Μην πληκτρολογήσετε στο Google «Artificial intelligence (AI) radio»

Μην πληκτρολογήσετε στο Google «Artificial intelligence (AI) radio»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κυρίες και Κύριοι υπάρχει πρόβλημα...

18 Ιουνίου 2024

Του Ηλία Σελιμά

Πολύ καιρό πριν την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ της Όλγας Λασκαράτου, «Μια φωνή μέσα στη νύχτα», είχαν αρχίσει να ακούγονται παράπονα όσον αφορά την επανάληψη των ίδιων τραγουδιών στο ραδιόφωνο. Ηρθε η Όλγα να μας εξηγήσει κάτι που πολλοί ακροατές δήλωναν ότι δεν ήξεραν. Τι σημαίνει playlist δηλαδή.

Όσο περνάει ο καιρός όμως διαπιστώνουμε πως, τόσο σε επίπεδο εκπομπών όσο και σαν εικόνα στο ραδιόφωνο, έχει εξελιχθεί σε μια μικρή μόνο πτυχή εκείνου που ακολουθεί. Και αυτό που ακολουθεί λέγεται «Α.Ι.» ή αλλιώς τεχνητή νοημοσύνη. Με λίγα λόγια η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει κάνει απλά την εμφάνιση της, είναι εδώ για τα καλά. Ανυποψίαστος παλιότερα είχα κάνει μια συνέντευξη περίεργος για το τι θα ακολουθήσει και δεν σας κρύβω πως δεν ένιωσα κάποιου είδους απειλή. Όμως...

Τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης με εφαρμογή στο ραδιόφωνο. Τι εννοώ; Θα σας το πω απλά. Θέλεις να φτιάξεις μια playlist; Ρώτα την τεχνητή νοημοσύνη Θέλεις να βρεις ευφάνταστους διαγωνισμούς; Ρώτα την τεχνητή νοημοσύνη. Και πάει λέγοντας.

Τα παραπάνω ειδικά στο εξωτερικό προσφέρονται σαν υπηρεσίες επί πληρωμή. Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα εκπομπές σκόρπιες σε άσχετου περιεχομένου ραδιοφωνικούς σταθμούς, βλέπε Παναγιώτης Ρήλλος, ή παλιότερα και οι «Rock Ιστορίες», ή ο Νίκος Μουρατίδης, αλλά και πόσοι άλλοι ακόμα, δημιουργεί μια ισχνή χαραμάδα αισιοδοξίας ότι το ραδιόφωνο ακόμα υπάρχει. Το ραδιόφωνο δηλαδή στο οποίο μια εκπομπή αποτελεί μελέτη και προετοιμασία και δεν παίζει την λίστα που θα της δώσουν, λέγοντας έξυπνες ατάκες και διαφημίσεις χορηγών.

Κλείνοντας, να σας πω πως όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και το ραδιόφωνο, τρέχει εδώ και καιρό ένα project, προς το παρόν σε web περιβάλλον, στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί playlist, κείμενα με χαλαρή εποπτεία ενός ατόμου, και με την τεχνολογία text to speech πλέον και φωνές.

Όσο για τον προγραμματισμό, φαντάζομαι πως πλέον δεν είναι δα και κάτι δύσκολο. Για του λόγου το αληθές πληκτρολογήστε απλά στο θείο Google »AI radio» για να διαπιστώσετε απλά πως υπάρχει... πρόβλημα. Ή μήπως όχι;