Ο drummer των RASCALS, Dino Danelli πέθανε στα 78 του χρόνια

Ο drummer των RASCALS, Dino Danelli πέθανε στα 78 του χρόνια
Ακολουθήστε μας στο Google news

Dino- σε αγαπώ αδερφέ

17 Δεκεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

"Με ραγισμένη καρδιά πρέπει να σας ανακοινώσω τον θάνατο του Dino Danelli", έγραψε ο κιθαρίστας Gene Cornish την Πέμπτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Ήταν ο αδερφός μου και ο καλύτερος ντράμερ που έχω δει ποτέ. Είμαι συντετριμμένος αυτή τη στιγμή. Αναπαύσου εν ειρήνη, Dino- σε αγαπώ αδερφέ".

Ο Danelli συνίδρυσε το συγκρότημα ως Young Rascals το 1965 με τον Cornish, τον πληκτρά Felix Cavaliere και τον κρουστό Eddie Brigati, και όλοι εκτός από τον Danelli συνεισέφεραν στα φωνητικά. Το συγκρότημα από το Νιου Τζέρσεϊ έκανε ντεμπούτο με το "I Ain't Gonna Eat Out My Heart Anymore" και ακολούθησαν άλλα οκτώ Top 20 singles, μεταξύ των οποίων οι Νο. 1 επιτυχίες "Good Lovin", "Groovin" και "People Got to Be Free".

Άλλαξαν το όνομά τους σε The Rascals μετά από τρία άλμπουμ, και στη συνέχεια κατάφεραν να γνωρίσουν την επιτυχία με το χρυσό Top 20 hit Freedom Suite του 1969. Οι Rascals στράφηκαν προς την τζαζ μετά το έβδομο άλμπουμ τους, το Search and Nearness του 1971, και μια επακόλουθη αλλαγή στη σύνθεση. Διαλύθηκαν μετά από ένα ακόμη LP, ενώ στη συνέχεια επανενώθηκαν το 1988, το 2010 και το 2012. Οι Rascals εισήχθησαν στο Rock & Roll Hall of Fame το 1997.

Στην πορεία, ο Danelli συμβιβάστηκε με το γεγονός ότι θα ήταν πάντα γνωστοί ως "blue-eyed soul" συγκρότημα. "Οι άνθρωποι χρειάζονται ετικέτες για τα πράγματα, οπότε αυτή η ετικέτα φάνηκε καλή. Πώς περιγράφεις τύπους που τραγουδούν σαν μαύροι, είναι επηρεασμένοι από την R&B μουσική και παίζουν με αυτόν τον τρόπο;". δήλωσε ο Danelli το 1998. "Ο Felix τραγουδούσε με αυτή τη φωνή που ακουγόταν σαν να ήταν μαύρος- ο Eddie σε κάποιο βαθμό το έκανε επίσης. ... Έτσι, βάζεις όλα αυτά τα πράγματα σε έναν δίσκο και τι παίρνεις;"
"Είχαμε αυτό το crossover, το οποίο ήταν υπέροχο για το ραδιόφωνο", είπε. "Φτάναμε σε ένα μέρος και ο κόσμος έλεγε: "Ουάου, εσείς είστε λευκοί;" Είναι απλά μια rock 'n' roll μπάντα με μια καλή R&B βάση".

Ο Joe Russo, ο οποίος διατηρεί το διαδικτυακό προφίλ του συγκροτήματος, είπε στους οπαδούς: "Όλοι εσείς του δώσατε τη δυνατότητα να ζήσει το όνειρό του, που ήταν να γίνει μουσικός και καλλιτέχνης". Για τον Danelli, "η τέχνη ήταν η ζωή του - η τέχνη, η μουσική και ο κινηματογράφος κατανάλωναν το μυαλό και την καρδιά του. Ήταν αϋπνία, μερικές φορές έμενε ξύπνιος για μέρες, γιατί πάντα έγραφε, διάβαζε, ζωγράφιζε, σχεδίαζε, έβλεπε ταινίες. Ήταν πέρα για πέρα κλειστός και, για κάποιον που πολλοί θεωρούν έναν από τους μεγαλύτερους ντράμερ όλων των εποχών, ταπεινός μέχρις εσχάτων".