Όταν ο Bob Marley έφερε τη reggae στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όταν ο Bob Marley έφερε τη reggae στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Του Ηλία Σελιμά

15 Σεπτεμβρίου 2022

 

Η σειρά εμφανίσεων του Bob Marley στο Lyceum Theatre του Λονδίνου το 1975 αποτέλεσε τομή στην πολιτιστική ιστορία, καθώς ο βασιλιάς της reggae έφερε ένα κομμάτι της Τζαμάικα στη Βρετανία. Οι δύο συναυλίες του ήταν sold out με πάνω από 2.000 θαυμαστές να παρακολουθούν κάθε βράδυ, ενώ οι ηχογραφήσεις από τις συναυλίες έγιναν αργότερα ένα θρυλικό live άλμπουμ από το Mobile Studio των Rolling Stones.

Όπως σημειώνει το UDiscoverMusic: «Η μουσική είναι η πρώτη φορά που η μουσική των Stones Stones εμφανίστηκε σε αυτό το άλμπουμ: "Το φυλετικό μείγμα του κοινού στο Lyceum ήταν έτσι, ασυνήθιστα για ροκ χώρο, μοιρασμένο 50-50"». Για ένα κοινό στο West End το 1975, αυτό ήταν εντελώς πρωτοποριακό, και οι ιστορίες του Marley από τους δρόμους του Kingston βοήθησαν στην άμβλυνση των φυλετικών εντάσεων χιλιάδες μίλια μακριά.

Παρόλο που είχε περιοδεύσει στη Βρετανία σε μισοάδειες αίθουσες προηγουμένως, αυτές οι δύο συναυλίες σηματοδότησαν τη στιγμή που η reggae έγινε επιτέλους σεβαστή και θεωρήθηκε ισότιμη με άλλα είδη.