Αποφασίζομεν και διατάσσομεν, ταφόπλακα στην ανεξαρτησία στη ΝΕΡΙΤ

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν, ταφόπλακα στην ανεξαρτησία στη ΝΕΡΙΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κι άλλη κρυφή τροπολογία την Παρασκευή το βράδυ, ο υπουργός είναι αυτός που θα διορίζει πλέον τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ!

03 Αυγούστου 2014
Τι έχει να πει τώρα ο Παντελής Καψής που πρόταξε τα στήθη του λοιδορώντας όλους όσοι αμφισβητούσαμε τη... δημοκρατία και την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ; «Στόχος της κυβέρνησης, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα στηρίζεται στην ανεξαρτησία από πολιτικές παρεμβάσεις» τόνιζε τότε ο υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Π.Καψής στην ομιλία του στο 6ο Συνέδριο Νομικών και Δημοσίων Υποθέσεων που διοργάνωσε η EBU στην Αθήνα.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, αυτό αποτελεί ήδη παρελθόν. Με αιφνιδιαστική τροπολογία την Παρασκευή το βράδυ -άλλη από εκείνη για την οποία ήδη σας είπαμε (ΕΔΩ), αλλά που μπήκε ως... τσόντα στο ίδιο νομοσχέδιο επίσης- αλλάζει ο τρόπος ορισμού του Εποπτικού και Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας. Σύμφωνα με την πονηρή αυτή τροπολογία εγκαταλείπονται οι όποιες αντικειμενικές διαδικασίες που προέβλεπε ο νόμος ως «χρονοβόρες, πολύπλοκες και δυσχερώς υλοποιήσιμες»! Και αντικαθίστανται από άλλες, προνοούν οι κυβερνώντες για τη «θέσπιση απλούστερων και συντομότερων χρονικά διαδικασιών». Την απόφαση λοιπόν πλέον δεν θα την παίρνει ο αρμόδιος φορέας αξιολόγησης (Πανεπιστημιακά Τμήματα, εξωτερικοί αξιολογητές κλπ) αλλά ο... αρμόδιος υπουργός για τα θέματα ραδιοτηλεόρασης. Θα τους διορίζει για να μιλάμε με απλά ελληνικά.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο ο οποίος δεν πρόλαβε να ισχύσει παρά λίγους μόνο μήνες, ο φορέας αξιολόγησης ήταν εκείνος που επέλεγε τους δέκα καλύτερους απ' όσους είχαν καταθέσει αίτηση και πληρούσαν τα απαραίτητα προσόντα. Όπως και (θα) έπρεπε να συμβαίνει δηλαδή (και δεν συνέβη ποτέ). Πλέον ο φορέας αξιολόγησης γίνεται απλώς ο... ταχυδρόμος της υπόθεσης, αυτός που θα μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό (τη Σοφία Βούλτεψη!) όλες τις αιτήσεις που του έχουν υποβληθεί. Ο Υπουργός θα αποφασίζει (με τα γνωστά αξιοκρατικά κριτήρια) ποιοι (θα) είναι οι καλύτεροι, στέλνοντας τον σχετικό κατάλογο στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την τελική επιλογή.

Τόση διαφάνεια λοιπόν, τόση ανεξαρτησία...