Πέταξαν έξω τον Δημήτρη Δανίκα

Πέταξαν έξω τον Δημήτρη Δανίκα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για ένα, άθλιο, κείμενό του στο Πρώτο Θέμα.

18 Μαρτίου 2022


Τέσσερα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου λοιπόν ζήτησαν τη διαγραφή του (ως κριτικό κινηματογράφου) από την Ακαδημία. Το αίτημα κατατέθηκε από την Ενδυματολόγο Μάρλι Αλειφέρη και τις Σκηνοθέτιδες Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου και Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη.

Το άρθρο του Δημήτρη Δανίκα στο Πρώτο Θέμα είχε τίτλο «Ο αρβυλόμαγκας και το αλαλούμ» με τον Δημήτρη Δανίκα να στέκεται στο πλευρό του Στάθη Παναγιωτόπουλου των Ράδιο Αρβύλα, που καταδικάστηκε για τα sex video συντρόφων του που έβγαλα κρυφά και παρά τη θέλησή τους στο internet.

Διαβάστε να φρικάρετε τι έγραφε ο Δημήτρης Δανίκας

---) Αφού λοιπόν λόγω τηλεοπτικής δημοφιλίας κατέληξαν στο κρεβάτι του. Αφού λοιπόν λόγω «επωνυμίας» έκατσαν στα τέσσερα. Και αφού λόγω αρβυλο-εκπομπών, που όζουν πετσίλα και πορδίλα, συμφώνησαν να απαθανατιστούν, οπτικώς και μπρος και πίσω και πλαγίως και μπρούμυτα και παρτουζοειδώς, ε τότε με το σπαθί τους κέρδισαν πρώτο ρόλο σ' αυτή τη χυδαιότητα που μπροστά στο τελευταίο επαγγελματικό πορνογράφημα του Δημήτρη Σειρηνάκη μοιάζει κάτι χειρότερο από σκουπίδι.
---) Όμως όταν «πηγαίνεις» με τέτοιους αρβυλόμαγκες. Όταν κι εσύ κορίτσι μου συμφωνείς και πρωταγωνιστείς σε τέτοιες σκηνές. Και όταν από το νιονιό σου δεν περνάει καν ως σκέψη, ως κάποια υποψία, ότι μπορεί να διασυρθείς και να διαπομπευθείς, τότε δύο τινά συμβαίνουν: Είτε το κάνεις γιατί κάτι στο τέλος θέλεις να κερδίσεις και ίσως να διαπραγματευθείς. Είτε είσαι ο πλήρης ζωντανός ορισμός του λεγόμενου IQ ραδικιού. Διάλεξε. Στην πρώτη περίπτωση είσαι συνένοχη, στη δεύτερη χρειάζεσαι επειγόντως να μάθεις το Α-Βου-Γου-Δου γιατί αν όχι είσαι σκέτο αλαλούμ!

Ο Δημήτρης Δανίκας είχε γράψει και για τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, και αυτόν τον δικαιολογούσε με έναν τρόπο.

---) Οταν διάβασα τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και για βιασμούς ή απόπειρες βιασμών μεγάλων ονομάτων του θηλυκού star system στο Χόλιγουντ από αυτόν τον «τρισκατάρατο» και σεξομανιακό πορνόγερο, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν «μα γιατί τώρα;». Το δεύτερο και αυτονόητο ήταν «δεν μπορεί, κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Και το τρίτο που είπα ήταν ότι «προφανώς θέλουν να τον εξαφανίσουν».Υπερβολές; Θεωρίες συνωμοσίας; Κι όμως.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου εξήγησαν την απόφασή τους. Γράφουν, σχετικά: «Ο κύριος Δανίκας δεν έγραψε την κριτική μιας ταινίας. Αλλά ένα κείμενο άποψης, ένα στην ουσία πολιτικό κείμενο, για ένα σοβαρότατο κοινωνικό θέμα που μόνο τελευταία τολμήσαμε ως κοινωνίες να επαναδιαπραγματευτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε. Σε μία εποχή που έχει ανοίξει επιτέλους ένας σοβαρός διάλογος για τη σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση, την κουλτούρα του βιασμού, τις γυναικοκτονίες, που οι δημόσιες φωνές προσπαθούν να πάνε μπροστά έναν κόσμο που, άμεσα ή έμμεσα, έχει την τάση να κατηγορεί το θύμα, ένα μέλος της ΕΑΚ γράφει ένα άρθρο για το revenge porn, που εμμένει να θεωρεί τη γυναίκα (τουλάχιστον) συνένοχη στο έγκλημα. Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο κείμενο από έναν τόσο επιδραστικό αρθρογράφο σ’ ένα τόσο λαοφιλές έντυπο επηρεάζει καταλυτικά την κοινή γνώμη, ενισχύοντας τα ταμπού και τα διαστρεβλωμένα πρότυπα που θέλουν την γυναίκα να μην έχει δικαίωμα στην σεξουαλικότητα της και την ελεύθερη αυτοδιάθεση της. Κατά τον κύριο Δανίκα μια γυναίκα "πρέπει να προσέχει" γιατί αλλιώς "καλώς πληρώνει το τίμημα"».

Και καταλήγουν: «Τέτοιου είδους κείμενα εκπροσωπούν παλιές, λοξές κι επικίνδυνες αντιλήψεις που δεν έχουν καμία θέση σ’ έναν θεσμό πολιτισμού. Οι κινηματογραφιστές στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών κι επιλέγουμε το δρόμο της ισότητας, του σεβασμού και της ανοιχτής σκέψης που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σ’ έναν πιο δίκαιο κόσμο».

Αποτέλεσμα, η επιτροπή δεοντολογίας έκανε δεκτό το αίτημα της διαγραφής του Δημήτρη Δανίκα από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ιδού και η Επιτροπή Δεοντολογίας:

Αποστολίδη Ρέα, παραγωγός
Βαρυμποπιώτης Κώστας, μιξέρ ήχου
Καραμάνης Χρήστος, διευθυντής φωτογραφίας
Κατσούφης Βασίλης, παραγωγός
Λυκούργου Πόλυ, κριτικός κιν/φου
Μακρίδης Μπάμπης, σκηνοθέτης
Παπαδημητρίου Λυδία, θεωρητικός κιν/φου
Σουγανίδου Ειρήνη, διανομέας
Χατζάκου Μαρία, σκηνοθέτις - παραγωγός