Καλλιτέχνες αρνήθηκαν να εμφανιστούν στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Καλλιτέχνες αρνήθηκαν να εμφανιστούν στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Shakira, Dua Lipa, Rod Stewart και δεν ξέρουμε και ποιοι άλλοι.

17 Νοεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο ένας μετά τον άλλο «μουσικοί υψηλού προφίλ» παίρνουν αποστάσεις από την τελετή έναρξης αλλά και από το Παγκόσμιο Κύπελλο συνολικά που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου, στο Κατάρ.

Η αρχή έγινε με την αλβανικής καταγωγής Εγγλέζα τραγουδίστρια της ποπ, Dua Lipa. Δήλωσε δημόσια ότι, παρά τις φήμες, δεν είχε καμία πρόθεση να εμφανιστεί στην τελετή έναρξης της Κυριακής στο στάδιο Al Bayt. Μέσω ενός story στο Instagram, η τραγουδίστρια απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί στη Ντόχα το Σαββατοκύριακο και εκμεταλλεύτηκε την ανάρτηση για να επικρίνει το κράτος του Κόλπου για την πολιτική του απέναντι στην LGBTQ κοινότητα - η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ. «Δεν θα εμφανιστώ και ούτε έχω εμπλακεί ποτέ σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για να εμφανιστώ. Θα χειροκροτήσω την Αγγλία από μακριά και ανυπομονώ να επισκεφθώ το Κατάρ όταν θα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ανέλαβε όταν κέρδισε το δικαίωμα της φιλοξενίας».

Ο Rod Stewart επίσης λέει όχι στο Κατάρ. Μιλώντας στους Sunday Times, ο βετεράνος ροκάς δήλωσε: «Μου προσφέρθηκαν πραγματικά πολλά χρήματα, πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, για να εμφανιστώ εκεί πριν από 15 μήνες. Το απέρριψα. Δεν είναι εντάξει να πάω. Και οι Ιρανοί θα έπρεπε επίσης να είναι έξω για την προμήθεια όπλων».

Η Shakira που προοριζόταν να είναι μία από τις πρωταγωνίστριες στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόψει του αγώνα Κατάρ-Εκουαδόρ, άλλαξε γνώμη την περασμένη εβδομάδα και δεν θα συμμετάσχει. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή. Επίσης ο Robert Smith των The Cure έγραψε στο Twitter πως δεν υπάρχει πιθανότητα να παίξει το γκρουπ στο Κατάρ. Το αγγλικό συγκρότημα βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής περιοδείας.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω αρνήσεις σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς του Κατάρ ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 «θα είναι ένα τουρνουά χωρίς αποκλεισμούς και με ασφάλεια» και ότι «όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής, θρησκείας, φύλου, προσανατολισμού ή εθνικότητας».

Σύμφωνα με τον Guardian, μόνο ο Κορεάτης σταρ Jung Kook έχει δηλώσει πως θα συμμετέχει στην τελετή έναρξης. Ο Αμερικανός ράπερ Diplo, ο DJ Calvin Harris και ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής Sean Paul θα εμφανιστούν επίσης στο φεστιβάλ Fifa Fan, το οποίο θα διαρκέσει τις 29 ημέρες του τουρνουά.