«Λουκέτο» αλά ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ στην σλοβάκικη δημόσια ραδιοτηλεόραση

«Λουκέτο» αλά ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ στην σλοβάκικη δημόσια ραδιοτηλεόραση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έκλεισε το RTVS και δημιουργήθηκε το STVR.

04 Ιουλίου 2024

Ένας ακόμη δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ευρώπης ανέστειλε την λειτουργία του, και οδηγήθηκε σε «εξυγίανση» με τρόπο που θυμίζει σε πολλά σημεία εκείνη που επιχειρήθηκε στην ΕΡΤ με τη ΝΕΡΙΤ, των Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο λόγος για το σλοβάκικο RTVS, το οποίο σύμφωνα με την Deutsche Welle έκλεισε μετά από απόφαση της βουλής της χώρας, στα τέλη Ιουνίου, και στην θέση του δημιουργήθηκε άμεσα ένας νέος φορέας, το STVR.

Ήδη από την 1 Ιουλίου όλα τα ΜΜΕ του RTVS λειτουργούν υπό την «σκέπη» του STVR, που θα ελέγχεται από προσωρινή διοίκηση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα και με το δίκτυο Euractiv, η φιλορωσική κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίτσο βρισκόταν σε κόντρα με τους επικεφαλής του προηγούμενου φορέα, κατηγορώντας τον ότι απέρριπτε απόψεις που θεωρούσε «ασυνήθιστες», ενώ βασικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η παρούσα διοίκηση του RTVS δεν μπορούσε να αλλάξει μέχρι το 2027.

Το «λουκέτο» στο RTVS ξεσήκωσε αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζόμενων του φορέα, των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και της σλοβάκικης κοινωνίας, που εκφράστηκαν με διαδηλώσεις, νομικές κινήσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Επιπλέον, μπήκε και στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν που δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στην σλοβάκικη δημόσια ραδιοτηλεόραση.