Βαρέθηκα στην καινούργια ταινία για την Amy Winehouse

Βαρέθηκα στην καινούργια ταινία για την Amy Winehouse
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Back to Black»

10 Απριλίου 2024

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Είδα χθες το βράδυ στα Village την καινούργια βιογραφική ταινία για την Amy Winehouse «Back to Black» σε σκηνοθεσία της Sam Taylor-Johnson - η ταινία βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Και είδα σήμερα το πρωί ξανά το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για την Amy, το «AMY» (2015) του Asif Kapadia. Θυμάμαι έντονα την πρώτη του προβολή, ένα κυριακάτικο βράδυ του Αυγούστου, σε έναν εντελώς άδειο θερινό «Cine Ψυχικό Classique» στο Νέο Ψυχικό με ελάχιστους θεατές και ο καθένας (από εμάς) μόνος του - μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση το σκηνικό.

Εδώ τώρα έχουμε να κάνουμε με ταινία -καμία σχέση με ντοκιμαντέρ-, το ρόλο της Amy Winehouse παίζει η καινούργια Marisa Abela και βλέπουμε τη ζωή της Winehouse ως μία πιστή αντιγραφή των πραγματικών γεγονότων. Τουλάχιστον των δημόσιων. Τα ίδια ρούχα, τις ίδιες κινήσεις, ένας καθρέφτης. 

Μία τυπική απεικόνιση. Βαρετό. Ένα επίπεδο και αδιάφορο φιλμ, που ασχολείται λιγότερο με τα μουσικά και επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στα προσωπικά της, λες και βλέπουμε ένα κακό ρομάντζο. Κυρίως παρουσιάζει τη σχέση της με την οικογένειά της και τον σύζυγό της Blake. Αφήστε δε που η ταινία δείχνει σχεδόν άγιο τον πατέρα της Amy, πράγμα το οποίο δεν ισχύει και τόσο - γνωστή η ιστορία που πήγε ο πατέρας της να την επισκεφτεί κάποια φορά κουβαλώντας μαζί του και κάμερες, εξοργίζοντας φουλ την κόρη του.

Η Marisa Abela κατάφερε να μοιάζει αρκετά ως Amy Winehouse οπότε κρίνεται σχετικά καλή η ερμηνεία της αν και εντελώς επιφανειακή. 

Επιστρέφω στο ντοκιμαντέρ «AMY» του Asif Kapadia που ξετυλίγει όλη τη ζωή (και το θάνατο) της Amy παρουσιάζοντας απίστευτα πολύ αρχειακό υλικό. Η ταινία «Back to Black» της Sam Taylor-Johnson είναι απλώς η αντιγραφή του, εμπλουτισμένη με ανιαρές προσωπικές στιγμές μυθοπλασίας.

Διαλέχτε.