
Πώς ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης το οποίο συνήθως το συνδέεις με ψησταριές, καντίνες και τον πόλεμο κατά των... κουνουπιών, μπορεί να γίνει έργο τέχνης και να σε συγκινήσει;
Tης Μαρίας Αδαμοπούλου
O αμερικανός Dan Flavin από τις αρχές της δεκαετίας του '60 χρησιμοποίησε τις λάμπες φθορισμού για να δημιουργήσει τα γλυπτά του καταδεικνύοντας έτσι την αυξανόμενη σχέση της τέχνης με την καθημερινή ζωή. Η έκθεση "Lights" διοργανώνεται από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης, Mumok και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου. 30 περίπου έργα παρουσιάζονται, μεμονωμένα, μικρής και μεγάλης κλίμακας καθώς και σχέδια του καλλιτέχνη που βοηθούν να κατανοήσουμε τη διαδικασία δημιουργίας τους.

Την αρχική αμηχανία που νιώθεις βλέποντας τον διαγώνια τοποθετημένο "χρυσό" σωλήνα φθορισμού, αντικαθιστά η έκπληξη κι ο θαυμασμός. Το παιχνίδι με το φως σε σχέση με το χώρο και τον επισκέπτη είναι μαγικό. Δεν ξέρω αν η μοντέρνα τέχνη απευθύνεται σε όλα τα μάτια, ωστόσο είναι μια εμπειρία αναπάντεχα όμορφη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βέβαια, δε συμφωνεί με όλα αυτά. Σε ρόλο κριτικού τέχνης και με αφορμή τη διαμάχη μεταξύ της γκαλερι Haunch of Venison και των τελωνείων της Βρετανίας, αποχαρακτήρισε το 2010 τα γλυπτά του Flavin από έργα τέχνης, θεωρώντας τα "επίτοιχα φωτιστικά σώματα". Φυσικά, η καλλιτεχνική δημιουργία δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό που ενδιαφέρει την Επιτροπή είναι η φορολογία. Έτσι, οι γκαλερί των κρατών της Ευρωζώνης όταν εισάγουν έργα του Flavin υπόκεινται σε πλήρη φορολόγηση της τάξεως του 20% και όχι το 5% που προβλέπεται για τα εργα τέχνης. Ελεύθερη διακίνηση εργων τέχνης είπατε;

Το Mumok είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Ένας μονόλιθος από βασάλτη που ξεπηδά από το έδαφος, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα άλλα κτίρια τέχνης της Γειτονιάς των Μουσείων (Museum Quartier). Εκτός απ' τα έργα του Flavin φιλοξενούνται κι άλλες ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο χώρο και μπορείς να επωφεληθείς.

Επίσης, αν κουραστείς και θες να κάνεις ένα διάλειμμα, μπορείς να μεθύσεις πίνοντας πουντς στα κιόσκια που έχουν στήσει τα μουσεία, να ακούσεις μουσική αν εισαι τυχερός ή ακόμα και να κάνεις πατινάζ στον προαύλιο χώρο του MQ.
