Μας διασύρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Μας διασύρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στην Ελλάδα.

20 Απριλίου 2021

Στην τελευταία έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» με τον τίτλο «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» διαβάζουμε ότι «η ελευθεροτυπία υπέφερε στην Ελλάδα το 2020» και ότι «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση».

Η οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», κάνει ειδική μνεία στα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα, σημειώνοντας πως «τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης 20 εκατ. ευρώ για τον ιό».

Κάνει μάλιστα αναφορά και στο «σύρμα» που έπεσε να μην μεταδίδει η ΕΡΤ τα πλάνα με το τραπέζωμα μετά μουσικής του πρωθυπουργού στην Ικαρία τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ παραβίαζε τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Τονίζει επίσης ότι «στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν επετειακή διαδήλωση [σ.σ. 6ης Δεκέμβρη] στα τέλη του 2020 και έσυρε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των μέτρων για τον Covid-19, προσάγοντάς τον άμεσα».

Σημειώνεται ότι το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου. Και το 2020 πέσαμε στην 70η θέση