Τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πλήθος ειδικών εκπομπών, αλλά και υλικό από το αρχείο της δημόσιας ραδιοφωνίας.

11 Απριλίου 2025

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 105.8

Το ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, από την Κυριακή των Βαΐων θα κρατήσει συντροφιά στους ακροατές με ειδικά αφιερώματα, εκπομπές και συνεντεύξεις που θα μας μεταφέρουν στη μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07.00 Εμμανουήλ Μελινός
Αμέσως μετά το δελτίο Ειδήσεων, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεολόγος-συγγραφέας θα δίνει το θρησκευτικό στίγμα της ημέρας, ενώ καθημερινά θα μεταδίδονται ζωντανά οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

15.00 Έλενα Καραγιάννη
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος σε μια εκ βαθέων συζήτηση με την Έλενα Καραγιάννη. Το Θείο Πάθος και η πορεία προς την Ανάσταση ως μέσο προς την κάθαρση και την προσωπική λύτρωση του σύγχρονου ανθρώπου. Οι απαντήσεις της θρησκείας και της φιλοσοφίας στην αγωνία και τα αδιέξοδα της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

12.00 Στέλιος Βραδέλης / Γιώργος Πίκουλας
Οι παραγωγοί θα μας ταξιδέψουν για δύο ώρες στο Άγιο Όρος με καλεσμένους ιερωμένους από το Περιβόλι της Παναγίας μεταφέροντας στους ακροατές την κατανυκτική ατμόσφαιρα, που χιλιάδες πιστοί συρρέουν να ζήσουν κατά τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

17.00 Έλενα Νεοφωτίστου
Για δύο ώρες η παραγωγός θα «ξεκλειδώσει» το Αρχείο της ΕΡΤ, για να ακουστούν ξεχωριστά ηχητικά αρχεία, αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο με τη φωνή της μοναδικής Έλλης Λαμπέτη, κείμενα του Κωστή Παλαμά για τη Μεγάλη Εβδομάδα, το έργο «Η Ζωή του Χριστού» της Πηνελόπης Δέλτα και πολλά ακόμα.

-------------------------

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

21.00 Γιώργος Τσάμπρας
«Στον κεραυνό και στη βροχή, κάνω κρυφά μια προσευχή»
Τραγούδια και μουσικά θέματα από το ταξίδι του Σταύρου Ξαρχάκου στο χρόνο (1963 - 2017). Μια προσπάθεια διαχείρισης του ελληνικού τραγουδιού, μέσα στο κλίμα, στο πάθος αλλά και την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Αναζητώντας το θείο και το ανθρώπινο, το παλιό και το σύγχρονο Πάθος στην ελληνική δισκογραφία, βρίσκεσαι μπροστά σε φωνές, όργανα, στίχους και μελωδίες που το καθένα καθρεφτίζει αυτό το πάθος με το δικό του τρόπο, με τα δικά του εκφραστικά μέσα, με τη δική του σκέψη. «Η δημιουργική τέχνη είναι άχρονη» λέει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Φέτος, αυτές τις μέρες κι αυτές τις ώρες, διαλέγουμε δικά του τραγούδια και μουσικά θέματα στις πέντε εκπομπές της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα πάθη της φυλής, της ξενιτιάς, της φυλακής, της αγάπης... Τραγούδια από τα «Κόκκινα φανάρια» και τη «Λόλα», το «Μεγάλο μας τσίρκο» και το «Νυν και αεί», το «Ρεμπέτικο», «Τα κατά Μάρκον» και τις «Ελεγείες και σάτιρες». Και οργανικά διαμορφωμένα με τον ήχο του Σταύρου Ξαρχάκου σε μια σειρά δίσκων («Χωρίς λόγια», «Θεμιστοκλέους 43», «Ελλήσποντος», «6+6», «Γλυκιά πατρίδα», «Τσιτσάνη διάλογοι»). Σ' αυτή τη σειρά εκπομπών που χρόνια τώρα επανέρχεται τέτοιες μέρες, κάτω από τον γενικό τίτλο «Εικόνες πάθους σε δρόμους του τραγουδιού».

-------------------------

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Το έργο La Sindone για ορχήστρα και κρουστά, του Arvo Pärt, ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής.

11.00 Έλενα Μαραγκού
Απόσπασμα από την «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» του Νέστορα Τέηλορ, ένα έργο του 2022 και «Biblical songs» του Antonin Dvorak.

12.00 Σταμάτης Αθανάσουλας
Μια αναδρομή σε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών ανά τους αιώνες, που μελοποίησαν τον σπουδαίο ύμνο Stabat Mater, ο οποίος περιγράφει το δράμα της μητέρας του Ιησού κατά τη διάρκεια της Σταύρωσης. Θα μεταδοθούν έργα 16 συνθετών, από τον 15ο αιώνα ώς τις μέρες μας. Από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Παρασκευή.

13.00 Χρίστος Παπαγεωργίου
Επιλογές από τους δίσκους των Γιώργου Καλoύδη «La Reveuse», Νίκου Σουέρεφ-Γιώργου Κωνσταντίνου «BlueBeard on Via Crusis», Νέστορα Ταίηλορ «Lux Aeterna», Σάββα Καρατζιά Ορατόρια «Θεοφάνης ο Έλληνας» και «Αντρέι Ρουμπλιώφ», και Γ.Ι. Γκουρτζίεφ «Ιεροί Ύμνοι».

14.00 Στέλιος Μούστος
Το πρώτο μέρος ενός εξάωρου αφιερώματος, που καλύπτει όλες τις τάσεις και όλες τις περιόδους, στα πιο σαγηνευτικά, πιο σπουδαία, πιο δημοφιλή και πιο σημαντικά Stabat Mater όλων των εποχών.

16.00 Αφροδίτη Κοσμά
Μια ενότητα τριών εκπομπών με εικαστικά και λογοτεχνικά έργα, που μεταμορφώνουν το Αόρατο σε Ορατό δεμένα, με το νήμα της πανανθρώπινης ανάγκης για επαφή με το Θείο. Από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Τετάρτη.
«Παντελής Μπουκάλας: Ο Χριστός στα χιόνια / Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκ».

17.00 Θόδωρος Λούστας
Το Γερμανικό Requiem του Johannes Brahms και η Ιστορία της Αναστάσεως του Heinrich Schütz.

19.00 Αφροδίτη Κοσμά
«H προσευχή των gospels»
Οι εκφραστικοί αυτοσχεδιασμοί σε στιλ μουσικής απαγγελίας, το μελισματικό τραγούδι και η πληθωρική εκφραστικότητα της μουσικής gospel, με κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και τον λόγο του Ιησού.

20.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
Δύο κορυφαία έργα της φωνητικής μουσικής, το επιβλητικό Stabat Mater του Antonín Dvořák με την Χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Λειψίας (MDR), υπό τη διεύθυνση του Dennis Russell Davies και το βαθιά εκφραστικό Stabat Mater του Karol Szymanowski με τη Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Ivan Repušić.

22.00 Γιώργος Κωνσταντίνου
«Morton Feldman: Η βραδύτητα του Πένθους»
Ο Αμερικανός συνθέτης με το μοναδικό ηχητικό του πλέγμα μάς οδηγεί την εβδομάδα των Παθών σε μια εσωτερική διαδρομή υφαίνοντας στον μουσικό του αργαλειό τον χρόνο με την βραδύτητα του εσωτερικού ρυθμού μιας προσευχής. Θα ακουστεί η μουσική του καθώς και ποίηση για το πένθος και την λύτρωση, σε ένα αφιέρωμα που θα διαρκέσει από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή.

00.00 Μαριλένα Μαραγκού
O διακεκριμένος Γάλλος θεωρητικός του ήχου και της εικόνας Michel Chion, σε δύο ηλεκτροακουστικά έργα που γεφυρώνουν μια πορεία μισού αιώνα και απαντούν με συμπληρωματικό τρόπο στην αναζήτηση της υπέρβασης μέσω του ήχου: Requiem (1973), ένας στοχασμός για το πένθος και τη μνήμη, και Laudes (2019), μια φωτεινή πορεία ανύψωσης.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Τρεις σύγχρονοι συνθέτες, με μοναδικά έργα: O Benjamin Britten με τη Sinfonia da Requiem, που γράφτηκε το 1940, όταν ο συνθέτης ήταν 26 ετών, o Arvo Pärt με το μεγαλύτερο ορχηστρικό του έργο Lamentate και o Henryk Gorecki με την 3η Συμφωνία, ένα βαθιά πένθιμο κλασικό έργο.

11.00 Έλενα Μαραγκού
«Σταύρωση» από τη Λειτουργία αρ. 2 op.40 του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «Hermit Songs» του Samuel Barber και «Εin Deutsches Requiem» του Johannes Brahms.

14.00 Στέλιος Μούστος
Το δεύτερο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος στα πιο σημαντικά Stabat Mater όλων των εποχών.

16.00 Αφροδίτη Κοσμά
«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Νίκος Καζαντζάκης: κάτω από τον ουρανό του Τολέδο».

17.00 Θόδωρος Λούστας
Το Γερμανικό Requiem του Johannes Brahms και η Ιστορία της Αναστάσεως του Heinrich Schütz.

18.00 Δημήτρης Κούντουρας
«Victimae paschali laudes»
Από το ευρύ θρησκευτικό ρεπερτόριο του Μεσαίωνα η πασχαλινή εκπομπή είναι αφιερωμένη σε ύμνους και λειτουργικό ρεπερτόριο μέχρι και τον 15ο αιώνα.

20.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
«Επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού: Μουσικές αναγνώσεις μέσα στους αιώνες». Από τον Joseph Haydn μέχρι τη Sofia Gubaidulina, και από τον Heinrich Schütz έως τον James MacMillan, η μουσική παίρνει τη μορφή ενός διαλογισμού πάνω στο Θείο Πάθος, αντλώντας από την παράδοση και ταυτόχρονα ανανεώνοντάς την με νέες εκφραστικές προσεγγίσεις. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Ivan Repušić καθώς και η Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Robert King.

00.00 Μαριλένα Μαραγκού
Από τα κατά Ματθαίον Πάθη στον Καζαντζάκη και τον Bertrand Russell: το αίμα του Χριστού, η τελευταία πράξη αγάπης, ένα κατώφλι ανάμεσα στο πεπερασμένο και το άπειρο, τη φθορά και την αιωνιότητα. Μέσα από τη μεγάλης διάρκειας σύνθεση Bleed, του αυστραλιανού minimal jazz τρίο The Necks, πλαισιωμένη από τους ήχους των Bach/Simon Fisher Turner και Gavin Bryars/Tom Waits.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου ακούμε το έργο του «Μέρες Επιταφίου», σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Ο συνθέτης μιλάει για το έργο αυτό που επικεντρώνεται στη διπλή φύση των Παθών, τη θεϊκή αλλά και την ανθρώπινη. Ο κοινωνικός συμβολισμός της Μεγάλης Εβδομάδας και η υπόσχεση της Ανάστασης προβάλλουν μέσα από πρωτότυπα αλλά και Ευαγγελικά κείμενα σε σοφή αντίστιξη. Το έργο γράφτηκε για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, ελληνικά όργανα, λαϊκό ερμηνευτή, σοπράνο και αφηγητή. Ο Μανώλης Μητσιάς, η Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο Γιάννης Φέρτης, η Χορωδία της ΕΡΤ και η ορχήστρα Καμεράτα Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού παρουσιάζουν ένα μοναδικό έργο ελληνικής θρησκευτικής μουσικής.

11.00 Μάιρα Μηλολιδάκη / Διονύσης Μαλλούχος
Πάθη κατά Λουκάν της Καλλιόπης Τσουπάκη, Σόλωνα Μιχαηλίδη «Mater dolorosa», αποσπάσματα από Ρέκβιεμ των Lassus, Fauré, Biber.

13.00 Χρίστος Παπαγεωργίου
O ύμνος «Ω γλυκύ μου Έαρ» σε πολλές διαφορετικές εκδοχές.

14.00 Στέλιος Μούστος
Το τρίτο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος στα πιο σημαντικά Stabat Mater όλων των εποχών.

16.00 Αφροδίτη Κοσμά
«Λεονάρντο ντα Βίντσι: Μυστικός Δείπνος»

17.00 Θόδωρος Λούστας
Τo Γερμανικό Requiem του Johannes Brahms και η Ιστορία της Αναστάσεως του Heinrich Schütz.

20.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
Ακούμε σε πρώτη μετάδοση την Πασχαλινή συναυλία, της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας της ΕΡΤ, που δόθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη.

Στο πρώτο μέρος, παραδοσιακοί πασχαλινοί ύμνοι ζωντανεύουν μέσα από φωνές και ήχους που κουβαλούν την μνήμη και πνοή της Ανατολής σε ειδικές διασκευές για παραδοσιακά όργανα και ορχήστρα με την συμμετοχή των Αλέξανδρου Καψοκαβάδη (λαούτο), Νεκτάριου Σταματέλου (νέυ), Ελένης Καλλιμοπούλου (πολίτικη λύρα), Έφης Ζαϊτίδιου (κανονάκι).

Στο δεύτερο μέρος, η λειτουργία Misa a Buenos Aires του Αργεντινού Martín Palmeri με σολίστ τη μέτζο σοπράνο Έλενα Μαραγκού και τον Κωνσταντίνο Ράπτη στο μπαντονεόν. Τη Χορωδία της ΕΡΤ προετοίμασε ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Τα Κατά Ιωάννην Πάθη του J.S Bach, ένα από τα δύο σωζόμενα «Πάθη» - από τα τέσσερα ή πέντε που πιθανολογείται ότι έγραψε ο συνθέτης.

11.00 Διονύσης Μαλλούχος
Χρήστου Χατζή «Crucifix», Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη «Εξομολογείσθαι», Λέοντος Σοφού «Παραστώσα τω Σταυρώ σου», αποσπάσματα από Stabat Mater των Steffani, Rossini, Pergolesi, Pärt.

13.00 Χρίστος Παπαγεωργίου
Το soundtrack της θρυλικής ταινίας «Μπεν Χουρ» που έγραψε ο Miklos Rozsa .

14.00 Κάτια Καλλιτσουνάκη
«H κατανυκτική αρμονία των φωνών» - Μέρος Α'
Νεότερα και σύγχρονα έργα θρησκευτικού χαρακτήρα για ασυνόδευτες και συνοδευόμενες φωνές των Cyrillus Kreek, Gustav Holst, Igor Stravinsky, Olivier Messiaen, Samuel Barber και Federico Mompou.

16.00 Δαυίδ Ναχμίας
Ένα ειδικό αφιέρωμα στο «πένθος» με κεντρικό ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Ζερβό, γνωστό για τη θεολογική του παιδεία και την ενδελεχή μελέτη των ανθρώπινων βιωμάτων που με ακαδημαϊκή ακρίβεια και ευαισθησία, αναλύει το πένθος όχι απλώς ως στάδιο οδύνης, αλλά και ως πνευματικό εργαλείο που δύναται να οδηγήσει τον άνθρωπο στην υπέρβαση, την κάθαρση και τελικά στη λύτρωση

20.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
Η Βασιλική Ορχήστρα του Concertgebouw του Άμστερνταμ, σε σύμπραξη με την Εθνική Παιδική Χορωδία της Ολλανδίας και τη Χορωδία της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Riccardo Minasi, μας χαρίζουν αποσπάσματα από το ορατόριο Κατά Ματθαίον Πάθη BWV 244 του J.S. Bach, από τη συναυλία που έδωσαν στις 13 Απριλίου 2025.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Το Requiem του Giuseppe Verdi, όπου ο συνθέτης περιγράφει τον υπαρξιακό τρόμο του ανθρώπου μπροστά στο θάνατο.

11.00 Μάιρα Μηλολιδάκη
«Λύπη Λάμπουσα», μουσική για τη θλίψη που μας οδηγεί από το σκοτάδι στο φως. Επίσης Carlo Gesualdo (Tenebrae Responsories) Francis Poulenc (Répons des Ténèbres), Βασίλης Τενίδης (Ειρμός), John Tavener (Mahashakti, Shakti) και Βασίλης Τσαμπρόπουλος (Lamentation).

13.00 Χρίστος Παπαγεωργίου
Το soundtrack της θρυλικής ταινίας «Μπεν Χουρ» που έγραψε ο Miklos Rozsa.

14.00 Κάτια Καλλιτσουνάκη
«H κατανυκτική αρμονία των φωνών» - Μέρος Β'
Νεότερα και σύγχρονα έργα θρησκευτικού χαρακτήρα για ασυνόδευτες και συνοδευόμενες φωνές των Henryk Gorecky, Arvo Pärt, John Tavener, Ivan Moody, Wolfgang Rihm, Ola Gjeilo, Lydia Kakabadse και Peteris Vasks.

16.00 Δαυίδ Ναχμίας
Το Β' Μέρος του ειδικού αφιερώματος στο «πένθος», με κεντρικό ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Ζερβό.

19.00 Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Μια απροσδόκητη ραδιοφωνική συναυλία με ύμνους και πάθη από διαφορετικά μουσικά είδη διηγείται μουσικά την ιστορία του Πάσχα ως παραμύθι παρηγορητικό σε αγνωστικιστές, προβοκάτορες και πιστούς άλλων θρησκειών που θρηνούν μαζί με τους χριστιανούς τα πάθη της Μεγάλης Παρασκευής: οι Fairuz, Μάνος Χατζιδάκις, Keyrouz, Νίκος Καζαντζάκης, Νίκος Γκάτσος, Αρλέτα, Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi, Luigi Cherubini, Scarlatti, Leo & Pergolesi υποδέχονται την άνοιξη και ανακαλύπτουν διαφορετικές εκδοχές του πιο δημοφιλούς «χιτ» στους αιώνες: ένα θρησκευτικό μοιρολόι που το τραγουδάνε όλοι δίχως αναστολές.

20.00 Θάνος Φουργιώτης
Μυστηριώδεις ιερές Ιταλικές Πολυφωνίες: Ύμνοι του 13ου αιώνα από το Laudario di Cortona, άριες του Μοντεβέρντι και ιταλικά παραδοσιακά τραγούδια για τα Πάθη, με οδηγό την Silvia Malagugini και την ομάδα Nonna Sima.

21.00 Θάνος Μαντζάνας
Δύο έργα της βρετανικής μουσικής σχολής του τέλους του εικοστού αιώνα που συνάδουν με το πνεύμα των ημερών. Το πρώτο, «Missa Wellensis», πιθανότατα το τελευταίο χρονολογικά έργο του John Tavener, με εφ' όλης της ύλης χριστιανική θεματολογία και πάρα πολλά στοιχεία από το βυζαντινό μέλος. Το δεύτερο έργο «Jesus’ Blood Never Failed Me Yet» για ορχήστρα εγχόρδων, του Gavin Bryars, συνθέτη jazz, σύγχρονης και πρωτοποριακής μουσικής.

23.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών»
Το σύνολο Café Zimmermann και η μέτζο-σοπράνο Eva Zaïcik αναδεικνύουν ένα βαθύτερο, πνευματικό στοιχείο που διαποτίζει τα θρησκευτικά έργα του Vivaldi. Το Stabat Mater, RV 621 και το Nisi Dominus, RV 608 εκφράζουν με απαράμιλλη δραματικότητα τον πόνο, την προσευχή και την ελπίδα, ενώ τα κοντσέρτα για έγχορδα, γεμάτα χρωματικές αντιθέσεις και ένταση, λειτουργούν σαν φωτεινές ανάπαυλες μέσα στη συγκινησιακή φόρτιση της βραδιάς.

-------------------------

KOSMOS 93.6

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

20.00 Πέτρος Αδάμ
Μπαίνουμε σε κατανυκτικό κλίμα με τρεις σπουδαίους μουσικούς, τρεις από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές και συνθέτες του 20ού αιώνα: Elvis Presley, Johnny Cash και Bob Dylan. Και οι τρεις ήρθαν, σε διαφορετικές περιόδους, κοντά στο Χριστιανισμό μέσα από την μουσική gospel. Ακούστε στο αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει ο Πέτρος Αδάμ, τους τρεις κορυφαίους στο είδος τους μουσικούς να ερμηνεύουν gospel και spiritual ύμνους αλλά και πρωτότυπα τραγούδια με θρησκευτικό περιεχόμενο, πόσο επηρέασαν τη ζωή τους, γιατί στράφηκαν ή εμβάθυναν στον Χριστιανισμό και πώς αποδέχτηκε το συντηρητικό αμερικάνικο ακροατήριο το γεγονός ότι το rock και το rock 'n' roll μπορούν κάλλιστα να αναφέρονται και στον Ιησού.

-------------------------

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

14.00 Ηρακλής Οικονόμου
Η αγγλόφωνη εκπομπή «Greek Music Express» στρέφεται στο ελληνικό τραγούδι και στο πώς αυτό συνομιλεί με το θεϊκό στοιχείο. Τραγούδια που έχουν αναφορές στον θεό αφού, οι αδικίες, ο πόνος, η προσμονή και τόσα άλλα μας κάνουν να στραφούμε στη θρησκευτική επίκληση.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Θα αρχίσει να μεταδίδεται μια ιδιαίτερη σειρά podcasts με καλλιτέχνες που μιλούν στο πνεύμα των ημερών μέσα από το αποτύπωμα της τέχνης. Τη σειρά επιμελήθηκε ο Θέμης Ροδαμίτης και συμμετέχουν οι Στέλιος Μάινας, Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Βερόνικα Δαβάκη, Χρήστος Τσιαμούλης κ.α. Καθημερινά από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, (Σ/Κ στις 14.00 και Μ. Δευτέρα ως Μ. Παρασκευή στις 12.00).

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

13.00 Θωμάς Σίδερης
Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα ξεχωριστό ραδιοφωνικό αφιέρωμα στο εμβληματικό «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού», όπως αυτό καταγράφεται στη δημώδη ποίηση του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου μέσα από τις ποικίλες παραλλαγές του.

15.00 Μαρία Κουτσιμπύρη
Θρήνοι της Παναγίας από την παράδοσή μας, μοιρολόγια και έθιμα από την ελληνική λαογραφία και εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής θα μεταδοθούν «ζωντανά» στα «Ξωτικά της παράδοσης».

16.00 Δημήτρης Κοντογιάννης
Ο παραγωγός συνομιλεί με Έλληνες από την Κένυα, το Μαλάουι και άλλες περιοχές της Αφρικής στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας».

18.00 Θανάσης Χούπης
Ο παραγωγός μας μεταφέρει το κλίμα της ημέρας, όπως το βιώνουν Έλληνες της Διασποράς.

00.00 Πανταζής Τσάρας
Παρουσίαση μιας συναυλίας με αποσπάσματα από τις συνθέσεις του έργου «Lamenta», επηρεασμένες από την ηπειρωτική μουσική και τους μακρόσυρτους ήχους του μοιρολογιού, με την ερμηνεύτρια, παιδαγωγό, ιατρό και ερευνήτρια, Ξανθούλα Ντακοβάνου.

-------------------------

9.58 FM

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

08.00 «Πασχαλιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
Σε επιμέλεια Αλέξανδρου Τριανταφύλλου

09.00 Γιάννης Τσολακίδης

11.00 Αναστασία Γρηγοριάδου

13.00 «Το ωραιότερο Ρέκβιεμ»
Σε Ρε ελάσσονα, Κ. 626, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Ο Μότσαρτ συνέθεσε μέρος του Ρέκβιεμ στη Βιέννη στα τέλη του 1791, το οποίο, όμως, είχε παραμείνει ημιτελές όταν πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

14.00 Πία Μπακογιώργου

16.00 Μαρία Βλαχοπούλου
«Ώρα για κλασικές συναντήσεις» με θρησκευτική μουσική.

18.00 Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

19.00 Γιώργος Καλιεντζίδης
Αφιέρωμα στον Ρωμανό τον Μελωδό - μέρος πρώτο, έναν από τους μεγαλύτερους υμνογράφους της Ελληνικής γλώσσας.

20.00 «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται»
Του Διονυσίου Ρώμα, σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου - από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την Ώρα της Ελληνικής Σκηνής.

21.00 «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη»
Το ορατόριο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ για σόλο φωνές, διπλή χορωδία και διπλή ορχήστρα, σε λιμπρέτο του Πίκαντερ, που αποτελεί μελοποίηση των κεφαλαίων 26 και 27 του Ευαγγελίου του Ματθαίου με παρεμβαλλόμενα χορωδιακά και άριες.

-------------------------

ΕΡΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07.30 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

12.00 «Οδοιπορικό προς το Πάσχα - Μ. Δευτέρα»
Ειδική εκπομπή - αφιέρωμα

19.00 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07.30 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

12.00 «Οδοιπορικό προς το Πάσχα - Μ. Τρίτη»
Ειδική εκπομπή - αφιέρωμα

15.00 «Πασχαλιά στην Κέρκυρα»
Ειδική εκπομπή - αφιέρωμα

19.00 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07.30 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

12.00 «Οδοιπορικό προς το Πάσχα - Μ. Τετάρτη»
Ειδική εκπομπή - αφιέρωμα

15.00 «Μουσικά Πορτρέτα - Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος»
Ειδική εκπομπή - αφιέρωμα για το Πάσχα

19.00 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07.30 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

12.00 «Οδοιπορικό προς το Πάσχα - Μ. Πέμπτη»
Ειδική εκπομπή - αφιέρωμα

15.00 «Μουσικά Πορτρέτα - Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος»
Ειδική εκπομπή - αφιέρωμα για το Πάσχα

19.00 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07.30 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

10.30 «Οδοιπορικό προς το Πάσχα - Μ. Παρασκευή»
Ειδική εκπομπή - αφιέρωμα

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

07.30 Μετάδοση Θείας Λειτουργίας

-------------------------

ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

12.05 Βίκυ Καποτά / Δέσποινα Τσούκα
«Της Άνοιξης και της Λαμπρής»
Εκπομπή λαογραφικού περιεχομένου που παρουσιάζει τα ήθη και τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας που μας πληροφορούν πώς γιόρταζαν και βίωναν την γιορτή του Πάσχα μέσα στην Άνοιξη οι Έλληνες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τους συμβολισμούς αυτής της γιορτής.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

12.05 «Άρωμα Ελλάδας»
Εκπομπή με πασχαλινά έθιμα και συνήθειες που έφεραν μαζί τους στην Ν. Ιωνία Βόλου οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Επιμελείται και παρουσιάζει η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας Αργυρώ Μάμαλη- Κοπάνου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

12.05 «Λαμπριάτικος Ψάλτης»
Πασχαλινό διήγημα του σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που διαβάζει ο αείμνηστος συγγραφέας και ζωγράφος, παλιός συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου, Γιώργος Καφενταράκης.

-------------------------

ERTECHO

«Μόγλης, το παιδί της ζούγκλας»
Για τους μικρούς ακροατές το ERTεcho από τη Μεγάλη Δευτέρα, και κάθε μέρα στις 11.00, παρουσιάζει το αριστούργημα του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, αποκλειστικά από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Σε δώδεκα επεισόδια θα απολαύσουμε τις περιπέτειες του Μόγλη, ενός παιδιού που μεγάλωσε ανάμεσα στα άγρια ζώα, μέσα στη ζούγκλα και πολύ διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο παιδί. Μείνετε συντονισμένοι και απολαύστε αυτό το κλασικό αριστούργημα σε μια μοναδική ραδιοφωνική διασκευή.
Διασκευή-μετάφραση: Νέλλα Δουλτσίνου-Νικολούδη
Μουσική επιμέλεια: Καίτη Γκύλλη-Αλεξίου
Ραδιοσκηνοθεσία: Άγγελος Φορτούνας
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Νίκη Τριανταφυλλίδη, Λουκιανός Ροζάν, Καίτη Ασπρέα, Ιορδάνης Μαρίνος, Σταύρος Χριστοφίδης, Φοίβος Ταξιάρχης, Γιώργος Μετσώλης, Ράνια Ιωαννίδου, Ιωάννα Κορομπίλη, Νανά Νικολάου, Ελένη Νενεδάκη, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Φούλη Καρύδα, Σταύρος Χριστοφίδης, Γρηγόρης Βαφειάς, Γιάννης Στρατάκης
Χρονολογία πρώτης μετάδοσης: 1975, Α' Πρόγραμμα

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19.00 «EBU Live Sessions / Euroradio Folk Music Spring & Easter Project 2025»
Θα έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε την καθιερωμένη ετήσια συναυλία της EBU, με παραδοσιακά ακούσματα που αφορούν το Πάσχα και την Άνοιξη, από δώδεκα ραδιοφωνικούς οργανισμούς και μέλη της EBU (Βουλγαρία, Ελβετία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Κροατία, Λετονία, Μολδαβία, Πολωνία, Σουηδία, Σλοβακία, Ουκρανία). Πρόκειται για τραγούδια παραδοσιακά αλλά και έργα πιο πρόσφατων συνθέσεων που μας βάζουν αμέσως στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών, δίνοντας παράλληλα και το αίσθημα αισιοδοξίας και ευφορίας που φέρνει μαζί της η άνοιξη. Την συναυλία εξασφαλίσαμε με την πολύτιμη σύμπραξη του Kosmos 93.6 από το Δίκτυο της EBU και θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμη για ακρόαση μέσω της πλατφόρμας ERTεcho μέχρι και τις 14 Μαΐου 2025, στις 19.00.