Σκέψεις, Λέξεις, Τέχνες.
11 Νοεμβρίου 2024
To Τρίτο Πρόγραμμα έκανε το εξής, ωραίο κι ενδιαφέρον: συγκέντρωσε τις εκπομπές λόγου και τις ειδικές εκπομπές για την τέχνη σε μια ενιαία ενότητα με τίτλο «Σκέψεις, Λέξεις, Τέχνες» που παρουσιάζεται τα Σαββατοκύριακα, από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα. Ποίηση, φιλοσοφία, λογοτεχνία, εικαστικά, θέατρο, βιβλίο, όπερα, πρωτότυπες ραδιοφωνικές αφηγήσεις και ραδιοφωνικές ταινίες...
ΣΑΒΒΑΤΟ
18:00 Η Εποχή των Εικόνων στο Τρίτο - Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Οι θεματικές των εκπομπών εστιάζουν στην τέχνη ως πεδίο αισθητικής, πολιτικής, προσωπικής, και ιστορικής πλατφόρμας , στους δημιουργούς ως κεραίες της κοινωνίας και στην εικαστική τέχνη ως το πορτραίτο του σύγχρονου κόσμου. Μέσα από την περιγραφή έργων τους αλλά και μέσα από τις αφηγήσεις των καλλιτεχνών θίγονται ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα καθώς και οι τρόποι έκφρασής τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία
Οι αφηγήσεις συνοδεύονται από μουσικές και τραγούδια με την πρόθεση να φωτίζουν το αίσθημα μέσα στο οποίο εκφράστηκαν και εκφράζονται τα έργα τέχνης , οι άνθρωποι και η εποχή τους.
19:00 Bookfly - Δημήτρης Τρίκας
Eκπομπή για το βιβλίο και την απόλαυση της ανάγνωσης, με μια παρουσίαση βιβλίου και τον συγγραφέα στο στούντιο, προτάσεις, αναφορές και λογοτεχνικές στίξεις κάθε είδους.
20:00 Ελλειπτικά Πορτραίτα - Γιώργος Κοροπούλης
Η ιστορία του νεοελληνικού λυρισμού, ξεκινώντας από τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο και περνώντας απ' όλες τις μεγάλες στιγμές του (Κ. Παλαμάς, Ι.Γρυπάρης, Α.Σικελιανός, Κ.Καβάφης, Κ.Βάρναλης, Γ.Σεφέρης, Α.Εμπειρίκος, Ν.Εγγονόπουλος, Ο.Ελύτης).
20:30 Opera Omnia - Γιάννης Φίλιας
Η εκπομπή θα επιχειρήσει να μεταφέρει στους δέκτες μας γνωστά και άγνωστα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας, μέσα από παλιές και νεώτερες ζωντανές ηχογραφήσεις, ή απόηχους θρυλικών καταγραφών σε studio.
22:30 Η Σκοτεινή Κυρία - Ευαγγελία Κουλιζάκη
Εκπομπή λόγου. Κάθε φορά σκιαγραφείται το πορτρέτο μιας γυναίκας, από τη Σαπφώ ως τη Σύλβια Πλαθ, από την Γκάσπαρα Στάμπα ως την Καμίλ Κλοντέλ, μια φιγούρα σημαίνουσα, επαναστάτρια, καλλιτέχνης, μούσα, ποιήτρια, ερωμένη με φόντο την τέχνη της εποχής της και την κοινωνία της. Η μουσική συνδυάζεται με τα κείμενα, αντιστικτικά ή υποστηρίζοντας τα.
23:00 Μικρές Δεξαμενές Μελάνης - Αφροδίτη Κοσμά
Ιστορίες που ταξίδεψαν σε φάκελο αλληλογραφίας… Λόγια που έγραψαν και αντάλλαξαν άνθρωποι της Ποίησης, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής, της Ιστορίας, του Θεάτρου, των Εικαστικών… Εκμυστηρεύσεις σε λευκό χαρτί που στήνουν ραδιοφωνικές γέφυρες επικοινωνίας. Επιστολές υπογεγραμμένες, τοποθετημένες σε ηχητικό φάκελο, με τη σφραγίδα του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
ΚΥΡΙΑΚΗ
18:00 Που πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια; - Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Σειρά ωριαίων αυτοτελών ραδιοφωνικών εκπομπών με διαφορετικό θέμα κάθε φορά, που μεταδίδονται από το Τρίτο Πρόγραμμα από το 1987 και καλύπτουν θεματολογικά ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει θέματα από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη μουσική, την επικαιρότητα και επετειακά αφιερώματα. Πρόκειται για ραδιοφωνικές ταινίες & ραδιοφωνικά δοκίμια με διαφορετική προσέγγιση και πρωτότυπη οπτική.
Κάθε εκπομπή είναι ένα ραδιοφωνικό αυτόνομο σενάριο που απαντάει κάθε φορά στο ερώτημα του τίτλου. Κάθε Κυριακή γράφεται ένα σενάριο που συνδυάζει αποσπάσματα λόγου και μουσικής, τα οποία λειτουργούν συνειρμικά και αντιστικτικά, και συνθέτουν σε κάθε εκπομπή μιαν αυτοτελή ραδιοφωνική «ταινία» σκηνοθετημένη και προετοιμασμένη έτσι που να μοιάζει με το σάουντρακ μιας ηχητικής ταινίας.
Η μεγάλη ποικιλία των μουσικών επιλογών, ο συνδυασμός τους με ένα μεγάλο αριθμό κειμένων από την παγκόσμια λογοτεχνία και άλλων κειμένων -που γράφονται ειδικά για την εκπομπή- δημιουργούν ένα ιδιόμορφο αυτοτελές μωσαϊκό που απευθύνεται στο θυμικό του θεατή με αποτέλεσμα την -ως τώρα- εξαιρετικά πετυχημένη πορεία και απήχηση αυτών των εκπομπών, ακόμα κι όταν μεταδίδονται σε επανάληψη.
19:00 Factory - Ιδέες/Τέχνες - Δημήτρης Τρίκας
Κύκλος ραδιοφωνικών σεμιναρίων.
20:00 Ελλειπτικά Πορτραίτα - Γιώργος Κοροπούλης
Η εκπομπή μεταφέρει στους δέκτες μας γνωστά και άγνωστα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας, μέσα από παλιές και νεώτερες ζωντανές ηχογραφήσεις, ή απόηχους θρυλικών καταγραφών σε studio.
20:30 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο - Μάρα Καλούδη
Ηχογραφήσεις θεατρικών έργων από το ελληνικό και ξένο δραματολόγιο, που παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Ραδιοφωνία στο παρελθόν, συμβάλλοντας δυναμικά στη διάδοση της Τέχνης του Θεάτρου. Διαφορετικές γενιές Ελλήνων ηθοποιών που αγαπήθηκαν από το κοινό «δίνουν φωνή» σε αιώνιους θεατρικούς ήρωες, διαμορφώνοντας ένα ρεπερτόριο που καλύπτει ευρύ φάσμα της παγκόσμιας θεατρικής λογοτεχνίας.
22:30 Η Καρδιά του Σκότους - Ευαγγελία Κουλιζάκη
Ημίωρα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για το έγκλημα και την τιμωρία, τη λογοτεχνία και το κακό, με την ανασύσταση μιας εποχής μέσ' απ' την εξιστόρηση γνωστών -ή λιγότερο γνωστών- εγκλημάτων.
Από τη Mary Rogers που έγινε η Μαρί Ροζέ του Poe και την Ελίζαμπεθ Σορτ-''Μαύρη Ντάλια'' του Ellroy, ως τις αδελφές Papin που έγιναν οι ''Δούλες'' του Genet και την απαγωγή της Sally Horner, που ενέπνευσε στον Nabokov τη ''Λολίτα'', true crime αφηγήσεις και η λογοτεχνική τους μετουσίωση.
Νυχτερινές περιηγήσεις από το βικτοριανό Λονδίνο ως τις Βερσαλλίες κι από το Βερολίνο του μεσοπολέμου στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια της δεκαετίας του '60, στο Λος Άντζελες των σκληροπυρηνικών νουάρ και τα τροχόσπιτα των χιλμπίληδων στη βαθιά αμερικανική επαρχία, στα βαλτοτόπια του αμερικανικού Νότου.
Το έγκλημα ως λογοτεχνία και πραγματικότητα, σε μια σειρά ραδιοφωνικών ανταποκρίσεων βγαλμένων απευθείας απ' την «καρδιά του σκότους'».
23:00 Το διαχρονικό διαδίκτυο-Κοινά αφηγήματα ανάμεσα στις τέχνες - Λένια Ζαφειροπούλου
Με τη διπλή της ιδιότητα, ως μουσικός και λογοτέχνης, η Λένια Ζαφειροπούλου παρουσιάζει μια εκπομπή λόγου και μουσικής αναζητώντας συνδετικά νήματα ανάμεσα στις εποχές και τα έργα: Κοινά θέματα, ιδέες και ιδεώδη, κοινές ιστορικές ανάγκες ή συνθήκες γένεσης, όμοια πολιτικά και κοινωνικά προτάγματα, κοινά οράματα ανάμεσα στους αιώνες, στα είδη τέχνης, στους λαούς, στους φίλους αλλά και στους αντίπαλους πολιτισμούς. Μουσική, ποίηση, θέατρο και πεζογραφία, μύθοι και παραδόσεις, κοσμική και θρησκευτική τέχνη επιστρατεύονται για την σύνθεση ενός ιδιότυπου, θεματικού, διαπολιτισμικού κανόνα και καλλιτεχνικού χάρτη.