Σαν σήμερα (19 Δεκεμβρίου 1977) βγήκε η Λιλιπούπολη στο Τρίτο Πρόγραμμα

Σαν σήμερα (19 Δεκεμβρίου 1977) βγήκε η Λιλιπούπολη στο Τρίτο Πρόγραμμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε ένα τηλεοπτικό διαμαντάκι.

19 Δεκεμβρίου 2022

«Παιδιά, όλοι στα ραδιόφωνά σας. Έχουμε για σας μια μεγάλη έκπληξη. Σήμερα το καινούριο Τρίτο Πρόγραμμα θα συνδεθεί, επιτέλους, με τη Λιλιπούπολη». Με τα λόγια αυτά ξεκινά τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 1977, 9:30 το πρωί η ραδιοφωνική μετάδοση της θρυλικής «Λιλιπούπολης». Σαρανταπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη εκείνη εκπομπή της ραδιοφωνικής σειράς που μεταδιδόταν από το 1977 έως και τον Μάιο του 1980 και έμεινε στην ιστορία για την σοβαρότητα αλλά και δημιουργικότητά της, τον αυθορμητισμό, την φαντασία, την τόλμη της, και ταυτίστηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται και ξαναζωντανεύει την ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από την εκπομπή του Σεραφείμ Φυντανίδη «Οι παρέες γράφουν ιστορία», παραγωγής 2010.

Καλεσμένοι του Σεραφείμ Φυντανίδη στην συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς «Οι παρέες γράφουν ιστορία» είναι μερικοί από τους συν-δημιουργούς της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής: Νίκος Κυπουργός (συνθέτης), Άννα Παναγιωτοπούλου (ηθοποιός), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (ηθοποιός), Μαριέλλη Σφακιανάκη (τραγούδι), Σπύρος Σακκάς (τραγούδι), Σαββίνα Γιαννάτου (τραγούδι), Νίκος Χριστοδούλου (συνθέτης), Ρεγγίνα Καπετανάκη (σκηνοθεσία-συγγραφή κειμένων), Ελένη Βλάχου (συγγραφή κειμένων), Λάμπρος Τσιάγκας (ηθοποιός), Αντώνης Κοντογεωργίου (τραγούδι) και ο μουσικός Θωμάς Κοντογεώργης, ο οποίος εξέδωσε (2010) τις μεταγραφές-για φωνές και πιάνο-των τραγουδιών της εκπομπής.

Λόγος γίνεται για το ξεκίνημα της Λιλιπούπολης: τη γέννηση της ιδέας για τη δημιουργία μιας παιδικής εκπομπής και την επιλογή της αρχικής ομάδας των συντελεστών από τον Μάνο Χατζιδάκι, τη συγγραφή των κειμένων (από τις Ρεγγίνα Καπετανάκη-Ελένη Βλάχου-Άννα Παναγιωτοπούλου) και των στίχων (από τη Μαριαννίνα Κριεζή), τη σύνθεση της μουσικής (Ν.Κυπουργός, Ν.Χριστοδούλου, Δ.Μαραγκόπουλος, Λ.Πλάτωνος). Οι προσκεκλημένοι μιλούν για τη συμμετοχή τους στην ομάδα της «Λιλιπούπολης» και θυμούνται περιστατικά από την παραγωγή του ραδιοφωνικού προγράμματος, αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκπομπή- υπογραμμίζοντας τον αυθόρμητο, αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα της, το προοδευτικό και ανατρεπτικό της πνεύμα, την ελευθερία που άφηνε στους δημιουργούς και τον καίριο ρόλο που έπαιξε ο Μάνος Χατζιδάκις στο όλο εγχείρημα, αλλά και τη διαχρονικότητα των κειμένων και τραγουδιών της εκπομπής.

Μιλούν ακόμη οι συνθέτες Δημήτρης Μαραγκόπουλος και Γιώργος Κουρουπός, ο ηθοποιός Σταμάτης Φασουλής, ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής και η συνθέτις Λένα Πλάτωνος (σε τηλ.επικοινωνία). Παρουσιάζονται συνοδεία πιάνου κάποια από τα αγαπημένα τραγούδια της εκπομπής σε ερμηνεία των Σπύρου Σακκά, Μαριέλλης Σφακιανάκη, Σαββίνας Γιαννάτου, Αντώνη Κοντογεωργίου: «Τώρα που πας και εσύ στη Λιλιπούπολη, «Όλος ο κόσμος είναι μια Λιλιπούπολη», «Δεν είμαστε ζουλού», «Η γόπα», «Ρόζα ροζαλία», «Η μπόσα νόβα του ζαχαροπλαστείου», «Ο χορός των μπιζελιών», «Το ηλιακό λεωφορείο», «Λαέ της Λιλιπούπολης», «Ως πότε παπαγάλοι», «Το χρυσαλιφούρφουρο». Στην εκπομπή περιλαμβάνονται ακόμη, ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι.

Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 28/12/2010