Τα ελληνικά ραδιόφωνα φιμώνουν το νέο ελληνικό τραγούδι

Τα ελληνικά ραδιόφωνα φιμώνουν το νέο ελληνικό τραγούδι
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πολύ λάθος η φάση...

17 Οκτωβρίου 2024

 

Κοιτάζοντας πόσα νέα τραγούδια έχουν εντάξει στο playlist τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα λεγόμενα «έντεχνα» ραδιόφωνα, σε πιάνει απογοήτευση. Τα αποτελέσματα (ακόμα κι αν μας έχουν ξεφύγει κάποια - αλλά δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα) είναι τραγικά. Τραγικά και για τα ραδιόφωνα αλλά, πολύ περισσότερο, για το ελληνικό τραγούδι.

Ο Δίεση 101.3 έβαλε μόνο ένα κομμάτι στο playlist, το «Ξέρω τι σκέφτεσαι» με τον Γιάννη Κότσιρα από τη σειρά του Alpha «Ο τιμωρός».

Ο Μέντα 88 και ο Μελωδία 99.2 δεν πρόσθεσαν ούτε ένα νέο κομμάτι στο πρόγραμμά τους.

Ο Ελληνικός 93.2 μοιάζει να είναι πιο open minded στην επιλογές του και φαίνεται, εκτός από τον Γιάννη Κότσιρα, να «δοκιμάζει» και 2 (ολογράφως: δύο) ακόμα κομμάτια στο ρεπερτόριό του, ένας της Σαββέριας Μαργιολά κι ένας της Βασιλικής Μιχαλοπούλου (το «Είναι Κρίμα»).

Το Δεύτερο Πρόγραμμα είναι άλλο πράγμα, σαφώς πιο πλουραλιστικ,ό παρουσιάζοντας περισσότερα νέα τραγούδια (έχει και μία εκπομπή μίας ώρας, στο τέλος του μήνα, με την Ελένη Γιαννοπούλου να παίζει μόνο καινούργια κομμάτια) ενώ αυτό που έχει προτιμήσει περισσότερο είναι το τελευταίο κομμάτι του Μίλτου Πασχαλίδη, το «Μη φοβάσαι σε θυμάμαι». Το Δεύτερο Πρόγραμμα παίζει και δύο ολοκαίνουργια κομμάτια, από Φριντζήλα και Πρωτοψάλτη σε αποκλειστική πρώτη μετάδοση. 

Ακόμα και αν μας ξέφυγαν ορισμένα πράγματα, αυτή είναι η κατάσταση στα μουσικά ραδιόφωνα που παίζουν έντεχνα. Το σκέφτεστε τώρα να είσαι νέος δημιουργός και να θέλεις να παρουσιάσεις τα κομμάτια σου; Είσαι χαμένος από χέρι. Πώς να υπάρχει ελληνική παραγωγή όταν τα ραδιόφωνα δεν ασχολούνται μαζί της; Αφήστε δε το ελληνικό χιπ χοπ που μαζεύει χιλιάδες θεατές στις συναυλίες του αλλά είναι εξαφανισμένο από τα αθηναϊκά FM.

Γι' αυτό και το ραδιόφωνο δεν έχει πια πιτσιρικάδες ακροατές.
Γι' αυτό και οι διαφημιστές σε λίγο θα γυρίσουν την πλάτη στο ραδιόφωνο και θα στραφούν προς άλλα μέσα (το κάνουν ήδη).
Γι' αυτό και στη συναυλία της Τεχνόπολης για το πολιτικό τραγούδι στον Λυκαβηττό κλήθηκε ως νέος καλλιτέχνης ο Σπύρος Γραμμένος που είναι 45 ετών!