ΕΤΙΤΑ: «Να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροπολογία για τους εργαζόμενους στα κανάλια»

ΕΤΙΤΑ: «Να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροπολογία για τους εργαζόμενους στα κανάλια»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και οι τεχνικοί των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, θα συμμετάσχουν στην απεργία της Τρίτης.

04 Σεπτεμβρίου 2022

Ανακοίνωση στην οποία επεξηγεί τις αρνητικές συνέπειες που θα φέρει η νέα τροπολογία που αφορά τα ΜΜΕ, εξέδωσε η ΕΤΙΤΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η ψήφισή του θα οδηγήσει είτε σε επιπλέον απολύσεις, είτε σε μεταφορά εργαζόμενων σε εταιρείες παραγωγής όπου θα υποβαθμιστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας. Επιπλέον, η Ένωση Τεχνικών στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης, τόσο για την τροπολογία όσο και γενικά για το έργο της, και δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε την 1η Σεπτέμβρη και είναι σε διαβούλευση έως τις 15 του μήνα, επιχειρεί ν' αυξήσει το ποσοστό των εργαζομένων που προσμετρώνται σε συνδεδεμένες ή και συνεργαζόμενες εταιρείες στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας από 15% που είχε νομοθετήσει η ίδια πριν από περίπου 1,5 χρόνο σε 40%.

Παρέχει λοιπόν το δικαίωμα στους καναλάρχες, από τους 400 εργαζόμενους που υποχρεούνται να απασχολούν βάσει άδειας γενικού περιεχομένου, οι 240 να είναι άμεσα εργαζόμενοί τους και οι υπόλοιποι 160 να εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής.

Σε σχέση με το ισχύον καθεστώς (του 15% που αντιστοιχεί σε 60 εργαζόμενους) τους δίνει τη δυνατότητα να απολύσουν επιπλέον 100 εργαζόμενους από κάθε αδειοδοτημένο τηλεοπτικό σταθμό. Στέλνοντας αυτούς τους εργαζόμενους είτε στην ανεργία, είτε ως αντικαταστάτες των εαυτών τους σε εταιρείες παραγωγής και συνδεδεμένες εταιρείες με υποβαθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Η κυβέρνηση που έχει τη βασική ευθύνη της απόγνωσης όταν στεκόμαστε μπροστά απ' τα ράφια του σουπερμάρκετ, που στέλνει τα ΜΑΤ να υπερασπιστούν τους εργοδότες φίλους της ενάντια σε απεργούς που διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως είδαμε πρόσφατα στη Μαλαματίνα, που έχει συλληφθεί να παραβιάζει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα στήνοντας ένα σκοτεινό πλέγμα παρακολουθήσεων, που ελέγχεται γι' αυτό, που ας μην ξεχνάμε η αντιμετώπισή της στις πρόσφατες πυρκαγιές, αφού πρώτα άφησε ανοχύρωτες και αποδεκατισμένες υπηρεσίες και δομές, ήταν ένα κυλιόμενο “εκκενώστε προς...”, μία κυβέρνηση που είναι φανερά πλέον σε αποδομή, προχωρά μόλις μία εβδομάδα μετά το εσπευσμένο άνοιγμα της Βουλής, σε μία άρον άρον επιπλέον παροχή προς τους καναλάρχες που τη στήριξαν. Η μεθόδευση αυτή δε θα περάσει. Και θα πρέπει να συναντήσει την αντίθεση σύσσωμου του κλάδου.

Η ΕΤΙΤΑ ζητάει την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας και διαμηνύει ότι θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της ώστε να μη περάσει. Συντονίζει το βήμα της με τις άλλες ενώσεις και σωματεία του χώρου στηρίζοντας και συμμετέχοντας στην προειδοποιητική 24ωρη απεργία στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας την Τρίτη 6/9.