Το e-tetRadio σε αυτοψία στο πάρκο κεραιών του Υμηττού

Το e-tetRadio σε αυτοψία στο πάρκο κεραιών του Υμηττού
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο βασικό κέντρο εκπομπής για την Αθήνα, με εικόνες και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

23 Σεπτεμβρίου 2024

Το κέντρο εκπομπής του Υμηττού είναι, ως γνωστόν, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μαζί με εκείνα του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη και του Πηλίου στον Βόλο. Τόσο λόγω της τοποθεσίας του, στην κορυφογραμμή του βουνού σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων, και αρκετά κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όσο και λόγω της εμβέλειας όσων εκπέμπουν από εκεί που -υπό προϋποθέσεις- φτάνει μέχρι και την κεντρική Πελοπόννησο.

Παρόλο που έχει οπτική επαφή και με την Ανατολική Αττική, όλοι (σχεδόν) οι ιστοί στοχεύουν μόνο το Λεκανοπέδιο. Επίσης, το διαχρονικό πρόβλημα του Υμηττού είναι η κάλυψη των Νοτίων Προαστίων, ειδικά από τη Γλυφάδα και κάτω, λόγω του ότι τα σήματα «κόβονται» από το ίδιο το βουνό. Γι' αυτό και η πλειονότητα των ραδιοσταθμών εκπέμπει και από την Αίγινα, στις ίδιες συχνότητες.

Η οπτική επαφή του κέντρου εκπομπής με την Ανατολική Αττική

 

Στο πάρκο κεραιών του Υμηττού εγκαθίστανται το σύνολο των αδειοδοτηθέντων (και ορισμένων που δεν είναι) ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας, η ΕΡΤ, η Digea, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και άλλες υπηρεσίες.

Προ ημερών επισκεφτήκαμε το κέντρο εκπομπής Υμηττού και περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις των ραδιοφωνικών, κυρίως, σταθμών που εκπέμπουν από εκεί, καθώς οι τηλεοπτικοί έχουν συγκεντρωθεί σε λίγους πυλώνες που άνηκαν σε μεγάλα κανάλια, και πλέον έχουν περάσει στην Digea. To πρώτο πράγμα που αντικρύσαμε ήταν οι πολλοί και «θηριώδεις» ραδιοφωνικοί ιστοί που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, φέροντας πάνω τους δίπολα, που διαχέουν το σήμα στον αέρα, και links για τη λήψη του σήματος από τα στούντιο.

Άλλοι ιστοί ήταν αξιοποιήσιμοι και σε λειτουργία, είτε με βασικά κεραιοσυστήματα είτε με εφεδρικά, άλλοι (αρκετά λιγότεροι) ήταν αναξιοποίητοι είτε με τα όργανα εκπομπής πάνω τους είτε εντελώς ξεγυμνωμένοι. Το ίδιο ισχύει και για τα κοντέινερ που φιλοξενούν τα μηχανήματα των σταθμών, τους πομπούς, τους δέκτες των links, τους επεξεργαστές ήχου, τις γεννήτριες κ.ά.

 

Οικίσκος του ΑΡΤ FM 102.7

 

Οικίσκος του Καναλιού 1 90.4, ανάμεσα σε άλλους

 

Galaxy 92

 

Love 97.5

 

Οικίσκος των Παραπολιτικών 90.1

 

Pepper 96.6

 

Real 97.8

 

Rock FM 96.9

 

Οικίσκοι του Δίεση 101.3 και του Ελληνικού 93.2. Με ταμπέλες που αναγράφουν παλαιότερες ονομασίες τους...

 

Ορισμένοι από τους σταθμούς ειδικά των μεγάλων ομίλων, όπως π.χ. της Frontstage, του ΣΚΑΪ, της Audiomax κ.ά., συστεγάζονται και με ειδικά μηχανήματα (combiners) καταφέρνουν και εκπέμπουν το σήμα τους από το ίδιο κεραιοσύστημα. Σε ξεχωριστή και φυλασσόμενη θέση εντός του πάρκου ήταν μαζεμένες οι εγκαταστάσεις όλων των μέσων της ΕΡΤ, με τους δύο μεγάλους πυλώνες της να ξεχωρίζουν από μακριά. Η Digea, όπως είπαμε και παραπάνω, εκπέμπει από πυλώνες που ανήκουν στα κανάλια-μετόχους της, όπως του Mega.

Ο οικίσκος όπου συστεγάζονται ο Red 96.3 και ο Μελωδία 99.2

 

Ο πυλώνας του ΣΚΑΪ

 

Όσον αφορά τις αναξιοποίητες εγκαταστάσεις, οι λόγοι για τους οποίους βρίσκονται ακόμα στο σημείο ποικίλουν. Άλλες έχουν εγκαταλειφθεί επειδή οι πρώην «ένοικοί» τους στεγάζονται, πλέον, σε διαφορετικές όμως παραμένουν στην κυριότητά τους, άλλες επειδή άνηκαν σε ραδιόφωνα ή κανάλια που δεν εκπέμπουν πια (π.χ. SBC, Βήμα 99.5, Sport24 103.3 κ.ά.), και άλλες επειδή καταστράφηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά του 2019.

Ο παλιός ιστός του Μελωδία 99.2, που υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά

 

Οι παλιές εγκαταστάσεις του bwinΣΠΟΡ FM 94.6

 

Πριν από κάποιους μήνες είχαν επισκεφτεί το πάρκο κεραιών ο πρόεδρος της ΕΙΙΡΑ Κωνσταντίνος Φωτόπουλος και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο πρόεδρος της ΕΙΙΡΑ προωθούσε κι ένα σχέδιο «καθαρισμού» του χώρου από κεραίες και κοντέινερ και συγκέντρωση των κεραιών σε συγκεκριμένους ιστούς (όπως εκείνος του Star). Ένα σχέδιο άνευ ουσίας θα λέγαμε, ίσως και τεχνολογικά ανέφικτο. Πάντως ελάχιστα είναι τα κοντέινερ ή οι ιστοί που δεν χρησιμοποιούνται, ώστε να δημιουργούν πρόβλημα. 

Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν οι εγκαταστάσεις του 105.5 Στο Κόκκινο, οι οποίες επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες των εργαζομένων του για πλήρη εγκατάλειψή του. Το κοντέινέρ του όχι μόνο ήταν ξεκλείδωτο χωρίς την παρουσία κάποιου τεχνικού, καθώς σε οικίσκους άλλων ραδιοφώνων που ήταν ανοιχτοί εκείνη την ώρα εργάζονταν μέσα τους τεχνικοί, αλλά παρέμενε με... ανοιχτή την πόρτα. Και με τον κλιματισμό εντός του να μην λειτουργεί, με αποτέλεσμα να επικρατούν εκεί συνθήκες... καύσωνα, λόγω της ζέστης που έβγαζαν τα μηχανήματα τα οποία «αγκομαχούσαν». Μαθαίνουμε πως οι τεχνικοί του σταθμού έχουν ενημερώσει τη διοίκηση αλλά προφανώς, για να παραμένει το πρόβλημα εδώ και μήνες, ουδείς ενδιαφέρεται.

Η ανοιχτή πόρτα του κοντέινερ του 105.5 Στο Κόκκινο που κρατιέται με έναν τσιμεντόλιθο...

 

Εντός του πάρκου κεραιών, πέρα από τους τεχνικούς, βρίσκονταν και φύλακες, ενώ σε όλα τα κοντέινερ υπήρχαν εγκατεστημένες κάμερες που παρακολουθούσαν ό,τι περνούσε γύρω από τον χώρο τους.