Οι παραγωγοί του Δεύτερου Προγράμματος 103.7 τιμούν τη Μελίνα Μερκούρη

Οι παραγωγοί του Δεύτερου Προγράμματος 103.7 τιμούν τη Μελίνα Μερκούρη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ένα ολοήμερο αφιέρωμα.

01 Μαρτίου 2024

Αύριο, ανήμερα της συμπλήρωσης 30 ετών από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και οι παραγωγοί του τιμούν τη μνήμη της με ένα μεγάλο αφιέρωμα. Από τις 08.30 και κάθε μια ώρα στο και μισή, θα ακούγονται στον αέρα του σταθμού Ελληνίδες ηθοποιοί που έχουν κερδίσει το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Στεφανία Γουλιώτη, Λένα Δροσάκη, Αμαλία Καβάλη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και Ιωάννα Παππά, να απαντούν στο τι τους εμπνέει σήμερα από τη σπουδαία καλλιτέχνιδα και πολιτικό.

Επίσης, 7 εκπομπές από το αυριανό πρόγραμμα του Δεύτερου 103.7 θα είναι αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη, παρουσιάζοντας διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου της. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ένα ραδιοφωνικό θέατρο από το αρχείο της ΕΡΤ, στο οποίο πρωταγωνίστρια ήταν η μεγάλη ηθοποιός. Αναλυτικά:

10.00-11.00 Άντρη Βασιλειάδου / Μαρία Κοζάκου
«Η Μελίνα μέσα από τα δικά της λόγια».
Οι δύο παραγωγοί παρουσιάζουν τη Μελίνα... μέσα από τη Μελίνα. Ακούμε σκέψεις, τοποθετήσεις, απόψεις, αλλά και ιστορίες που αφηγείται η ίδια η Μελίνα Μερκούρη.

11.00-12.00 Φώτης Απέργης
«Μελίνα Μερκούρη, το σκάνδαλο της ελευθερίας».
Και όμως! Υπάρχει ακόμα πλήθος από λεπτομέρειες που είναι γεμάτες από βαθιά συγκίνηση αλλά και απολαυστικό χιούμορ από τη ζωή της Μελίνας Μερκούρη. Μια σειρά από τέτοιες λεπτομέρειες αφηγείται το νέο επεισόδιο της σειράς podcast με τον γενικό τίτλο Flashback. Ο πρώτος δημόσιος χορός της Μελίνας σε ένα καφενείο των Σπετσών και το χαστούκι με το οποίο την «αντάμειψε» η μητέρα της. Η αποτυχία στο σχολείο «λόγω... αναρχικότητας». Ο νεανικός έρωτας του Μάνου Χατζιδάκι για τη Μελίνα. Η γεμάτη δυσπιστία συνάντηση με τον Τένεσι Ουίλιαμς. Η συζήτηση με τον Σαλβαντόρ Νταλί περί απιστίας, η γνωριμία με τη Μαργκερίτ Ντιράς και το στοίχημα με την Γκρέτα Γκάρμπο. Και βέβαια, οι αντιδικτατορικές διαδηλώσεις σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς και η παρ’ ολίγον έκρηξη βόμβας εναντίον της Μερκούρη στη Γένοβα.

12.00-14.00 Μιχάλης Γελασάκης
«Ποια ήταν η Μελίνα Μερκούρη;». Ένα δίωρο ραδιοφωνικό βιογραφικό της Μελίνας με όσα γνωρίζουμε και πολλά που δεν ξέρουμε.

15.00-16.00 «Λεωφορείον ο Πόθος»
Ραδιοφωνικό θέατρο βασισμένο στο δράμα «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, το οποίο γράφτηκε το 1947 και του χάρισε το Βραβείο Πούλιτζερ 1948, με τη Μελίνα Μερκούρη στον εμβληματικό ρόλο της Μπλανς Ντι Μπουά.
Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ηχογράφηση: 1954
Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Τόνια Καράλη, Δημήτρης Χατζημάρκος, Εκάλη Σώκου, Κώστας Μπάκας, Τασσώ Καββαδία, Νίκος Μπιρμπίλης, Δημήτρης Μπάλλας

16.00-17.00 Σιδερής Πρίντεζης
«Η γαλλόφωνη Μελίνα»
Το «Κλειδί του sol» παρουσιάζει γαλλόφωνες επιλογές τραγουδιών που ηχογράφησε η Μελίνα Μερκούρη στις αρχές της δεκαετίας του '70 στη Γαλλία. Ανάμεσά τους και γνωστά ελληνικά τραγούδια που διασκευάστηκαν σε γαλλική εκδοχή.

19.00-20.00 Ελένη Γιαννοπούλου
«Πειράζοντας τη Μελίνα»
Δέκα χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία του στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και 30 χρόνια μετά το οριστικό «αντίο», το άλμπουμ «Playing With Melina - Πειράζοντας τη Μελίνα» παραμένει ένας από τους πιο επιτυχημένους και ουσιαστικούς δίσκους με remixes, καθώς και ένας από τους πιο όμορφους τρόπους για να τιμήσουν τη μνήμη της 15 σημαντικοί εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής. Η εκπομπή παρουσιάζει τραγούδια από το άλμπουμ και λόγια των δημιουργών του για την ίδια τη Μελίνα, για τον τρόπο που «πείραξαν» και μεταμόρφωσαν αγαπημένες, ιστορικές ερμηνείες της, καθώς και για τη μουσική «συνομιλία» που είχαν με το έργο κορυφαίων συνθετών και στιχουργών.

21.00-22.00 Γιώργος Τσάμπρας
Η «Στέλλα», τα τραγούδια, τα πρόσωπα και η εποχή της: Φαντασία για μπουζούκι και πιάνο με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι». Μια ταινία στο... ραδιόφωνο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Αλλά γίνεται πιο εύκολο όταν αυτή η ταινία είναι η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τον ήχο του μπουζουκιού του Βασίλη Τσιτσάνη, με τη Μελίνα Μερκούρη αλλά και τη Σοφία Βέμπο στους δύο βασικούς τραγουδιστικούς ρόλους. Κι όμως... ενώ τα τραγούδια της είναι πασίγνωστα και πολυτραγουδισμένα, ποτέ δεν εκδόθηκε ολοκληρωμένα η μουσική και τα τραγούδια της. Η εκπομπή ανασυντάσσει τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας, ώστε να παρακολουθήσουμε το ταξίδι τους στον χρόνο.