Τα όρια της σάτιρας, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και το Charlie Hebdo

Τα όρια της σάτιρας, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και το Charlie Hebdo
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα tweet κι ένα σκίτσο που δημιουργούν αντιδράσεις.

22 Οκτωβρίου 2024

 

Για τον Χριστόφορο Ζαραλίκο τα είπαμε από χθες, σχετικά με το tweet που ανέβασε για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη μήνυση που εισέπραξε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι, όπως φαίνεται στα σχόλια στο Twitter, είναι εναντίον του Ζαραλίκου θεωρώντας αισχρό αυτό που έγραψε. Οι πιο πολλοί μάλιστα λένε πως δεν είναι καν σατιρικό.

Εμείς πάλι διαφωνούμε, εις τριπλούν. Πρώτον φυσικά και είναι σατιρικό το tweet. Δεύτερον, στη σάτιρα δεν μπαίνουν όρια. Σου αρέσει ή δεν σου αρέσει, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Τη βρίσκεις απολαυστική ή τη βρίσκεις χυδαία. Και, τρίτον, αν είσαι πολιτικός αρχηγός δεν κάνεις μήνυση. Εκείνη την ημέρα ο Χριστόφορος έγραψε ανάλογα tweets και για τον Μητσοτάκη και για τον Κασσελάκη χωρίς να υπάρχει αντίδραση από τους δύο αυτούς αρχηγούς.

Κάτι αντίστοιχο ζει και η Γαλλία τις τελευταίες ημέρες με ένα σκίτσο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo για την υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό, αυτής της γενναίας (όπως αποδεικνύεται) γυναίκας που έπεσε θύμα βιασμού από δεκάδες άντρες (μετά από τη νάρκωσή της) που έβρισκε μέσω internet ο σύζυγός της. Η γνωστή και απίστευτα σοκαριστική υπόθεση.

Το σκίτσο το βλέπετε παρακάτω, είναι του Felix και λέει «L’Amour ouf, μια ταινία του Ντομινίκ Πελικό». Δεν χρειάζεται να το περιγράψουμε, είναι άθλιο. Τι κάνουμε όμως σε αυτή την περίπτωση; Ζητάμε από το Charlie Hebdo να το κατεβάσει όπως του γράφουν πολλοί στο Instagram; Έπρεπε μήπως το περιοδικό να λογοκρίνει τον σκιτσογράφο; Πρέπει η Ζιζέλ Πελικό να κάνει μήνυση;