«Θα ακούτε την είδηση χωρίς φτιασιδώματα»

«Θα ακούτε την είδηση χωρίς φτιασιδώματα»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα νέο ειδησεογραφικό ραδιόφωνο βγαίνει από τη Δευτέρα στα αθηναϊκά ερτζιανά, το «Παραπολιτικά 90.1 FM». Ο ιδιοκτήτης του, ο δημοσιογράφος κι εκδότης Γιάννης Κουρτάκης μας το παρουσιάζει στο e-tetRadio. Και βγάζει και είδηση για ένα καινούργιο -ακόμα- ραδιόφωνο. 

25 Απριλίου 2014
«To ραδιόφωνο θα στηρίζεται στην πετυχημένη συνταγή της εφημερίδας» επισημαίνει. «Το τρίπτυχο για μας είναι η αποκάλυψη, η είδηση και η ανατροπή. Αυτά είναι τα τρία συστατικά που οδήγησαν στην επιτυχία της έντυπης έκδοσης των Παραπολιτικών και θα ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο. Το κυριότερο στοιχείο είναι πως στα "Παραπολιτικά" είμαστε παρέα κι έτσι λειτουργούμε σε όλα τα επίπεδα. Η εποχή άλλωστε των δημοσιογράφων-stars έχει τελειώσει και εμάς ποτέ δεν μας εξέφραζε». 
 
Και τι δηλώνετε;
«Δηλώνουμε "ανώνυμοι", γιατί έτσι μ΄ αρέσει! Τρέλα;».
 
Τρέλα, ναι, αν σκεφτείτε πως βγαίνετε σε μία εποχή που η ενημέρωση στα FM υποχωρεί, την ώρα που ενημερωτικά ραδιόφωνα μετατρέπονται σε μουσικά...
«Το ρίσκο είναι στο DNA μας. Δεν είναι για μας κάτι καινούργιο και μας αρέσουν οι προκλήσεις. Σας θυμίζω πως η εφημερίδα "Παραπολιτικά" εκδόθηκε σε μια στιγμή που η οικονομική κρίση ήταν στην κορύφωσή της. Και παρ’ όλα αυτά πέτυχε». 
 
Υπάρχει κάποιο μυστικό;
«Μυστικό οφείλω να πω πως δεν υπάρχει. Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και εκείνο που μας οδηγεί είναι το μεράκι για ρεπορτάζ και το πάθος για δημοσιογραφία και αποκαλύψεις». 


Το πρόγραμμα του σταθμού



Και η πολιτική του γραμμή;

«Η εποχή που υπήρχαν γραμμές, χρώματα και ταμπέλες, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η μόνη σημαία που σηκώνουμε είναι αυτή της ενημέρωσης και της ανάγκης να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι. Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν μας εκφράζουν. Και ξέρετε όχι μόνο εμάς, αλλά τους ίδιους τους πολίτες. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Η κρίση εκτός από τις πολλές πληγές άλλαξε και την νοοτροπία. Τα κομματικά στεγανά έπεσαν. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται διαφορετικά πλέον τα πράγματα, μακριά από κατεστημένες αντιλήψεις.  Ίδια αντίληψη έχουμε και εμείς. Στα Παραπολιτικά στα fm, θα ακούει κανείς την είδηση όπως είναι και όπως την αντιλαμβάνεται η κοινή λογική, χωρίς φτιασίδωματα». 

\"\"
 
Ποιος είναι ο βασικός σας «εν δυνάμει» αντίπαλος, ο «Real FM» ή ο «Σκάι 100.3»;
«Αντίπαλος μας είναι μόνο ο εαυτός μας. Βάζουμε τον πήχη ψηλά γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και σε αυτό το νέο εγχείρημα».
 
Δεν θα κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι; 
«Καθόλου. Στήνουμε ένα νέο ραδιόφωνο με το δικό του στυλ και την δική του φυσιογνωμία, κάτι που ο ακροατής θα το αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή. Αυτό που επιδιώκουμε είναι για μια ακόμη φορά να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, που είναι και το μέτρο σύγκρισης. Και χωρίς να μπορώ να προβλέψω το μέλλον, σας λέω με βεβαιότητα ότι η ομάδα των "Παραπολιτικών" έχει μάθει να κερδίζει τα στοιχήματα». 
 
Δεν είναι ακριβό σπορ το ραδιόφωνο για έναν δημοσιογράφο-εκδότη;
«Οι υγιείς επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις χωρίς δάνεια, εκείνες που θέλουν να πρωταγωνιστούν έχουν έναν μόνο χρηματοδότη. Τον κόσμο. Αυτό ισχύει για εμάς σε κάθε βήμα που κάνουμε. Και βλέπετε ότι χτίζουμε με αργά και προσεκτικά βήματα κάτι υγιές και δυνατό, που θα πατάει σε στέρεες βάσεις». 
 
Και δεν χρειάζεστε έναν επιχειρηματία από πίσω; 
«Η εποχή που οι επιχειρηματίες επένδυαν στα media, χάνοντας χρήματα, έχουν περάσει. Το δικό μας κριτήριο είναι η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος. Αυτός είναι η δύναμη μας και το σημείο αναφοράς μας». 

\"\"
 
Γνωρίζω πως κάνατε προτάσεις και σε παραγωγούς ή δημοσιογράφους που δουλεύουν τώρα σε ραδιοσταθμούς-ανταγωνιστές... 
«Έτσι είναι οι νόμοι της αγοράς. Απευθυνόμαστε άλλωστε σε επαγγελματίες που έχουν το δικαίωμα και το θάρρος της επιλογής τους. Αυτό είναι και ένα βασικό χαρακτηριστικό του δημοσιογράφου. Να έχει το θάρρος της γνώμης του». 
 
Μήπως είναι unfair αυτή σαν κίνηση; 
«Αφού μιλάτε με αθλητικούς όρους να σας απαντήσω έτσι: δεν κάνουμε κανένα unfair. Μας αρέσει ο υγιής ανταγωνισμός που μας κάνει καλύτερους. Και είναι το μόνο κριτήριο που έχουμε για να μπει κάποιος στην ομάδα μας και να κερδίσει στο γήπεδο».  
 
Αφού μιλάμε με αθλητικούς όρους, πείτε μας, θα φτιάξετε και το «Ράδιο Ολυμπιακός»; 
«Στη γειτονιά του "Παραπολιτικά fm" ήδη υπάρχει ένα υπερσύγχρονο στούντιο το οποίο θα φιλοξενήσει πολύ σύντομα το "Θρύλος fm". Αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού με ρωτάτε. Θα πρόκειται για ένα ραδιόφωνο που αγαπάει πολύ τον Ολυμπιακό, όπως άλλωστε ολόκληρο το Λιμάνι του Πειραιά».