Ραδιοσταθμός της Πολωνίας αντικατέστησε όλους τους παραγωγούς του με ΑΙ «παρουσιαστές»

Ραδιοσταθμός της Πολωνίας αντικατέστησε όλους τους παραγωγούς του με ΑΙ «παρουσιαστές»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα ενδιαφέρον πείραμα ή μια νέα κανονικότητα που έρχεται στα media;

25 Οκτωβρίου 2024

Σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση τόσο στην Πολωνία όσο και διεθνώς, προχώρησε ένας ραδιοσταθμός της χώρας. Σύμφωνα με το CNN, το Off Radio που εδρεύει στην Κρακοβία, απέλυσε όλους τους παραγωγούς-δημοσιογράφους του και εδώ και μερικές ημέρες τους αντικατέστησε με τρεις ΑΙ «παρουσιαστές» που έχουν αναλάβει όλο το πρόγραμμά του. Κάνοντας εκπομπές τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Όπως δηλώνει ο σταθμός, οι χαρακτήρες που δημιούργησε με τεχνητή νοημοσύνη (ένας εξ αυτών στην φώτο, πάνω) έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσελκύσουν το νεανικό κοινό, μιλώντας για πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την LGBTQ+ κοινότητα. «Είναι το ΑΙ ευκαιρία ή απειλή για τα media, το ραδιόφωνο και τη δημοσιογραφία; Θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση», δήλωσε ο διευθυντής του Off Radio, Marcin Pulit, σε σχετική ανακοίνωση, αντιμετωπίζοντας την κίνηση αυτή περισσότερο ως πείραμα.

Ένας εκ των απολυθέντων παραγωγών του Off Radio, ο Mateusz Demski, δήλωσε μέσω ανοιχτής επιστολής του ότι η κίνηση αυτή «είναι επικίνδυνη και μας επηρεάζει όλους», και ότι θα ανοίξει τον δρόμο «σε έναν κόσμο όπου έμπειροι εργαζόμενοι που βρίσκονται χρόνια στον χώρο των media, και άνθρωποι που εργάζονται στον δημιουργικό τομέα, θα αντικατασταθούν από μηχανές». Από την πλευρά του, ο διευθυντής του σταθμού απάντησε ότι κανένας παραγωγός δεν απολύθηκε λόγω του ΑΙ, αλλά επειδή οι εκπομπές τους είχαν σχεδόν μηδενική ακροαματικότητα.

Συνεχίζοντας, ο Demski ανέφερε ότι μέχρι την Τετάρτη πάνω από 15 χιλιάδες άτομα έχουν υπογράψει ψήφισμα ενάντια σε αυτή την κίνηση, και ότι έλαβε κλήσεις από εκατοντάδες άλλους, εκ των οποίων πολλοί νέοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θέλουν να γίνουν μέρος αυτού του πειράματος. Αντίδραση υπήρξε και από την κυβέρνηση της Πολωνίας, με τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής της χώρας Krzysztof Gawkowski να δηλώνει στο Χ ότι «παρόλο που είμαι φαν της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύω ότι συγκεκριμένα όρια ξεπερνιούνται όλο και περισσότερο. Η εξάπλωση του ΑΙ πρέπει να γίνεται υπέρ των ανθρώπων, όχι εναντίον τους!».

Από την πλευρά του, πάντως, το Off Radio διαφημίζει σχεδόν παντού την λειτουργία του μέσω του ΑΙ. «Το online-ψηφιακό πρόγραμμα του σταθμού δημιουργείται, πλέον, με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν ακόμα πραγματικοί άνθρωποι πίσω από αυτήν, αλλά χρησιμοποιώντας τα προαναφερθέντα εργαλεία. Αυτό το project είναι η συμμετοχή μας στην συζήτηση για τις ευκαιρίες και τις απειλές που φέρνει το ΑΙ. Θέλουμε να λάβουμε υπ' όψιν τι επηρεάζει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στον πολιτισμό, τα media, την δημοσιογραφία και την κοινωνία», αναφέρει στην αρχική του σελίδα το site του σταθμού.

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη το Off Radio έβγαλε στον αέρα μια «συνέντευξη» που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης με άνθρωπο που έχει... πεθάνει εδώ και 12 χρόνια. Με την πολωνέζα ποιήτρια Wisława Szymborska, που έχει βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας.