Βγαίνει μία ακυκλοφόρητη ηχογράφηση των Doors

Βγαίνει μία ακυκλοφόρητη ηχογράφηση των Doors
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέα κυκλοφορία

15 Σεπτεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Οι Doors θα κυκλοφορήσουν επιτέλους το άγνωστο μέχρι σήμερα "Paris Blues" -που περιγράφεται ως η "τελευταία γνωστή ακυκλοφόρητη ηχογράφηση στούντιο του συγκροτήματος"- ως μέρος μιας νέας ομώνυμης συλλογής με θέμα τα μπλουζ.

Το Paris Blues κυκλοφορεί στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης Record Store Day's Black Friday. Η περιορισμένη έκδοση (10.000 αριθμημένα αντίτυπα) θα είναι διαθέσιμη σε ημιδιαφανές μπλε βινύλιο, με πρωτότυπο εξώφυλλο ζωγραφισμένο από τον κιθαρίστα Robby Krieger.

Το ομώνυμο τραγούδι αποτέλεσε πηγή ατελείωτης γοητείας για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς των Doors. Ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια των sessions είτε για το The Soft Parade του 1969 είτε για το L.A. Woman του 1971, αλλά το master tape χάθηκε και το μοναδικό αντίγραφο που διασώθηκε δόθηκε στον πληκτρά Ray Manzarek. Ωστόσο, αυτό το αντίγραφο καταστράφηκε αφού ο γιος του Pablo, που ήταν τότε νήπιο, ηχογράφησε πάνω σε ορισμένα τμήματα. Τώρα, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, το τραγούδι έχει "διασωθεί" μέσω της χρήσης "δημιουργικής επεξεργασίας".

Αν και οι Doors προφανώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την ακριβή προέλευση του "Paris Blues", ο Krieger έγραψε στο βιβλίο του "Set the Night on Fire" του 2021 ότι το τραγούδι προήλθε από τις χαρακτηρισμένες "μέρες των μπλουζ" κατά την ηχογράφηση του L.A. Woman. Αναλογιζόμενος το χαμένο από καιρό κομμάτι, δεν ήταν πολύ συμπληρωματικός.

"Δεν ήταν αρκετά καλό για να μπει στο άλμπουμ και δεν το βγάλαμε αργότερα επειδή χάθηκαν τα master tapes και το προσωπικό μου dub (ηχογράφηση) σε tape", έγραψε. "Το μόνο αντίγραφο που επέζησε ήταν το tape dub του Ray, αλλά μια μέρα το άφησε μέσα σε ένα κασετόφωνο και ο τότε ανήλικος γιος του, ο Pablo, άρχισε να παίζει με τα κουμπιά. Σε αρκετά σημεία της κασέτας, η μουσική διακόπτεται απότομα και το μόνο που ακούγεται είναι ο Pablo να κάνει γουργουρητούς ήχους. Ακόμα και χωρίς το remixing του Pablo, όμως, δεν είναι τόσο σπουδαία μελωδία. Υπάρχει λόγος που θεωρήθηκε outtake, και υπάρχει λόγος που ποτέ δεν ανησυχούσαμε πολύ για το αν θα χαθούν τα masters. Ο Pablo μάλλον προσπαθούσε να μας κάνει χάρη σε όλους μας".

Σε μια ερώτηση προς τους οπαδούς του 1997, ο Manzarek χρονολόγησε επίσης το τραγούδι στην εποχή του L.A. Woman και είπε ότι "κρατούσαν" το "Paris Blues" για μελλοντική χρήση. Το αποκάλεσε ένα "funky blues" και "όχι τόσο ιδιαίτερο".

Το "Paris Blues" περιλαμβάνει δύο ακυκλοφόρητες μέχρι σήμερα ζωντανές ηχογραφήσεις του ντουέτου του Krieger και του τραγουδιστή Jim Morrison σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Δυτικό Χόλιγουντ για την εκστρατεία του Norman Mailer για τη δημαρχία στις 31 Μαΐου 1969. Το πρώτο είναι το "I Will Never Be Untrue", ένα πρωτότυπο που γράφτηκε για το Morrison Hotel του 1970 αλλά απορρίφθηκε- το δεύτερο είναι μια διασκευή του "Me and the Devil Blues" του Robert Johnson.

Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει επίσης δύο outtakes των Soft Parade, τα "(You Need Meat) Don't Go No Further" και "I'm Your Doctor", στα οποία ο Manzarek είναι στα φωνητικά, με την υποστήριξη του Krieger και του ντράμερ John Densmore. Ο μπασίστας των Stone Temple Pilots, Robert DeLeo, πρόσθεσε μπάσο και στα δύο κομμάτια για την επετειακή έκδοση των 50 χρόνων το 2019.

The Doors, 'Paris Blues' Track Listing

Side A
“Paris Blues” (previously unreleased)
2. “I Will Never Be Untrue” (previously unreleased)
3. “Me And The Devil Blues” (previously unreleased)
4. “(You Need Meat) Don’t Go No Further”
5. “I’m Your Doctor”

Side B
1. "Jim’s Introduction"
2. “Little Red Rooster” (with Albert King)
3. “Rock Me Baby” (with Albert King)
4. “Who Do You Love?” (with Albert King)