Τι θα γίνει με τη μεγάλη συναυλία για τα Τέμπη

Τι θα γίνει με τη μεγάλη συναυλία για τα Τέμπη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αντέδρασαν κάποιοι συγγενείς θυμάτων για το εισιτήριο.

01 Οκτωβρίου 2024

 

update 4

Και ο Σωκράτης Μάλαμας

ΝΑΙ, κατανοώ τη θλίψη και τη θέση κάποιων γονέων και συγγενών για τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άκαιρα και παράδοξα.
Κατανοούμε την οδύνη και ο σεβασμός μας ειναι απολυτος στο προσωπό τους. Έχουμε παιδιά και γνωρίζουμε το αισθημα της διαρκούς απώλειας, όμως η συμπαράστασή μας είναι επίσης απόλυτη για την εξεύρεση της αλήθειας που έχει αλλοιωθεί -αποκρυβεί με τόση επιμέλεια κάτω απο περίεργα σχεδιάσματα- τεχνάσματα και νομικά κόλπα.
Είναι υπόθεση όλων μας γι αυτό συμμετέχω με κάθε τρόπο σε αυτή την συναυλία.

Update 3

Και η Τάνια Τσανακλίδου, μέσω του Documento:

Ταυτίζομαι απολύτως με τη δήλωση του Φοίβου Δεληβοριά. Ελπίζω και προσδοκώ να είμαστε ενωμένοι απέναντι στην αδικία. Αυτό είναι το χρέος μας.

Update 2

Και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου:

Έχω δώσει το λόγο μου στους συμπολίτες- συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που ήρθαν σε επαφή μαζί μου εδώ και καιρό και μου ζήτησαν -τιμώντας με έτσι-να έχω συμμετοχή σε συναυλία για τη στήριξη του δύσκολου αγώνα τους για δικαιοσύνη, ότι θα είμαι εκεί και θα τους στηρίξω, παρ’ ότι έχω απομακρυνθεί από τα συναυλιακά δρώμενα. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη -το γεγονός είναι πολύ φορτισμένο για να έχει κανείς αμφιβολίες- και θα συνεχίζω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί είτε μείνει έστω και μια μόνο οικογένεια. Είτε στο Καλλιμάρμαρο είτε οπουδήποτε αλλού.

Update

Για το θέμα πήρε θέση δημοσίως και η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού επισημαίνοντας πως το εισιτήριο αποφασίστηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που απαιτούνται μετά την απόφαση συγγενών των θυμάτων να απευθυνθούν σε δικαστήρια του εξωτερικού.

«Θα ήθελα να τοποθετηθώ δημόσια για το θέμα που δημιουργήθηκε από τον κύριο Πλακιά για τη συναυλία που θα γίνει για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος, μαζί με κάποιους καλλιτέχνες.
Η τοποθέτησή μου, παρόλο που οι δημοσιογράφοι με ρωτάνε να σχολιάσω τον κ. Πλακιά, δεν θα είναι για τον κ. Πλακιά. Ο κ. Πλακιάς μιλήσει για τον εαυτό του. Εγώ θα μιλήσω για τον Σύλλογο.
Έχω πει πολλές φορές ότι ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα συγγενών, σίγουρα διπλάσιο αριθμό απ’ αυτόν που αναφέρει ο κ. Πλακιάς, από πολύ νωρίς, διότι κατανόησε τη δυσκολία του αγώνα και θεώρησε ότι είναι καλύτερο να είμαστε ενωμένοι. Δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες. Εμείς στο Σύλλογο έχουμε μία πολύ επιθετική νομική γραμμή την οποία στηρίζουμε ένθερμα, και την οποία έχουμε αποφασίσει ότι θα την απλώσουμε στο εξωτερικό.
Έχουμε κάνει κινήσεις γι’ αυτό. Έχουμε έρθει σε επαφή με νομικά γραφεία τα οποία ο κ. Πλακιάς αγνοεί. Έχουμε κάνει τις συνομιλίες και γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται για τον αγώνα αυτόν και τον οποίο δυστυχώς δεν είμαστε στην οικονομική κατάσταση που μπορούμε να τον στηρίξουμε. Πάραυτα, δεν δεχόμαστε αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη για τη δικαίωση του αγώνα μας.
Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς δεν συμμετέχει, και οι οικογένειες που ακολουθούν τη νομική γραμμή την οποία θέλει και ο κ. Πλακιάς, αλλά δεν το κάναμε μόνο γι’ αυτό. Το κάναμε γιατί θέλαμε εκείνη τη μέρα όλοι να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη τη μέρα θέλαμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι ψηλά. Μία μέρα αγάπης, σύμπνοιας και ομαδικότητας και συλλογικότητας. Είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο.
Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας.
Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καλλιτέχνες που από την αρχή αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και στους καλλιτέχνες που περιμένουν να οργανωθεί η εκδήλωση η οποία έχει μπλοκαριστεί από την κ. Μενδώνη. Εκείνη τη μέρα ας σταθούμε σ’ αυτό, στο ότι θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που έφυγαν. Και θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που είναι δίπλα μας και για εμάς τους ίδιους που επιθυμούμε μία καλύτερη κοινωνία. Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μας…».

Post ανέβασε και ο Φοίβος Δεληβοριάς

«Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης κι εδώ και στην Ευρώπη. Αγόρασα μάλιστα κι ο ίδιος έναν αριθμό εισιτηρίων για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά. Με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία. Σε τελευταία ανάλυση, λοιπόν, πηγαίνω στη συναυλία και για το δικό μου το παιδί. Τα υπόλοιπα εκεί».

_______________________

Εμπλοκή, ξαφνικά, με τη μεγάλη συναυλία-μνήμης για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο που ανακοινώθηκε για την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Είναι η μεγάλη συναυλία την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών και στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι Φοίβος Δεληβοριάς, Κοινοί Θνητοί, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Τάνια Τσανακλίδου.

Και το πρόβλημα προέκυψε επειδή κάποιοι συγγενείς θυμάτων, γονείς παιδιών (δεν συμμετέχουν όλοι στον Σύλλογο) δεν γνώριζαν για την εκδήλωση, δεν ενημερώθηκαν ποτέ, και διαφωνούν με το εισιτήριο των 15 ευρώ. Είχαμε καταρχάς την αντίδραση του Νίκου Πλακιά, του πατέρα των δίδυμων Χρυσής και Θωμαΐδας που σκοτώθηκαν στα Τέμπη μαζί με την ανιψιά του Αναστασία. «Γνωρίζετε που θα πάνε αυτά τα χρήματα;», έγραψε στο Twitter. «Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες; Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου; Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμιμος; Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οι οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα».

«Η δολοφονία του παιδιού μου δεν κοστολογείται με αντίτιμο εισιτηρίου. ΠΟΤΕ δεν θα το χρησιμοποιούσα για οτιδήποτε», έγραψε και η Βάσω Κούλπα, μητέρα του Τάσου Κουτσόπουλου.

Επικοινωνήσαμε με τους διοργανωτές της συναυλίας και μας είπαν τα εξής: «Τα έσοδα θα δοθούν στον Σύλλογο για τις ανάγκες που έχει για τις νομικές κινήσεις του. Οι οικογένειες δεν έχουν ανάγκη από χρήματα. Οι νομικές κινήσεις που θα κάνουν χρειάζονται ποσά για τα οποία καμία ελληνική οικογένεια δεν θα ήταν προετοιμασμένη». Μας το είχαν πει από πριν, πριν τις αντιδράσεις, όταν ρωτήσαμε που θα πάνε τα χρήματα.

Απολύτως κατανοητό. Όπως είναι κατανοητή και η αντίδραση των γονέων που δεν ήξεραν. Ωστόσο ο αγώνας που κάνουν κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων για τιμωρία των ενόχων και δικαίωση (αγώνας που χρειάζεται χρήματα), είναι αγώνας για όλους, είτε συμμετέχουν στον Σύλλογο είτε όχι. Σεβαστή και η στάση της Καρυστιανού που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια, σεβαστή και η στάση μίας μητέρας που την έχει συντρίψει η θλίψη και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι. Αν όμως έρθει η δικαίωση (μακάρι!) θα έρθει για όλους, όχι μόνο για εκείνους που αγωνίστηκαν.

Αυτή τη στιγμή (Τρίτη, μεσημέρι) γίνεται μία σύσκεψη των διοργανωτών με τους καλλιτέχνες προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

(Από την Εφημερίδα των Συντακτών)