Τι φοβερό βιβλίο έβγαλε ο Φώτης Απέργης

Τι φοβερό βιβλίο έβγαλε ο Φώτης Απέργης
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Γίνεται παρεξήγηση και δίνουν την εξήγηση», ο τίτλος του.

23 Νοεμβρίου 2023

Στο νέο βιβλίο του διευθυντή των μουσικών ραδιοφώνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας («Δεύτερο Πρόγραμμα», «Kosmos» και «Zeppelin 106.7»), Φώτη Απέργη διαβάζουμε μεν εξομολογήσεις κορυφαίων μουσικών προσωπικοτήτων από παλιότερες συνεντεύξεις τους (στον ίδιο τον Φώτη) αλλά μαθαίνουμε και άγνωστες ιστορίες από αυτούς και την εποχή τους. «Γίνεται παρεξήγηση και δίνουν την εξήγηση» (εκδόσεις Άγκυρα, επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Σχινά). Από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Ιάννη Ξενάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Ακη Πάνου. Αλλά και πολλούς ξένους, από τον Mick Jagger, τη Madonna, τον Paul McCartney, τον Eric Clapton, τον James Brown, τον Philip Glass και πολλούς ακόμα. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια δημοσιογραφική (και δη μουσικο-δημοσιογραφική) πορεία 40 χρόνων.

Το βιβλίο διαβάζεται ολόκληρο (ρέει σαν νεράκι) αλλά και αποσπασματικά επιλέγοντας πρόσωπα. Άλλωστε θυμίζει πολύ τα εξαιρετικά podcast που κάνει ο Απέργης στο ΕΡΤecho, τα «Flashback» με ωραίες (πολύ ωραίες) ιστορίες από το παρελθόν. Είναι πολύ καλός στην αφήγηση ιστοριών, είτε γραπτώς είτε ραδιοφωνικά. Κι επειδή έχει πάρα πολύ υλικό, καταλαβαίνετε πόσο πολύτιμα και γοητευτικά είναι όλα αυτά.

Επ' ευκαιρίας, διαβάστε τι είπε ο Φώτης Απέργης στη Lifo για τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ:

Με κεντρίζει και με κολακεύει που μου εμπιστεύτηκαν τη διεύθυνση των μουσικών σταθμών της ΕΡΤ. Νιώθω τυχερός που είμαι μέλος μιας καλοδιαλεγμένης ομάδας, που νομίζω ότι φέρνει αποτελέσματα, αν δει κανείς την ποιότητα του προγράμματος αλλά και την ανταπόκριση του κοινού – έχουμε αυξήσει την ακροαματικότητα και στους τρεις σταθμούς. Προσθέσαμε, για παράδειγμα, στα γνωστά τρία κρατικά μουσικά ραδιόφωνα, τον πρώτο σταθμό στα FM μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, τον ροκ Zeppelin 106,7, ενώ δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην ΕΡΤ ιντερνετικούς σταθμούς που μεταδίδουν 24 ώρες το 24ωρο καλοδιαλεγμένο λαϊκό ρεπερτόριο (Δεύτερο Λαϊκά), τζαζ (Kosmos jazz), κλασική (Maestro) και παραδοσιακή μουσική (Δεύτερο Παραδοσιακά). Περηφανεύομαι, μάλιστα, ότι χρησιμοποιήσαμε τη μορφή της «λίστας», που στα ιδιωτικά ραδιόφωνα ανταποκρίνεται στην αγορά, για να αναδείξουμε το καλύτερο ρεπερτόριο κάθε είδους.

Με τον Eric Clapton