Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κινηματογραφικές παραγωγές θρησκευτικού περιεχομένου, συναυλίες, αφιερώματα και ζωντανή μετάδοση των Ακολουθιών.

10 Απριλίου 2025

ΕΡΤ1

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

14.00 «ΠΟΠ Μαγειρική»
Η εκπομπή τιμά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο σεφ Ανδρέας Λαγός υποδέχεται στην κουζίνα του, τη βραβευμένη συγγραφέα, Αμάντα Μιχαλοπούλου. Μαζί μαγειρεύουν δύο πολύ νόστιμα και συνάμα νηστίσιμα πιάτα. Ποια είναι αυτά; Σκορδομακάρονα με τοματοπολτό και μπιφτέκια με μανιτάρια και παντζάρια, καθώς και μαγιονέζα αβοκάντο.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

14.00 «ΠΟΠ Μαγειρική»
Την κουζίνα της εκπομπής επισκέπτεται η σεφ, Φιλίτσα Καραμανλή. Μαζί με τον Ανδρέα Λαγό μαγειρεύουν μια μακαρονάδα με γαρίδες και μύδια αλλά και έναν νηστίσιμο γύρο με μανιτάρια.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

14.00 «ΠΟΠ Μαγειρική»
Ο Ανδρέας Λαγός υποδέχεται στην κουζίνα της εκπομπής τον αρχισυντάκτη του Γαστρονόμου και των γαστρονομικών εκδόσεων της Καθημερινής, Άγγελο Ρέντουλα. Μαζί ετοιμάζουν καλαμαράκια με λαχανικά στο τηγάνι και πασχαλινά κουλούρια και μοσχοβολάει όλο το πλατό.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

14.00 «ΠΟΠ Μαγειρική»
Ο pastry chef Δημήτρης Μακρυνιώτης είναι ο καλεσμένος στην κουζίνα της εκπομπής, τη Μεγάλη Πέμπτη. Μαζί με τον Ανδρέα Λαγό δημιουργούν ένα ανοιξιάτικο μπριάμ με ρεβίθια και τσουρέκια με μαστίχα και κρόκο Κοζάνης.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

10.45 «Όλην εκείνην την αχόρταστον μαγείαν»
Στην ταινία-ντοκιμαντέρ, θα μάθουμε για την αγιορείτικη παράδοση του Επιταφίου στη Σκιάθο. Είναι μία μυσταγωγική εμπειρία που φωτίζει τις ψυχές των ανθρώπων, όπως το φως των κεριών που συνοδεύει «τον ιερόν Επιτάφιον». Η ταινία του Παναγιώτη Κουντουρά μάς μεταφέρει με σεβασμό αυτό το ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης και πένθους που κυριαρχούν και χαρακτηρίζουν την Μεγάλη Εβδομάδα στη Σκιάθο, όπου ακολουθείται το αγιορείτικο τελετουργικό της ακολουθίας του Επιταφίου. Πρωταγωνιστές είναι οι κάτοικοι της Σκιάθου, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών που βιώνουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο το αγιορείτικο εθιμοτυπικό. Μέσα από τις περιγραφές τους αναδύονται οι προσωπικές τους μνήμες και η βιωματική τους εμπειρία, η οποία τους συνδέει με έναν αόρατο δεσμό με αυτήν τη μακρόχρονη παράδοση, που αποτελεί ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το έαρ συνεορτάζει κι ένα ολόκληρο νησί βιώνει με μοναδικό τρόπο «Όλην εκείνην την αχόρταστον μαγείαν» του Θείου Δράματος.

13.00 «Στους δρόμους των Ελλήνων»
Από τη σειρά ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το επεισόδιο: «Η Μεγάλη Εβδομάδα στην άλλη Ελλάδα».
Από τα πέντε boroughs, τους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης, τρεις συνδέθηκαν στενά με το ελληνικό στοιχείο: Το Μανχάταν, βέβαια, ως πύλη εισόδου αλλά και εγκατάστασης, το Μπρούκλιν που οι Έλληνες κάτοικοί του εκθείασαν τόσο πίσω στην πατρίδα, ώστε απέκτησαν το προσωνύμιο Μπρούκληδες, και το Κουίνς με τη γνωστή μας Αστόρια. Σε αυτές τις γειτονιές, στις σχολικές γιορτές, στους συλλόγους, στις εκκλησιές, στα καταστήματα και στα σταυροδρόμια που συναντιούνται οι Επιτάφιοι, «τριγυρνούν» οι «Δρόμοι των Ελλήνων», τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών.

14.00 «ΠΟΠ Μαγειρική»
Το στούντιο της εκπομπής επισκέπτεται ο συνθέτης και ερμηνευτής του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, Σταύρος Σιόλας. Μαζί με τον Ανδρέα Λαγό δημιουργούν δύο νηστίσιμα πιάτα, μια αγιορείτικη ταχινόσουπα με φακές και έναν νηστίσιμο Χαλβά ταψιού με κρέμα.

15.00 «Ο παράδεισος είναι αληθινός» (Heaven is for real)
Θρησκευτικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2014, σε σκηνοθεσία Ράνταλ Γουάλας, με τους Γκρεγκ Κινίαρ, Κέλι Ράιλι, Κόνορ Κόρουμ, Τόμας Χέιντεν Τσερτς κ.ά.
Βασισμένο στο ομότιτλο best seller των New York Times, το «Heaven is for real» με τον υποψήφιο για Όσκαρ και βραβευμένο με Emmy, Γκρεγκ Κινίαρ, μεταφέρει στην οθόνη την αληθινή ιστορία που έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο -την εξαιρετική εμπειρία ενός μικρού αγοριού που άλλαξε τη ζωή του και την αναζήτηση του πατέρα του για το θάρρος και την πεποίθηση να μοιραστεί την ανακάλυψη του γιου του με τον κόσμο.

22.45 «Ανάσταση» (Risen)
Βιβλικό ιστορικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2016, σε σκηνοθεσία Κέβιν Ρέινολντς, με τους Τζόζεφ Φάινς, Τομ Φέλτον, Κλιφ Κέρτις, Πίτερ Φερθ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Ο σκηνοθέτης Κέβιν Ρέινολντς εξετάζει από τη δική του οπτική τα γεγονότα που προηγήθηκαν και αυτά που ακολούθησαν μετά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Η ταινία ξεχωρίζει για την ανατρεπτική της οπτική, καθώς αντιμετωπίζει την πασίγνωστη ιστορία της Ανάστασης ως ένα μυστήριο, το οποίο καλείται να λύσει ένας καχύποπτος Ρωμαίος στρατιώτης.

-------------------------

ΕΡΤ2

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑÏΩΝ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

12.30 «Πασχαλογιορτή»
Εκπομπή από το Αρχείο της ΕΡΤ, που καταγράφει τα έθιμα του Πάσχα στα χωριά Αγίου Γεωργίου, Μοναχιτίου, Καρπερού, Κηπουριού, Σιταρά και Σπηλαίου στο νομό Γρεβενών. Αρχικά, καταγράφονται παιδιά σ' ένα χωριό να τραγουδούν τα κάλαντα το Σάββατο του Λαζάρου, τις λεγόμενες «Λαζαρίνες». Την Κυριακή των Βαΐων γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας χορεύουν και τραγουδούν τα κάλαντα περιτριγυρισμένες από κατοίκους του χωριού. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι γυναίκες ασβεστώνουν, καθαρίζουν και ετοιμάζουν τα Λαμπροκούλουρα. Παράλληλα, αναδεικνύεται το βάψιμο των αυγών τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης καθώς και τις λεγόμενες «περδίκες», ειδικά βαμμένα αυγά που προσφέρονται σε ειδικά πρόσωπα. Ακόμη, γίνεται λόγος για τις αγορές του Πάσχα και για την ολοκλήρωση των προετοιμασιών. Έπειτα, ακολουθούν πλάνα από τη βραδιά της Ανάστασης στην εκκλησία του χωριού. Ακόμα ένα ακόμη έθιμο είναι και αυτό των αθλοπαιδιών που γίνονταν τα απογεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας. Τέλος, παρουσιάζεται και η «τετραμήδα», έθιμο-αποχαιρετισμός της Πασχαλιάς στα χωριά των Γρεβενών.

19.00 Ακολουθία του Νυμφίου
Σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, Θεσσαλονίκη.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

11.00 «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»
Κοινωνική δραματική σειρά που αποτελεί διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, παραγωγής 1975.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης.
Τηλεοπτική διεύθυνση: Κώστας Λυχναράς.
Παίζουν: Αλέξης Γκόλφης, Δήμος Σταρένιος, Γεωργία Βασιλειάδου, Κάτια Δανδουλάκη, Λυκούργος Καλλέργης, Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιάννης Αργύρης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Φούντας, Κώστας Γκουσγκούνης, Τζένη Φωτίου, Νίκος Χατζίσκος, Μαίρη Ιγγλέση, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Βασίλης Τσάγκλος, Ελένη Ζαφειρίου Στάμυ Κακαρά, Νίκος Καλογερόπουλος, Νάσος Κεδράκας, Ηρώ Κυριακάκη, Φοίβος Ταξιάρχης κ.ά.

18.00 «Ιερή Τέχνη» (Α' μετάδοση)
Σειρά ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία Πάνου Καρκανεβάτου, που αναφέρεται στις εμβληματικές στιγμές της ιστορίας της εικονογραφίας. Ένα ταξίδι στον ανεξάντλητο κόσμο της Βυζαντινής εικονογραφίας. Μια ματιά στη διαδρομή της τέχνης των εικόνων με τον λόγο και το έργο σύγχρονων αγιογράφων.

19.00 Ακολουθία του Νυμφίου
Σε απευθείας σύνδεση με τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

11.00 «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

18.00 «Ιερή Τέχνη» (Α' μετάδοση)

19.00 Ακολουθία του Νυμφίου
Σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιώς.

21.30 «Ο Παράδεισος είναι αληθινός» (Heaven Is For Real)
Θρησκευτικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2014, σε σκηνοθεσία Ράνταλ Γουάλας, με τους Γκρεκ Κινίαρ, Κέλι Ράιλι, Κόνορ Κόρουμ, Τόμας Χέιντεν Τσερτς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Ο Τοντ Μπούρπο, ένας επιχειρηματίας μικρής πόλης, εθελοντής πυροσβέστης και πάστορας, παλεύει να τα βγάλει πέρα σε μια δύσκολη χρονιά για την οικογένειά του. Ο πανέξυπνος μικρός γιος του Κόλτον μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο για επείγουσα χειρουργική επέμβαση και ο Τοντ με τη σύζυγό του Σόνια είναι πανευτυχείς με τη θαυματουργή επιβίωσή του. Όμως είναι εντελώς απροετοίμαστοι για αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια: ο Κόλτον αφηγείται με αντικειμενικότητα αυτό που λέει ότι ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι στον ουρανό και πίσω.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

11.00 «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

18.00 «Ιερή Τέχνη» (Α' μετάδοση)

19.00 Ακολουθία του Νιπτήρος
Σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Αγίων Μυροφόρων Πανοράματος Παλλήνης.

21.30 «Ο Βαραββάς» (Barabbas)
Βιογραφικό ιστορικό δράμα , σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Φλέτσερ, με τους Άντονι Κουίν, Άρθουρ Κένεντι, Σιλβάνα Μανγκάνο, Τζακ Πάλανς, Βιτόριο Γκάσμαν, Χάρι Άντριους.
Η ταινία που είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Περ Λάγκερκβιστ, αφηγείται τη ζωή του ληστή Βαραββά, όπως αναφέρεται στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, καθώς και σε άλλα Ευαγγέλια της Εκκλησίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

11.00 «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

18.00 «Ιερή Τέχνη» (Α' μετάδοση)

19.00 Ακολουθία των Αγίων Παθών
Σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07.45 «Επικράνθη»
«Ύμνοι Μεγάλης Εβδομάδας με τον Χρόνη Αηδονίδη»
Εκπομπή, παραγωγής 2005. Συγκινητικά αναγνώσματα της Μεγάλης Εβδομάδας απαγγέλλουν ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Κοραλία Καράντη. Σκοπός της εκπομπής είναι η ανάδειξη του ανεξάντλητου πλούτου της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μας μουσικής μέσα από τις φωνές του γνωστού μας σημαντικου Θρακιώτη παραδοσιακού τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι και ψάλτης, της συνεργάτιδάς του, επίσης ψάλτριας, Νεκταρίας Καρατζή και του διακεκριμένου ψάλτη Δημήτρη Βερύκιου.

08.00 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών & Εσπερινού
Σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου.

12.00 «Σαν παραμύθι»
Από τη σειρά ντοκιμαντέρ, μεταδίδεται το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 2006, σε σκηνοθεσία-σενάριο Νίκου Παπαθανασίου, αφηγείται τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τον 17ο αιώνα στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος. Το 1680, τη νύχτα του Πάσχα το μοναστήρι του Παντοκράτορα υμνολογεί την Ανάσταση του Κυρίου. Την πιο ιερή ώρα. Αλγερινοί πειρατές μπαίνουν με προδοσία στη μονή και σκορπούν τον θάνατο. Σήμερα ο αγιασμένος αυτός τόπος αποτελεί καταφύγιο και έδρα για τριάντα πέντε περίπου μοναχές, στην πλειοψηφία τους νέες γυναίκες με πανεπιστημιακή μόρφωση. Ξαγρυπνούν, προσεύχονται και υποδέχονται καθημερινά χιλιάδες πιστούς σε έναν επί Γης Παράδεισο.

13.00 «Ριμέικ»
«Τα Θεία Πάθη του σελιλόιντ»
Η Ρένα Θεολογίδου παρουσιάζει ένα επεισόδιο-αφιέρωμα στις ταινίες, το σενάριο των οποίων αναφέρεται στον Ιησού, στα Πάθη του και γενικά, στην πρωτοχριστιανική εποχή.

16.00 «Η Χαμένη Κιβωτός» (The Ark of the Covenant: History or Legend)
Στο ντοκιμαντέρ, γαλλικής παραγωγής 2020, για πρώτη φορά μια γαλλο-ισραηλινή επιστημονική αποστολή αναλαμβάνει την ανασκαφή της Κιριάθ-Ιαρίμ, δυτικά της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τη Βίβλο, η Κιβωτός της Διαθήκης, το ιερό σεντούκι που περιείχε τις Δέκα Εντολές, έμεινε εκεί για 20 χρόνια πριν μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ και εξαφανιστεί για πάντα. Μια συναρπαστική έρευνα που φέρνει αντιμέτωπη την αρχαιολογία και τα βιβλικά κείμενα για να λύσει το μυστήριο της χαμένης Κιβωτού.

17.00 «Που πας με τέτοια άνοιξη, καλέ μου;»
Εκπομπή από το Αρχείο της ΕΡΤ, με μοιρολόγια της Κρήτης από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μούλιου και αφήγηση Αλέξη Κωστάλα.

17.45 Συναυλία
Θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση η συναυλία που έδωσαν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Πρόγραμμα συναυλίας:
- H. Purcell: «Πρελούδιο και θάνατος της Διδούς» (σε διασκευή Δημήτρη Μητρόπουλου)
- Wolfgang Amadeus Mozart: «Ave verum Corpus, K.618»
- Wolfgang Amadeus Mozart: «Requiem in D minor, K. 626»

Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Μαίρη-Έλεν Νέζη (μέτζο σοπράνο), Ιωάννης Καλύβας (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (μπάσος).
Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου. Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου.

19.00 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου
Σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

22.30 «Παύλος, ο Απόστολος του Χριστού» (Paul, Apostle of Christ)
Βιογραφικό ιστορικό δράμα, παραγωγής 2018, σε σκηνοθεσία Άντριου Χάιατ με τους Τζιμ Καβίζελ, Τζέιμς Φόκνερ, Ολιβιέ Μαρτίνεζ, Τζοάν Γουόλεϊ κ.ά.
Υπόθεση: Ρώμη, 67 μ.Χ. Ο Λουκάς, ως φίλος και γιατρός, ρισκάρει τη ζωή του όταν επιχειρεί να μπει στην πόλη της Ρώμης για να επισκεφθεί τον Παύλο, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος στο πιο σκοτεινό και ζοφερό κελί της φυλακής του Νέρωνα. Οι δύο άνδρες παλεύουν ενάντια σε έναν αποφασισμένο αυτοκράτορα και τις αδυναμίες του ανθρώπινου πνεύματος, προκειμένου να ζήσουν το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και να διαδώσουν το μήνυμά τους στον κόσμο.

01.15 «Ο παράδεισος είναι αληθινός» (Heaven is for real)
Δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2014, σε σκηνοθεσία Ράνταλ Γουάλας, με τους Γκρεγκ Κινίαρ, Κέλι Ράιλι, Κόνορ Κόρουμ, Τόμας Χέιντεν Τσερτς κ.ά.
Βασισμένο στο ομότιτλο best seller των New York Times, το «Heaven is for real» με τον υποψήφιο για Όσκαρ και βραβευμένο με Emmy, Γκρεγκ Κινίαρ, μεταφέρει στην οθόνη την αληθινή ιστορία που έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο -την εξαιρετική εμπειρία ενός μικρού αγοριού που άλλαξε τη ζωή του και την αναζήτηση του πατέρα του για το θάρρος και την πεποίθηση να μοιραστεί την ανακάλυψη του γιου του με τον κόσμο.

-------------------------

ΕΡΤ3

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17.00 «Όψον και ψαλμός»
Σειρά ντοκιμαντέρ με τη φροντίδα του γέροντα Επιφάνιου, γυρισμένη αποκλειστικά στο Άγιον Όρος από τον κινηματογραφιστή Χρόνη Πεχλιβανίδη, η σειρά μάς προσφέρει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες ανάτασης ψυχής και ταπεινής γαστριμαργικής απόλαυσης.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17.00 «Όψον και ψαλμός»

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17.00 «Όψον και ψαλμός»

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17.00 «Όψον και ψαλμός»

17.30 Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών
Σε απευθείας μετάδοση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

22.00 «Αιθιοπία, στα ίχνη των πρώτων Χριστιανών» (Ethiopia: On The Trail Of The First Christians)
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας, 2011, το οποίο αποτυπώνει για πρώτη φορά τη ζωή και τις συνήθειες της μοναστικής κοινότητας στο Γουολντεμπά της επαρχίας Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία. Σε αυτήν την απομονωμένη, αφιερωμένη αποκλειστικά στο μοναστικό βίο περιοχή, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και απ’ όλα τα εγκόσμια, περίπου χίλιοι μοναχοί και ερημίτες ζουν με εγκράτεια, νηστεία και συνεχή προσευχή. Ο Φρανσουά Λε Καντρ, ερευνητής του Κέντρου Μελετών του Αφρικανικού Κόσμου, ταξιδεύει στο Γουολντεμπά για να παρατηρήσει τις θρησκευτικές συνήθειες των μοναχών και να μάθει για τον Άγιο Σαμουήλ, η μνήμη του οποίου εορτάζεται με λαμπρότητα στην Αιθιοπία, όπου οι μισοί περίπου από τους 80 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας είναι Χριστιανοί.

23.00 «Θεόδωρος Κουρεντζής, Ρέκβιεμ του Μότσαρτ» (Salzburg Festival 2017: Mozart Requiem) (Α' μετάδοση)
Συναυλία κλασικής μουσικής. Πρόκειται για το ντεμπούτο του Ελληνορώσου μαέστρου και του ρωσικού μουσικού συνόλου του, Aeterna (ορχήστρα και χορωδία), στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το 2017, που συμπληρώνονται από το εξαιρετικό κουαρτέτο των νεαρών σολίστ Anna Prohaska, Katharina Magiera, Mauro Peter, Tareq Nazmi.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07.00 «Θεόδωρος Κουρεντζής, Ρέκβιεμ του Μότσαρτ» (Salzburg Festival 2017: Mozart Requiem)

08.00 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών & Εσπερινός της Αποκαθήλωσης
Σε απευθείας μετάδοση από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι θα παρακολουθήσουμε την.

12.00 «Οι Καθεδρικοί της Κορσικής» (Corsican Cathedrals)
Ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Sophie Bassaler, που αφηγείται την ιστορία του Χριστιανισμού στο νησί, μέσα από την παρουσίαση των τεσσάρων καθεδρικών και των πέντε προκαθεδρικών ναών, οι οποίοι αποτελούν σημαντική μαρτυρία για την πνευματική και καλλιτεχνική ιστορία της Κορσικής.

16.00 «Ο δρόμος του μαρτυρίου»
Ντοκιμαντέρ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Βεζυργιάννη. Βαδίζοντας το μονοπάτι της θυσίας του Θεανθρώπου, στην έρημο της Ιουδαίας και την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, ανακαλύπτουμε και πάλι τη συγκλονιστική ιστορία για την ιερότητα της πίστης στην αγάπη και την ανατροπή. Ένα μοναδικό πνευματικό ταξίδι για τη μαρτυρική πορεία του Χριστού από το Όρος των Πειρασμών μέχρι τον Γολγοθά.

17.00 «Ακρίτες»
Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3, που αναδεικνύει τους σύγχρονους Έλληνες οι οποίοι ζουν σε ακραίες συνθήκες, ασυνήθιστες, ζώντας και δουλεύοντας στα όρια, μας ταξιδεύει στο ερημονήσι Κυρά-Παναγιά στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, όπου βρίσκεται το ομώνυμο μετόχι που ανήκει στη Μεγίστη Λαύρα Αγίου Όρους. Εκεί, ο πατέρας Ονούφριος και ο πατέρας Χαρίτωνας ζουν τη μοναστηριακή ζωή καταμεσής του πελάγους. Για τους περισσότερους ανθρώπους η ζωή του μοναστηριού είναι άγνωστη.

18.00 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου
Σε απευθείας μετάδοση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

22.00 «Βέρντι: Ρέκβιεμ στη Βασιλική του Αγίου Παύλου» (Verdi: Requiem from Santa Cecilia) (Α' μετάδοση)
Μέσα στη μεγαλειώδη «Basilica di San Paolo fuori le Mura», μία από τις τέσσερις παπικές βασιλικές της Ρώμης, αντηχεί το Ρέκβιεμ του Βέρντι, από μία από τις κορυφαίες ιταλικές ορχήστρες και χορωδίες, την Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας, υπό τη διεύθυνση του Βρετανού μαέστρου Ντανιέλ Χάρντιγκ. Η ερμηνεία της διάσημης νεκρώσιμης ακολουθίας του Βέρντι από τον Χάρντινγκ αναδεικνύει έναν ακραίο διαλογισμό για το τέλος της ζωής και για το μυστήριο μετά τη ζωή. Μαζί τους, οι σπουδαίοι σολίστ Masabane Cecilia Rangwanasha, Yulia Matochkina, Charles Catronovo, Roberto Tagliavini.

-------------------------

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Το έργο La Sindone για ορχήστρα και κρουστά, του Arvo Pärt, ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής.

11.00 Έλενα Μαραγκού
Απόσπασμα από την «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» του Νέστορα Τέηλορ, ένα έργο του 2022 και «Biblical songs» του Antonin Dvorak.

12.00 Σταμάτης Αθανάσουλας
Μια αναδρομή σε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών ανά τους αιώνες, που μελοποίησαν τον σπουδαίο ύμνο Stabat Mater, ο οποίος περιγράφει το δράμα της μητέρας του Ιησού κατά τη διάρκεια της Σταύρωσης. Θα μεταδοθούν έργα 16 συνθετών, από τον 15ο αιώνα ώς τις μέρες μας. Από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Παρασκευή.

13.00 Χρίστος Παπαγεωργίου
Επιλογές από τους δίσκους των Γιώργου Καλoύδη «La Reveuse», Νίκου Σουέρεφ-Γιώργου Κωνσταντίνου «BlueBeard on Via Crusis», Νέστορα Ταίηλορ «Lux Aeterna», Σάββα Καρατζιά Ορατόρια «Θεοφάνης ο Έλληνας» και «Αντρέι Ρουμπλιώφ», και Γ.Ι. Γκουρτζίεφ «Ιεροί Ύμνοι».

14.00 Στέλιος Μούστος
Το πρώτο μέρος ενός εξάωρου αφιερώματος, που καλύπτει όλες τις τάσεις και όλες τις περιόδους, στα πιο σαγηνευτικά, πιο σπουδαία, πιο δημοφιλή και πιο σημαντικά Stabat Mater όλων των εποχών.

16.00 Αφροδίτη Κοσμά
Μια ενότητα τριών εκπομπών με εικαστικά και λογοτεχνικά έργα, που μεταμορφώνουν το Αόρατο σε Ορατό δεμένα, με το νήμα της πανανθρώπινης ανάγκης για επαφή με το Θείο. Από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Τετάρτη.
«Παντελής Μπουκάλας: Ο Χριστός στα χιόνια / Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκ».

17.00 Θόδωρος Λούστας
Το Γερμανικό Requiem του Johannes Brahms και η Ιστορία της Αναστάσεως του Heinrich Schütz.

19.00 Αφροδίτη Κοσμά
«H προσευχή των gospels»
Οι εκφραστικοί αυτοσχεδιασμοί σε στιλ μουσικής απαγγελίας, το μελισματικό τραγούδι και η πληθωρική εκφραστικότητα της μουσικής gospel, με κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και τον λόγο του Ιησού.

20.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
Δύο κορυφαία έργα της φωνητικής μουσικής, το επιβλητικό Stabat Mater του Antonín Dvořák με την Χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Λειψίας (MDR), υπό τη διεύθυνση του Dennis Russell Davies και το βαθιά εκφραστικό Stabat Mater του Karol Szymanowski με τη Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Ivan Repušić.

22.00 Γιώργος Κωνσταντίνου
«Morton Feldman: Η βραδύτητα του Πένθους»
Ο Αμερικανός συνθέτης με το μοναδικό ηχητικό του πλέγμα μάς οδηγεί την εβδομάδα των Παθών σε μια εσωτερική διαδρομή υφαίνοντας στον μουσικό του αργαλειό τον χρόνο με την βραδύτητα του εσωτερικού ρυθμού μιας προσευχής. Θα ακουστεί η μουσική του καθώς και ποίηση για το πένθος και την λύτρωση, σε ένα αφιέρωμα που θα διαρκέσει από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή.

00.00 Μαριλένα Μαραγκού
O διακεκριμένος Γάλλος θεωρητικός του ήχου και της εικόνας Michel Chion, σε δύο ηλεκτροακουστικά έργα που γεφυρώνουν μια πορεία μισού αιώνα και απαντούν με συμπληρωματικό τρόπο στην αναζήτηση της υπέρβασης μέσω του ήχου: Requiem (1973), ένας στοχασμός για το πένθος και τη μνήμη, και Laudes (2019), μια φωτεινή πορεία ανύψωσης.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Τρεις σύγχρονοι συνθέτες, με μοναδικά έργα: O Benjamin Britten με τη Sinfonia da Requiem, που γράφτηκε το 1940, όταν ο συνθέτης ήταν 26 ετών, o Arvo Pärt με το μεγαλύτερο ορχηστρικό του έργο Lamentate και o Henryk Gorecki με την 3η Συμφωνία, ένα βαθιά πένθιμο κλασικό έργο.

11.00 Έλενα Μαραγκού
«Σταύρωση» από τη Λειτουργία αρ. 2 op.40 του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «Hermit Songs» του Samuel Barber και «Εin Deutsches Requiem» του Johannes Brahms.

14.00 Στέλιος Μούστος
Το δεύτερο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος στα πιο σημαντικά Stabat Mater όλων των εποχών.

16.00 Αφροδίτη Κοσμά
«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Νίκος Καζαντζάκης: κάτω από τον ουρανό του Τολέδο».

17.00 Θόδωρος Λούστας
Το Γερμανικό Requiem του Johannes Brahms και η Ιστορία της Αναστάσεως του Heinrich Schütz.

18.00 Δημήτρης Κούντουρας
«Victimae paschali laudes»
Από το ευρύ θρησκευτικό ρεπερτόριο του Μεσαίωνα η πασχαλινή εκπομπή είναι αφιερωμένη σε ύμνους και λειτουργικό ρεπερτόριο μέχρι και τον 15ο αιώνα.

20.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
«Επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού: Μουσικές αναγνώσεις μέσα στους αιώνες». Από τον Joseph Haydn μέχρι τη Sofia Gubaidulina, και από τον Heinrich Schütz έως τον James MacMillan, η μουσική παίρνει τη μορφή ενός διαλογισμού πάνω στο Θείο Πάθος, αντλώντας από την παράδοση και ταυτόχρονα ανανεώνοντάς την με νέες εκφραστικές προσεγγίσεις. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Ivan Repušić καθώς και η Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Robert King.

00.00 Μαριλένα Μαραγκού
Από τα κατά Ματθαίον Πάθη στον Καζαντζάκη και τον Bertrand Russell: το αίμα του Χριστού, η τελευταία πράξη αγάπης, ένα κατώφλι ανάμεσα στο πεπερασμένο και το άπειρο, τη φθορά και την αιωνιότητα. Μέσα από τη μεγάλης διάρκειας σύνθεση Bleed, του αυστραλιανού minimal jazz τρίο The Necks, πλαισιωμένη από τους ήχους των Bach/Simon Fisher Turner και Gavin Bryars/Tom Waits.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου ακούμε το έργο του «Μέρες Επιταφίου», σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Ο συνθέτης μιλάει για το έργο αυτό που επικεντρώνεται στη διπλή φύση των Παθών, τη θεϊκή αλλά και την ανθρώπινη. Ο κοινωνικός συμβολισμός της Μεγάλης Εβδομάδας και η υπόσχεση της Ανάστασης προβάλλουν μέσα από πρωτότυπα αλλά και Ευαγγελικά κείμενα σε σοφή αντίστιξη. Το έργο γράφτηκε για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, ελληνικά όργανα, λαϊκό ερμηνευτή, σοπράνο και αφηγητή. Ο Μανώλης Μητσιάς, η Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο Γιάννης Φέρτης, η Χορωδία της ΕΡΤ και η ορχήστρα Καμεράτα Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού παρουσιάζουν ένα μοναδικό έργο ελληνικής θρησκευτικής μουσικής.

11.00 Μάιρα Μηλολιδάκη / Διονύσης Μαλλούχος
Πάθη κατά Λουκάν της Καλλιόπης Τσουπάκη, Σόλωνα Μιχαηλίδη «Mater dolorosa», αποσπάσματα από Ρέκβιεμ των Lassus, Fauré, Biber.

13.00 Χρίστος Παπαγεωργίου
O ύμνος «Ω γλυκύ μου Έαρ» σε πολλές διαφορετικές εκδοχές.

14.00 Στέλιος Μούστος
Το τρίτο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος στα πιο σημαντικά Stabat Mater όλων των εποχών.

16.00 Αφροδίτη Κοσμά
«Λεονάρντο ντα Βίντσι: Μυστικός Δείπνος»

17.00 Θόδωρος Λούστας
Τo Γερμανικό Requiem του Johannes Brahms και η Ιστορία της Αναστάσεως του Heinrich Schütz.

20.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
Ακούμε σε πρώτη μετάδοση την Πασχαλινή συναυλία, της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας της ΕΡΤ, που δόθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη.

Στο πρώτο μέρος, παραδοσιακοί πασχαλινοί ύμνοι ζωντανεύουν μέσα από φωνές και ήχους που κουβαλούν την μνήμη και πνοή της Ανατολής σε ειδικές διασκευές για παραδοσιακά όργανα και ορχήστρα με την συμμετοχή των Αλέξανδρου Καψοκαβάδη (λαούτο), Νεκτάριου Σταματέλου (νέυ), Ελένης Καλλιμοπούλου (πολίτικη λύρα), Έφης Ζαϊτίδιου (κανονάκι).

Στο δεύτερο μέρος, η λειτουργία Misa a Buenos Aires του Αργεντινού Martín Palmeri με σολίστ τη μέτζο σοπράνο Έλενα Μαραγκού και τον Κωνσταντίνο Ράπτη στο μπαντονεόν. Τη Χορωδία της ΕΡΤ προετοίμασε ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Τα Κατά Ιωάννην Πάθη του J.S Bach, ένα από τα δύο σωζόμενα «Πάθη» - από τα τέσσερα ή πέντε που πιθανολογείται ότι έγραψε ο συνθέτης.

11.00 Διονύσης Μαλλούχος
Χρήστου Χατζή «Crucifix», Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη «Εξομολογείσθαι», Λέοντος Σοφού «Παραστώσα τω Σταυρώ σου», αποσπάσματα από Stabat Mater των Steffani, Rossini, Pergolesi, Pärt.

13.00 Χρίστος Παπαγεωργίου
Το soundtrack της θρυλικής ταινίας «Μπεν Χουρ» που έγραψε ο Miklos Rozsa .

14.00 Κάτια Καλλιτσουνάκη
«H κατανυκτική αρμονία των φωνών» - Μέρος Α'
Νεότερα και σύγχρονα έργα θρησκευτικού χαρακτήρα για ασυνόδευτες και συνοδευόμενες φωνές των Cyrillus Kreek, Gustav Holst, Igor Stravinsky, Olivier Messiaen, Samuel Barber και Federico Mompou.

16.00 Δαυίδ Ναχμίας
Ένα ειδικό αφιέρωμα στο «πένθος» με κεντρικό ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Ζερβό, γνωστό για τη θεολογική του παιδεία και την ενδελεχή μελέτη των ανθρώπινων βιωμάτων που με ακαδημαϊκή ακρίβεια και ευαισθησία, αναλύει το πένθος όχι απλώς ως στάδιο οδύνης, αλλά και ως πνευματικό εργαλείο που δύναται να οδηγήσει τον άνθρωπο στην υπέρβαση, την κάθαρση και τελικά στη λύτρωση

20.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
Η Βασιλική Ορχήστρα του Concertgebouw του Άμστερνταμ, σε σύμπραξη με την Εθνική Παιδική Χορωδία της Ολλανδίας και τη Χορωδία της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Riccardo Minasi, μας χαρίζουν αποσπάσματα από το ορατόριο Κατά Ματθαίον Πάθη BWV 244 του J.S. Bach, από τη συναυλία που έδωσαν στις 13 Απριλίου 2025.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Το Requiem του Giuseppe Verdi, όπου ο συνθέτης περιγράφει τον υπαρξιακό τρόμο του ανθρώπου μπροστά στο θάνατο.

11.00 Μάιρα Μηλολιδάκη
«Λύπη Λάμπουσα», μουσική για τη θλίψη που μας οδηγεί από το σκοτάδι στο φως. Επίσης Carlo Gesualdo (Tenebrae Responsories) Francis Poulenc (Répons des Ténèbres), Βασίλης Τενίδης (Ειρμός), John Tavener (Mahashakti, Shakti) και Βασίλης Τσαμπρόπουλος (Lamentation).

13.00 Χρίστος Παπαγεωργίου
Το soundtrack της θρυλικής ταινίας «Μπεν Χουρ» που έγραψε ο Miklos Rozsa.

14.00 Κάτια Καλλιτσουνάκη
«H κατανυκτική αρμονία των φωνών» - Μέρος Β'
Νεότερα και σύγχρονα έργα θρησκευτικού χαρακτήρα για ασυνόδευτες και συνοδευόμενες φωνές των Henryk Gorecky, Arvo Pärt, John Tavener, Ivan Moody, Wolfgang Rihm, Ola Gjeilo, Lydia Kakabadse και Peteris Vasks.

16.00 Δαυίδ Ναχμίας
Το Β' Μέρος του ειδικού αφιερώματος στο «πένθος», με κεντρικό ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Ζερβό.

19.00 Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Μια απροσδόκητη ραδιοφωνική συναυλία με ύμνους και πάθη από διαφορετικά μουσικά είδη διηγείται μουσικά την ιστορία του Πάσχα ως παραμύθι παρηγορητικό σε αγνωστικιστές, προβοκάτορες και πιστούς άλλων θρησκειών που θρηνούν μαζί με τους χριστιανούς τα πάθη της Μεγάλης Παρασκευής: οι Fairuz, Μάνος Χατζιδάκις, Keyrouz, Νίκος Καζαντζάκης, Νίκος Γκάτσος, Αρλέτα, Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi, Luigi Cherubini, Scarlatti, Leo & Pergolesi υποδέχονται την άνοιξη και ανακαλύπτουν διαφορετικές εκδοχές του πιο δημοφιλούς «χιτ» στους αιώνες: ένα θρησκευτικό μοιρολόι που το τραγουδάνε όλοι δίχως αναστολές.

20.00 Θάνος Φουργιώτης
Μυστηριώδεις ιερές Ιταλικές Πολυφωνίες: Ύμνοι του 13ου αιώνα από το Laudario di Cortona, άριες του Μοντεβέρντι και ιταλικά παραδοσιακά τραγούδια για τα Πάθη, με οδηγό την Silvia Malagugini και την ομάδα Nonna Sima.

21.00 Θάνος Μαντζάνας
Δύο έργα της βρετανικής μουσικής σχολής του τέλους του εικοστού αιώνα που συνάδουν με το πνεύμα των ημερών. Το πρώτο, «Missa Wellensis», πιθανότατα το τελευταίο χρονολογικά έργο του John Tavener, με εφ' όλης της ύλης χριστιανική θεματολογία και πάρα πολλά στοιχεία από το βυζαντινό μέλος. Το δεύτερο έργο «Jesus’ Blood Never Failed Me Yet» για ορχήστρα εγχόρδων, του Gavin Bryars, συνθέτη jazz, σύγχρονης και πρωτοποριακής μουσικής.

23.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
Το σύνολο Café Zimmermann και η μέτζο-σοπράνο Eva Zaïcik αναδεικνύουν ένα βαθύτερο, πνευματικό στοιχείο που διαποτίζει τα θρησκευτικά έργα του Vivaldi. Το Stabat Mater, RV 621 και το Nisi Dominus, RV 608 εκφράζουν με απαράμιλλη δραματικότητα τον πόνο, την προσευχή και την ελπίδα, ενώ τα κοντσέρτα για έγχορδα, γεμάτα χρωματικές αντιθέσεις και ένταση, λειτουργούν σαν φωτεινές ανάπαυλες μέσα στη συγκινησιακή φόρτιση της βραδιάς.