Η απάντηση της ΑΕΠΙ (και η ανταπάντηση του e-tetRadio)

Η απάντηση της ΑΕΠΙ (και η ανταπάντηση του e-tetRadio)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε απάντηση των ψευδών και παρελκυστικών προσβλητικών δημοσιευμάτων κατά της ΑΕΠΙ που αφορούν στην αυτόφωρη σύλληψη από τις Αστυνομικές αρχές του Ν. Ηρακλείου, του νόμιμα υπεύθυνου για τη διενέργεια παράνομων συναυλιών κ. Γιάννη Σωμαράκη, δηλώνουμε  τα ακόλουθα:

18 Ιουλίου 2014
1. Αρχίζοντας από  «παραδοσιακό» τραγούδι που επικαλείται ο κ. Σωμαράκης συγκεκριμένα και εκτός των άλλων εκπροσωπούμενων έργων της συναυλίας, σύμφωνα με τα αρχεία που τηρεί η ΑΕΠΙ, τα «παραδοσιακά» έργα (και αποδεικνύεται πως ήταν πλήρως εκπροσωπούμενα/ προστατευόμενα)  που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων,  η εν λόγω συναυλία περιείχε:
Α) Μυστικά πως σ' αγαπώ: Μουσική Haig Yazdjian, στίχοι Δημήτρης Υφαντής  (αμφότεροι μέλη της ΑΕΠΙ), 100% εκπροσωπούμενο έργο
Β) Yar ko Parag:  100%  Haig Yazdjian  (μέλος ΑΕΠΙ)
Γ) Έρημος:   Μουσική Haig Yazdjian,  στίχοι  Ν. Μωραΐτης (αμφότεροι μέλη ΑΕΠΙ) 100% εκπροσωπούμενο έργο.
Δ) Bingeol:  100%   Haig Yazdjian  (μέλος ΑΕΠΙ)
Ε) Habrban:  100%   Haig Yazdjian  (μέλος ΑΕΠΙ )
 
2. Η νόμιμη διενέργεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικών έργων, στην προκειμένη περίπτωση συναυλίας,  διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2121/93 παρ.3 και προϋποθέτει άδεια από την ΑΕΠΙ, νόμιμο εκπρόσωπο των δημιουργών των έργων που πρόκειται να εκτελεστούν, καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων και κατάθεση στον εντεταλμένο φορέα ΑΕΠΙ καταλόγου των έργων της συναυλίας από τον νόμιμα υπεύθυνο διοργανωτή.
 
3. Ο κύριος Σωμαράκης είχε κατ' επανάληψη κληθεί από την ΑΕΠΙ και στο παρελθόν να συμμορφωθεί με τις νόμιμες υποχρεώσεις του και ουδέποτε το έπραξε. Συγκεκριμένα  με τον κ. Σωμαράκη υπάρχει ιστορικό νομικών ενεργειών για παράνομη διεξαγωγή συναυλιών από το 2009 έως σήμερα.
 
4. Η ΑΕΠΙ, ως ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με τον κύριο Σωμαράκη, τον ενημέρωσε, μέσω του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, ότι μέχρι το μεσημέρι της ημέρας διεξαγωγής της συναυλίας   όφειλε να έχει εφοδιασθεί με την άδειά της. Ο κ. Σωμαράκης, αντί  να συμμορφωθεί με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, προτίμησε να προχωρήσει στη συναυλία και να καλέσει και τα τοπικά ΜΜΕ για δημιουργία εντυπώσεων.
 
5. Ο ισχυρισμός του κ. Σωμαράκη περί μη εισιτηρίου στο ιδιοκτησίας του μεγάλης χωρητικότητας θέατρο των Αγρών, στο Κυπαρίσσι Ηρακλείου Κρήτης, καταρρίπτεται διότι σ' αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται νόμιμα η ελάχιστη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων.
 
6.  Η ΑΕΠΙ εκ του καταστατικού της ρόλου, αλλά και με την πάγια συμβατική εντολή των μελών της δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων από μουσικά έργα, στο πλαίσιο της διαχειριστικής της λειτουργίας και εφαρμόζοντας το νόμο και τις συμβατικές εντολές των δημιουργών της,  ΟΦΕΙΛΕΙνα μην επιτρέψει να πραγματοποιηθεί χρήση των έργων που εκπροσωπεί, αν δεν τηρηθεί ο νόμος και οι παραπάνω αναφερθείσες προϋποθέσεις και αυτό έπραξε και στην παρούσα περίπτωση: Ζήτησε την απαγόρευση της συναυλίας, όπως προβλέπει ο νόμος και οι συμβατικές της εντολές. Η σύλληψη του κ. Σωμαράκη δεν ζητήθηκε απ΄ την ΑΕΠΙ.  Η αστυνομική αρχή εφάρμοσε το νόμο σε όλη του την έκταση και ως προς αυτό το σημείο η ΑΕΠΙ δεν έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει ή να εισηγηθεί στα κατασταλτικά όργανα του Κράτους να μην τον εφαρμόσουν ή να τον εφαρμόσουν τμηματικά.
 
Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας για τα  πραγματικά περιστατικά που συνθέτουν την υπόθεση  και προς κατάρριψη των όσων ψευδώς και συκοφαντικά εκ μέρους του κ. Σωμαράκη  αναγράφονται και αναπαράγονται σήμερα, ως «σκανδαλώδη» στον Τύπο στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Βέβαια το ερώτημα είναι και θα παραμένει :
Ποιος τελικά βάζει «χειροπέδες» τον Πολιτισμό ;
Αυτός που ζητά νόμιμα τα πνευματικά δικαιώματα του (δημιουργός μέσω ΑΕΠΙ) ή αυτός που κερδοσκοπεί εις βάρος του δημιουργού και με άλλοθι τον πολιτισμό αρνείται να συμμορφωθεί με τις νόμιμες υποχρεώσεις του;
 


Και το σχόλιο της Ναταλί Χατζηαντωνίου (διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ της): 

 
Κάποιες  παρατηρήσεις μόνον: 
* Για εμένα τουλάχιστον είναι κάπως σουρεαλιστικό να συλλαμβάνεται με χειροπέδες ο διοργανωτής της συναυλίας του Χαϊγκ, εν μέσω της συναυλίας του Χαϊγκ, εξ ονόματος του Χαϊγκ-που διαφωνούσε με τη σύλληψη. 
* Ευτυχώς αν κρίνουμε κι από το ύφος της απάντησης η ΑΕΠΙ εντόπισε τον δικό της «Μαζιώτη», τον νούμερο 1 «εγκληματία» και «τρομοκράτη» που ευθύνεται για τα διαφυγόντα κέρδη των Ελλήνων δημιουργών. Είναι ο Γιάννης  Σωμαράκης κυρίες και κύριοι που χρωστά από τις τρομερές του παρανομίες (συναυλίες με δωρεάν είσοδο έναντι προαιρετικού αντιτίμου) κι από τις δράσεις του τα προηγούμενα χρόνια 1400 ευρώ στην ΑΕΠΙ (αλήθεια γιατί στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το ποσόν;) 
* Προφανώς ο κ.Σωμαράκης όχι μόνο δεν συνεμορφώθη με τις υποδείξεις και δεν ματαίωσε τη συναυλία, αλλά έβαλε προσωπικά και «χειροπέδες στον πολιτισμό»! Διασύρτε τον.
* Σοβαρά τώρα. Φυσικά ο νόμος ισχύει για όλους. Αλλά δεν είναι κάπως ακραίο η τόσο σκληρή εφαρμογή του να ξεκινάει από κάποιον που διοργανώνει χωρίς εισιτήριο μερικές συναυλίες σ΄ένα χωριό (βάζοντας συχνά για τα έξοδα από την τσέπη του) κι όχι από τη «λίστα Λαγκάρντ» των μεγαλο-οφειλετών στην ΑΕΠΙ;  Και πότε- γιατί δεν θυμάμαι- εξέδωσε η ΑΕΠΙ τόσο σκληρή ανακοίνωση για κάποιον από τους μεγαλοϊδιοκτήτες Μέσων και τους μεγαλοδιοργανωτές συναυλιών, κατονομάζοντάς τους και διασύροντάς τους και μάλιστα όχι για 1400 ευρώ αλλά ας πούμε για… 2 εκ.ευρώ;
* Φυσικά μερίδιο ευθύνης έχει κι η αστυνομία που αφού λαμβάνει τις υποδείξεις της ΑΕΠΙ για τους οφειλέτες, αποφασίζει  κάπως…επιλεκτικά θα έλεγα, ποιόν θα μαζέψει με χειροπέδες.
* Όχι. Το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό. Κι ούτε ισχύει το όλοι μαζί τα φάγαμε.