Βραβεύτηκε με Πούλιντζερ η έρευνα για τις δολοφονίες αμάχων από τον Κολομβιανό στρατό

Βραβεύτηκε με Πούλιντζερ η έρευνα για τις δολοφονίες αμάχων από τον Κολομβιανό στρατό
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον Guardian.

19 Απριλίου 2021

Η Κολομβιανή δημοσιογράφος Μαριάνα Παλάου ήταν εκείνη που πήρε βραβείο από το ίδρυμα Πούλιντζερ, στον τομέα της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας για το 2020 - δεν είναι τα κλασικά βραβεία. Πρόκειται για ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον Guardian και αφορά τις δολοφονίες αμάχων από τον στρατό της Κολομβίας, με την αιτιολογία ότι ήταν αντάρτες. Το κείμενο της Μαριάνα Παλάου προκάλεσε αίσθηση στην χώρα της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο, καθώς ήταν μια υπόθεση-σκάνδαλο που δεν είχε ερευνηθεί εις βάθος, με τοπικά ΜΜΕ και αναλυτές να ζητούν αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

«Η αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου ξεχώρισε για το βάθος της έρευνας και τα αδιάσειστα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην εξιστόρηση των γεγονότων. Είναι, επίσης, εξαίρετο (σ.σ. το ρεπορτάζ) γιατί παρουσιάζει μια εικόνα των ενόπλων συρράξεων στην Κολομβία που δεν έχει ξαναπροβληθεί από τα διεθνή media, δίνοντας έτσι μια διαφορετική και πιο ακριβή περιγραφή τους», δήλωσε ο Rhitu Chatterjee, ένας από τους κριτές των βραβείων.

Ο φιναλίστ για το βραβείο ήταν ο Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος είχε δημοσιεύσει στο αμερικανικό περιοδικό New Republic ρεπορτάζ για το «Noor 1». Υπόθεση η οποία απασχολεί μέχρι και σήμερα την ελληνική δικαιοσύνη.'

(Η φωτογραφία της Mariana Palau από το pulitzercenter.org)