Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης και ο Σμόκι, ο πρώτος ανάπηρος σκύλος που υιοθετήθηκε από την Ελλάδα

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης και ο Σμόκι, ο πρώτος ανάπηρος σκύλος που υιοθετήθηκε από την Ελλάδα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων σήμερα και το Αρχείο της ΕΡΤ δεν την ξέχασε.

04 Απριλίου 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων θεσπίστηκε το 2010 για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την τύχη των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζουν κάτω από πολύ κακές συνθήκες. Οι φιλοζωικές οργανώσεις προωθούν με την ευκαιρία αυτή την υιοθεσία των αδέσποτων ενώ τονίζουν την ανάγκη φροντίδας και προστασίας τους από διάφορους κινδύνους, μεταξύ των οποίων η έλλειψη φαγητού και νερού, η εγκατάλειψη, η ανθρώπινη βία, ο υπερπληθυσμός, η παράνομη εκτροφή, οι ασθένειες κ.α. Ειδικότερα στη χώρα μας και μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας κάθε σχολικού έτους, η και θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.

Με την αφορμή αυτή το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς κοινωνικού ντοκιμαντέρ «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» του 2017. Στο απόσπασμα βλέπουμε την ιδρύτρια της φιλοζωικής οργάνωσης Greek Animal Rescue, Vesna Jones, να μιλά για τη δημιουργία της οργάνωσης μετά από ένα ταξίδι της στην Ελλάδα το 1989 ενώ αναφέρει και την ιστορία του Σμόκι, του πρώτου ανάπηρου σκύλου που υιοθετήθηκε από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατο της Jones, που έβαλε ένα σημαντικό λιθαράκι στην προστασία των αδέσποτων στη χώρα μας.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης