρος με τον εκδότη να προχωρά σε τέσσερις απολύσεις, με τις τρεις να είναι ξεκάθαρα εκδικητικές (δεν του αρέσουν όσα λένε στις συνελεύσεις) και η τέταρτη να αποτελεί το άλλοθι του εκδότη για να γλιτώσει την καταγγελία περί εκδικητικών απολύσεων, αφού μεταξύ άλλων απέλυσε και τον διευθυντή της ιστοσελίδας.
Για τις τελευταίες τρεις απολύσεις στο Documento είχαμε γράψει στο e-tetRadio την 1η Φεβρουαρίου σχετικά.