Τα καλύτερα των 70 χρόνων του Τρίτου σε μια εκπομπή

Τα καλύτερα των 70 χρόνων του Τρίτου σε μια εκπομπή
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα μεγάλο καθημερινό αφιέρωμα για τα «γενέθλια» του πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ.

22 Ιουνίου 2024

Το Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια παρουσίας στα ερτζιανά, και το γιορτάζει με μια σειρά εκπομπών που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία του. Ήδη από τις 17 Ιουνίου και έως τις 12 Ιουλίου, καθημερινά στις 18.00, οι «Θησαυροί του Τρίτου - Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας» παρουσιάζουν 20 επιλεγμένα ηχητικά ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΕΡΑ μέσα από 5 θεματικές ενότητες, μια για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Κάθε Δευτέρα παρουσιάζονται μεγάλες προσωπικότητες, κάθε Τρίτη ιστορικές συναυλίες, κάθε Τετάρτη επιλεγμένες εκπομπές, κάθε Πέμπτη επιλεγμένες παραστάσεις και κάθε Παρασκευή αποσπάσματα από συναυλίες του Τρίτου. Την επιμέλεια του μεγάλου αφιερώματος ανέλαβαν οι παραγωγοί Αλεξάνδρα Γιαλίνη, Άγης Γυφτόπουλος, Μάρα Καλούδη, Βάνα Πανορμίου και Μαρία Χατζάρα, και τον συντονισμό η Κάτια Μάντζαρη.

Παρακάτω το πρόγραμμα των αφιερωματικών εκπομπών για την ερχόμενη εβδομάδα:

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

Στη δεύτερη εκπομπή της ενότητας «Μεγάλες Προσωπικότητες», συναντιούνται μία κορυφαία καλλιτέχνιδα με έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας διανοητή: Η Ντόρα Μπακοπούλου συνομιλεί με τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Η κορυφαία Ελληνίδα πιανίστα και ο πρωτοπόρος φιλόσοφος συναντιούνται στο πλαίσιο της εκπομπής της Ντόρας Μπακοπούλου στο Τρίτο Πρόγραμμα «Μνήμες και Απόηχοι». Στη συγκεκριμένη εκπομπή (14 Νοεμβρίου 1996) ο Καστοριάδης συνομιλεί με την Μπακοπούλου για τη βαθιά και συνεχή σχέση του με τη μουσική.

-------------------------

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ακολουθεί ένα ακόμη μουσικό αυτήν τη φορά διαμάντι από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ. Στον κύκλο «Ιστορικές συναυλίες», ο Herbert von Karajan διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου στην τελευταία από τις τρεις συναυλίες που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 1962, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο παρουσιάζοντας έργα Brahms, Schumann και Wagner. Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία «περάσματα» του ελληνικής καταγωγής κορυφαίου μαέστρου από την Αθήνα, σε μια εποχή που το Φεστιβάλ Αθηνών είχε αρχίσει να προσελκύει στη χώρα μας τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

-------------------------

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

Από τη σπουδαία αυτή γιορτή του Τρίτου, αλλά και γενικότερα του Δημόσιου Ελληνικού Ραδιοφώνου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική. Ο Σίμων Καράς, θεμελιωτής της στενής σχέσης του ραδιοφώνου με τη λαϊκή μας μουσική παράδοση ακούγεται σε ένα ακόμη ντοκουμέντο της ενότητας «Αξέχαστες εκπομπές». Πρόκειται για την εκπομπή «Μούσα Ελληνική» με την Αριέττα Παλιατσάρα, στην οποία ο μεγάλος δάσκαλος και ερευνητής που έκανε έργο ζωής του την καταγραφή της δημοτικής μας μουσικής Σίμων Καράς, μιλά για τη ζωή του.

-------------------------

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

Στις «Μοναδικές παραστάσεις» φιλοξενείται ένα από τα πιο θρυλικά ταλαντούχα αλλά και θυελλώδη ζευγάρια του ελληνικού θεάτρου: Έλλη Λαμπέτη - Δημήτρης Χορν. Πρόκειται για μια ιστορική ηχογράφηση της παράστασης του «Άμλετ» με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη. Η παράσταση του αριστουργήματος του Σαίξπηρ παρουσιάστηκε σε περιοδεία το 1954-1955 στη Θεσσαλονίκη, στη Λευκωσία, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, στην Κωνσταντινούπολη από τον θίασο Χορν-Λαμπέτη-Παππά. Η ηχογράφηση έγινε αρχικά σε δίσκο. Η μαγνητοταινία που αποτελεί το μοναδικό ντοκουμέντο που σώζεται από την παράσταση, παραχωρήθηκε από το ΡΙΚ.

-------------------------

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

Οι ακροατές του Τρίτου έχουν την ευκαιρία να ξαναζήσουν ένα ακόμη από τα πολλά δημιουργικά οράματα του Μάνου Χατζιδάκι που κατάφερε να υλοποιήσει: τους περίφημους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας. Οι αγώνες είχαν στόχο την προβολή των νέων δημιουργών. Την επιτροπή των αγώνων αποτελούσαν προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως οι Νίκος Γκάτσος, Ελένη Βλάχου, Νίκη Γουλανδρή, Γιώργος Κουρουπός, Αλίκη Κυριακίδου Νέστορος, Διονύσης Σαββόπουλος, Κική Μορφονιού και ο ίδιος o Μάνος Χατζιδάκις. Στον κύκλο «Οι Συναυλίες του Τρίτου» θα μεταδοθούν σύντομο απόσπασμα από την Συνέντευξη Τύπου του Μάνου Χατζιδάκι, στο οποίο παρουσιάζει τις θέσεις του αναφορικά με τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού και στη συνέχεια μια επιλογή των τραγουδιών της πρώτης μέρας του πρώτου διαγωνισμού που διεξήχθη το 1981.