Στις πρώτες απ' τις φετινές ήσυχες μέρες του Αυγούστου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς, ο Θεόδωρος Ποάλας. Ένας αγαπημένος στιχουργός, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, που κινήθηκε πολύ διακριτικά και ήσυχα στο χώρο του τραγουδιού με ενδιαφέροντα δείγματα γραφής και με αξιόλογες συνεργασίες.
Ως ένα «πολύ ενωτικό άνθρωπο» τον χαρακτήρισε η Λένα Πλάτωνος κι ο στιχουργός Χρίστος Παπαδόπουλος έγραψε στο facebook: «Δεν έτυχε να τον γνωρίσω, αλλά ήταν ένας από τους αγαπημένους μου στην τέχνη του στίχου και παρακολουθούσα μ ενδιαφέρον ό,τι δημοσίευε, πολλάκις ζηλεύοντας».
Οι στίχοι του Ποάλα έχουν τη δική τους ποίηση. Κι αυτό τους κάνει ιδιαίτερους. Ο ίδιος δεν ακολούθησε «σχολές» ούτε ζήλεψε ρίμες. Κατέθετε κάθε φορά την αλήθεια του κι αυτή θα τη βρείτε αν αναζητήσετε τη δουλειά του. Ως σημαντική καταγράφεται η συνάντηση του Θόδωρου Ποάλα με τη Λένα Πλάτωνος στην «Τρίτη πόρτα» της Μαρίας Φαραντούρη, που κυκλοφόρησε το 2000. Ένας δίσκος με ωραία τραγούδια, που γράφτηκαν ικανοποιώντας κατά κάποιο τρόπο την επιθυμία της Φαραντούρη να παρουσιάσει τότε ένα υλικό πιο «λαϊκό», που να τραγουδηθεί από τον κόσμο. Η Πλάτωνος έγραψε μελωδίες χατζιδακικής καταγωγής, που δεν ικανοποίησαν όμως τους φαν της δικής της γραφής κι έτσι «Η τρίτη πόρτα» άνοιξε τελικά για λίγους.
Ξεχωριστό κεφάλαιο στη δισκογραφική παρουσία του Θεόδωρου Ποάλα, που υπέγραφε συχνά και ως Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, οι στίχοι που έγραψε πάνω σε ανέκδοτες μελωδίες του Γιώργου Ζαμπέτα για να τραγουδηθούν αρχικά από τη Βίκυ Μοσχολιού στο δίσκο της «Ο Τζακ Ο Χάρα» το 1995 -τρία μόλις χρόνια από το θάνατο του Ζαμπέτα- και έξη χρόνια αργότερα από το Μανώλη Μητσιά στο cd «Της αγάπης χρώματα» (2001), στο οποίο συμμετείχαν η Ελένη Βιτάλη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.Ως Αλέξανδρο Αλεξάνδρου τον βρίσκουμε να συμμετέχει και στον «Παράξενο ερωμένο», ένα δίσκο του 1994, με τραγούδια του Σπύρου Ιωαννίδη.
Στο Θόδωρο Ποάλα «χρωστά» η Κατερίνα Κούκα «Το πρώτο ραντεβού» της με τη δισκογραφία εν έτει 1995, με δέκα τραγούδια, ένα κι ένα, που έγραψε τότε για τη φωνή της. Μακράν, ο καλύτερος δίσκος στην πορεία της ερμηνεύτριας. Στενή φίλη του υπήρξε η Ελένη Δήμου, που τραγούδησε στίχους του στους προσωπικούς της δίσκους «Άκου λοιπόν» (1996) με το Γιάννη Σπανό και «Στα δύσκολα σε θέλω» (2001) με τραγούδια κυρίως ξένων συνθετών.
Έκανε στάση και στο «Καφέ Γκρέκο» (2003) της Νένας Βενετσάνου ο Θόδωρος Ποάλας, γράφοντας τους στίχους σε έξη από τα τραγούδια του δίσκου, όλα σε μουσική της Βενετσάνου.Σε μεμονωμένες δισκογραφικές περιπτώσεις, τραγούδια σε στίχους Ποάλα ηχογράφησαν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μανώλης Χατζημανώλης στο «Μάγο της πόλης» του συνθέτη Μίνου Μάτσα (1997), η Χαρούλα Αλεξίου στο «Παράξενο φως» (2000), η Ελένη Δήμου, ο Μανώλης Μητσιάς, η Αργυρώ Καπαρού
Ο Θεόδωρος Ποάλας συνεργάστηκε και με το Χρήστο Νικολόπουλο. Τραγούδια τους βρίσκουμε τόσο στο δισκογραφικό «Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ.» (1994) όσο και στα «Άνθη ευλαβείας» (1996), δύο εκδόσεις με τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους διαφόρων, στις οποίες ο λαϊκός συνθέτης δοκίμασε τις δυνάμεις του και ως ερμηνευτής. Νικολόπουλος και Ποάλας υπέγραψαν κι ένα κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Τα πεντακάθαρα» για τη φωνή του Μιχάλη Δημητριάδη, το 2001.Καλό του ταξίδι