Η Δημοκρατία, η Εστία, το ΕΣΡ, το Mega και ο ΣΚΑΙ

Η Δημοκρατία, η Εστία, το ΕΣΡ, το Mega και ο ΣΚΑΙ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο αποκλεισμός εφημερίδων είναι ένα θέμα

19 Σεπτεμβρίου 2024

Διαμαρτύρονται Δημοκρατία και Εστία (Μανόλης Κοττάκης), δικαίως εννοείται, που Mega και ΣΚΑΙ, στις πρωινές τους εκπομπές δεν παρουσιάζουν τα πρωτοσέλιδά τους μαζί με εκείνα των άλλων εφημερίδων. Ένας αδιανόητος και δημοσιογραφικά αντιδεοντολογικός αποκλεισμός.

Μάλιστα, προσέφυγαν γι' αυτό και στο ΕΣΡ. «Οι εφημερίδες μας προσέφυγαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προ καιρού, μετά τη διαπίστωση ότι συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί, μεταξύ των οποίων και το Μega, αποφεύγουν να διαβάσουν κατά την επισκόπηση του ημερήσιου Τύπου στις πρωινές τους εκπομπές που παρουσιάζονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΗΕΑ (ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος είναι και διευθυντής της εφημερίδας Βραδυνή), τα πρωτοσέλιδα της Εστίας και της Δημοκρατίας», έγραφε ο Μανώλης Κοττάκης, πρωτοσέλιδα, στην Εστία την προηγούμενη Τρίτη.

Και συνέχιζε: «Ήταν δυσάρεστη έκπληξη για εμάς, πρώτου μεγέθους, το ότι η Ανεξάρτητη Αρχή απέρριψε το αίτημά μας να υποχρεώσει τους εν λόγω τηλεοπτικούς σταθμούς, που μας αποκλείουν από την επισκόπηση (ενώ για δεκαετίες μάς μετέδιδαν), να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση».

Και διαμαρτύρεται ακόμα περισσότερο ο Μανώλης, επειδή αυτοί που ψήφισαν αρνητικά στο ΕΣΡ (πέντε εναντίον τριών, οι ψήφοι) ήταν οι πέντε δημοσιογράφοι, μέλη του ΔΣ (απουσίαζε ο Γιάννης Πολίτης): Γιάννης Μιχελάκης, Γιώργος Βλαβιανός, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης και Σωκράτης Τσιχλιάς. Από το ΕΣΡ υποστηρίζουν, επειδή μιλήσαμε μαζί τους, ότι τα κανάλια δεν έχουν υποχρέωση να διαβάζουν όλες τις εφημερίδες γιατί δεν συνιστούν ειδήσεις, «Και τι θα γίνει αν τις διαβάζουν όλες;», λένε, «Θα διαβάζουν και το Μακελειό;».

Ανακοίνωση έβγαλε και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και «αποδοκιμάζει την πρωτοφανή ενέργεια πέντε δημοσιογράφων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τα οποία ψήφισαν να τεθούν στο αρχείο οι καταγγελίες των εφημερίδων Εστία και Δημοκρατία, σύμφωνα με τις οποίες, τα εν λόγω Μέσα, αποκλείονται από τις ενημερωτικές πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών Mega και ΣΚΑΪ, με το επιχείρημα ότι τα πρωτοσέλιδά τους δεν υπάγονται στο ειδησεογραφικό μέρος της παρουσίασης».

Και λέει το Εποπτικό και για τις τρεις ψήφους των νομικών, μελών του ΔΣ του ΕΣΡ: «Αντιθέτως τα τρία μέλη του ΕΣΡ, λειτουργοί της Δικαιοσύνης, υποστήριξαν ότι η ενέργεια αυτή είναι αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική. Αποτελεί καταπάτηση του δικαιώματος της πληροφόρησης των πολιτών. Δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι εντελώς αντίθετο, με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ηθική».

Η αλήθεια είναι πως το ΕΣΡ, ακόμα και αν δεν έχει την αρμοδιότητα να τους υποχρεώσει να δείχνουν όλες τις εφημερίδες, θα μπορούσε να κάνει μία σύσταση έστω-έστω και για συμβολικούς λόγους.

Το θέμα ωστόσο δεν είναι το ΕΣΡ, δεν πρέπει να είναι τόσο το ΕΣΡ δηλαδή, το θέμα είναι τα ΜΜΕ. Συγχαρητήρια λοιπόν στο Mega και τον ΣΚΑΪ που αποκλείουν εφημερίδες. Τι άλλο μπορεί να αποκλείουν άραγε;