Πέθανε ο Thom Bell, θρυλικός παραγωγός του Sound of Philadelphia

Πέθανε ο Thom Bell, θρυλικός παραγωγός του Sound of Philadelphia
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η δουλειά του για τους Spinners απέφερε πολλά Νο 1

23 Δεκεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο Thom Bell, παραγωγός, ενορχηστρωτής και τραγουδοποιός σημαντικών επιτυχιών στα τέλη της δεκαετίας του '60 και καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του The Sound of Philadelphia, πέθανε (22 Δεκεμβρίου 2022) στο Bellingham της Ουάσινγκτον. Ο θάνατός του σε ηλικία 79 ετών αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Φιλαδέλφειας WDAS-FM και επιβεβαιώθηκε από τον Philadelphia Inquirer. Μαζί με τους τακτικούς συνεργάτες του Kenny Gamble και Leon Huff, το τρίο έγινε γνωστό ως "The Mighty Three" και ήταν πρωταρχικοί αρχιτέκτονες της soul μουσικής της Φιλαδέλφειας που πέρασε σταθερά στα ποπ charts. Μεταξύ των κλασικών επιτυχιών που ο Bell είτε έγραψε, είτε συνυπέγραψε είτε έκανε την παραγωγή ήταν τραγούδια όπως τα "I'll Be Around" και "The Rubberband Man" για τους Spinners, τα "Didn't I (Blow Your Mind This Time)" και "La-La (Means I Love You)" των Delfonics και το "I'm Stone in Love With You" των Stylistics.

Η δουλειά του για τους Spinners απέφερε πολλά #1 R&B ή/και pop singles, όπως τα "I'll Be Around", "Could It Be I'm Falling in Love", "Then Came You" (με την Dionne Warwick) και "The Rubberband Man".

Η κληρονομιά των τριών θρύλων της μουσικής γίνεται αντικείμενο διερεύνησης στο επερχόμενο ντοκιμαντέρ The Sound of Philadelphia. Η ταινία μεγάλου μήκους ανακοινώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022 από τις Warner Music Entertainment, Warner Chappell Music και Imagine Documentaries, σε συνεργασία με την Jigsaw Productions. Η ανακοίνωση περιέγραφε το ντοκιμαντέρ ως "γιορτάζοντας τη δημιουργία του πιο συμφωνικά σαγηνευτικού είδους της μουσικής, της Philly Soul. Η άγνωστη ιστορία θα καταγράψει τη διαρκή κληρονομιά [των] μουσικών ειδώλων καθώς ανέπτυσσαν τον διαχρονικό ήχο τους, ο οποίος θα επηρέαζε γενιές καλλιτεχνών και τραγουδοποιών και θα άλλαζε τη μουσική βιομηχανία για πάντα".

Σε κοινή τους δήλωση κατά την ανακοίνωση του ντοκιμαντέρ, οι Gamble, Huff και Bell δήλωσαν: "Μετά από έξι δεκαετίες, είμαστε απίστευτα υπερήφανοι που επιτέλους μοιραζόμαστε τις ιστορίες της ζωής μας με τον κόσμο και αναδεικνύουμε όλη τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για τη δημιουργία αυτής της σπουδαίας μουσικής. Οι παλιοί και οι νέοι θαυμαστές μας θα έχουν μια μοναδική ματιά στη δημιουργία του Sound of Philadelphia με τα θέματα της ενδυνάμωσης και της αγάπης, σε "ανθρώπους σε όλο τον κόσμο", καθώς πάντα είχαμε ένα "μήνυμα στη μουσική μας"".

Ο Bell ενορχήστρωσε το "Back Stabbers", την επιτυχία των O'Jays που παρήγαγαν οι Gamble και Huff το 1972 στην εταιρεία Philadelphia International.

Οι ηχογραφήσεις στις οποίες ήταν παραγωγός για τον Elton John το 1977 και οι οποίες κυκλοφόρησαν το 1979 ως The Thom Bell Sessions, συμπεριλαμβανομένου του "Mama Can't Buy You Love", σηματοδότησαν την επιστροφή του σούπερ σταρ. Το single έγινε η πρώτη Top 10 επιτυχία του John στις ΗΠΑ μετά από τρία χρόνια.

Ο Bell συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός soul ήχου της δεκαετίας του '70 που ξεπέρασε την τραχύτητα της southern soul και τον αναβρασμό της Motown, χτίζοντας πολύπλοκες και εκλεπτυσμένες ενορχηστρώσεις γύρω από smooth έγχορδα, φινετσάτα πνευστά και έναν ρυθμό που προέβλεπε την άνοδο της ντίσκο. Με τους Delfonics, τους Stylistics, τους Spinners και άλλους, ο Bell καθιέρωσε τον ήχο-σήμα κατατεθέν του με έγχορδα και πνευστά με πρωταγωνιστή το γαλλικό κόρνο.

Ο Bell γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1943 στην Τζαμάικα και μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια όταν ήταν παιδί. Εισήχθη στο Hall of Fame των τραγουδοποιών το 2006.

photo: facebook