Έκλεισαν τη φωνή του «Ανοιχτού Ραδιοφώνου» στην Τουρκία

Έκλεισαν τη φωνή του «Ανοιχτού Ραδιοφώνου» στην Τουρκία
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ερντογάν rules

04 Ιουλίου 2024

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη στο Twitter: Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK) αποφάσισε την οριστική αναστολή της άδειας λειτουργίας του Açık Radyo, ενός από τα πιο γνωστά, ανεξάρτητα ραδιόφωνα της Τουρκίας, για δηλώσεις περί «γενοκτονίας των Αρμενίων» στην εκπομπή «Ανοιχτή Εφημερίδα». Το ραδιόφωνο δεν συμμορφώθηκε με την ποινή αναστολής του προγράμματός του για 5 ημέρες, που του είχε επιβληθεί στις 22 Μαΐου από το τουρκικό ΕΣΡ κι έτσι αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του.

Ιδού και η ανακοίνωση του ίδιου του σταθμού:

Αν και δεν έχει ακόμη δηλωθεί επίσημα σε εμάς, ενημερωθήκαμε ότι η άδεια εκπομπής του Açık Radyo ανακλήθηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου 2024. Είχαμε ήδη καταθέσει αίτημα για την καταβολή σε δόσεις του χρηματικού προστίμου που εκδόθηκε μαζί με την απόφαση προσωρινής αναστολής εκπομπής, το αίτημα αυτό έγινε δεκτό και καταβλήθηκε η πρώτη δόση. Είναι επομένως σαφές ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αντισταθούμε στο νόμο ή να παραβιάσουμε αυτήν την απόφαση με παράνομα μέσα και ότι προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια καλοπροαίρετη πορεία.
Στο σημείο που βρισκόμαστε, είναι απαράδεκτο ότι, βάσει μιας έκφρασης, η οποία αναμφισβήτητα εμπίπτει στο πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματός μας «Açık Gazete», αντιμετωπίζουμε τώρα την ανάκληση της άδειας εκπομπής του Açık Radyo.
Φυσικά, κάνουμε όλες τις απαραίτητες νομικές κινήσεις. Θα θέλαμε επίσης να σημειώσουμε ότι το Açık Radyo, όπως έκανε τα τελευταία 30 χρόνια, θα συνεχίσει την εκπομπή του με την ίδια ευθύνη και σύμφωνα με τις ίδιες οικουμενικές αρχές της δημοσιογραφίας.
Όσο για τους αγαπητούς μας ακροατές και φίλους, που στάθηκαν πάντα δίπλα μας, θα θέλαμε να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί με τα ίδια συναισθήματα και αποφασιστικότητα.