Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει κανάλι εθνικής εμβέλειας το Action24

Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει κανάλι εθνικής εμβέλειας το Action24
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι νέοι ιδιοκτήτες του λένε πως θέλουν να το «ανεβάσουν κατηγορία».

04 Σεπτεμβρίου 2022

Όπως σας είπαμε ΕΔΩ, στις βλέψεις του επιχειρηματικού τριδύμου Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου που πριν έναν μήνα απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του Action24, είναι η διεκδίκηση της περίφημης έβδομης άδειας πανελλαδικής εμβέλειας, που παραμένει αδιάθετη εδώ και πάνω από 5 χρόνια. Αν και οι ίδιοι στην αρχή το απέκλειαν. Είναι, όμως, εύκολη υπόθεση με το υφιστάμενο κάθεστώς λειτουργίας του; Η απάντηση είναι όχι, καθώς για να μπορεί να μπει με αξιώσεις στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης, το Action24 θα πρέπει να προχωρήσει σε πολλές παρασκηνιακές αλλαγές.

Η εταιρεία «Sport TV - Ραδιοτηλεοπτική Προβολή Α.Ε.», που λειτουργεί το κανάλι, έχει ως βασικό σκοπό της την «ίδρυση και λειτουργία περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2328/1995 (σ.σ. νόμος Βενιζέλου) καθώς και σύμφωνα με τις διατάξεις που ήθελε ισχύσουν στο μέλλον». Από την άλλη όμως, το ΕΣΡ ζητά από τους υποψήφιους να έχουν ως σκοπό την «παροχή υπηρεσιών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης».

Επιπλέον, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μεταβολή του που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, ανέρχεται στο 1.615.060 ευρώ, ενώ το κατώτατο όριο που έχει θέσει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Οι δε εργαζόμενοι του Action24 ανέρχονταν σε 36 άτομα, όπως αναφέρει ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός του καναλιού, με τον νόμο όμως να ζητά τουλάχιστον 400, είτε μόνιμους είτε συνεργαζόμενους από άλλες εταιρείες.

Μια σημαντική λεπτομέρεια στην προκήρυξη των αδειών, είναι το πρόγραμμα ενός υποψήφιου για την άδεια καναλιού. Σύμφωνα πάντα με την ανεξάρτητη αρχή, κάποιο το οποίο ήδη λειτουργεί θα πρέπει να εκπέμπει τουλάχιστον:

- Τρία καθημερινά τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων συνολικής ημερήσιας διάρκειας τουλάχιστον ενενήντα (90) λεπτών.

- Εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου (όπως, ενδεικτικά, ιστορικές εκπομπές, εκπομπές για την ελληνική γλώσσα, εκπομπές για το βιβλίο, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες) συνολικής διάρκειας τουλάχιστον δέκα (10) ωρών μηνιαίως.

- Τέσσερις (4) τουλάχιστον από τις ακόλουθες κατηγορίες εκπομπών: εκπομπές ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας (τηλεπαιχνίδια, θεάματα, εκδηλώσεις κ.λπ.), ελληνικές σειρές, ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, εκπομπές αθλητικού περιεχομένου, συνολικής μηνιαίας διάρκειας καθεμιάς εξ αυτών τουλάχιστον δέκα (10) ωρών.

- Tα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των άρθρων 17 και 18 του π.δ. 109/2010 για την προώθηση των ευρωπαϊκών έργων, συμπεριλαμβανομένων και των ανεξαρτήτων παραγωγών.

- Μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 17.00 έως 23.00.

Σε περίπτωση που είτε το υφιστάμενο πρόγραμμα ενός καναλιού που λειτουργεί δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια, είτε το κανάλι είναι υπό σύσταση, καλείται να συμμορφωθεί εντός 6 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας. Ό,τι έγινε δηλαδή με την έκτη άδεια που απέκτησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αρχικά για το One Channel και στη συνέχεια για το Mega.

Στο πρόγραμμα του Action24 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ορισμένες σημαντικές αλλαγές, όπως η κατάργηση του τηλεμάρκετινγκ και η απόκτηση των δικαιωμάτων του αγγλικού League Cup, και αναμένονται κι άλλες στο εγγύς μέλλον.