Ο Bob Dylan ζητά συγγνώμη για τις πλαστογραφημένες υπογραφές του βιβλίου του

Ο Bob Dylan ζητά συγγνώμη για τις πλαστογραφημένες υπογραφές του βιβλίου του
Ακολουθήστε μας στο Google news

The Philosophy of Modern Song

27 Νοεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο Bob Dylan ζήτησε συγγνώμη από τους θαυμαστές του που πλήρωσαν 600 δολάρια για αντίτυπα του τελευταίου του βιβλίου σε περιορισμένη έκδοση, για να ανακαλύψουν ότι οι υπογραφές που αναγράφονταν σε αυτά είχαν γίνει με αυτόματο άνοιγμα.

Οι εκδοτικοί οίκοι Simon & Schuster προσέφεραν 900 αντίτυπα του βιβλίου The Philosophy of Modern Song με το αυτόγραφο του συγγραφέα, αλλά όταν οι αγοραστές συνειδητοποίησαν ότι ο Dylan δεν τα είχε υπογράψει φυσικά ο ίδιος - πράγμα που σημαίνει ότι η έκδοση είχε πολύ χαμηλότερη αξία για τους συλλέκτες - αρχικά αρνήθηκαν να προσφέρουν επιστροφή χρημάτων προτού τελικά υποχωρήσουν.

Σε μια νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Dylan έγραψε: "Έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με τις υπογραφές σε ορισμένες από τις πρόσφατες εκτυπώσεις έργων μου και σε μια περιορισμένη έκδοση του Philosophy of Modern Song. Έχω υπογράψει με το χέρι κάθε καλλιτεχνική εκτύπωση όλα αυτά τα χρόνια και ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα".

Ο ίδιος συνέχισε: "Ωστόσο, το 2019 είχα μια σοβαρή περίπτωση ιλίγγου και συνεχίστηκε στα χρόνια της πανδημίας. Χρειάζεται ένα πενταμελές συνεργείο που εργάζεται σε στενή επαφή μαζί μου για να βοηθήσει να γίνουν δυνατές αυτές οι υπογραφές και δεν μπορούσαμε να βρούμε έναν ασφαλή και λειτουργικό τρόπο για να ολοκληρώσω αυτό που έπρεπε να κάνω ενώ ο ιός μαινόταν. Έτσι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν αδύνατο να υπογράψω οτιδήποτε και ο ίλιγγος δεν βοηθούσε".

Είπε ότι καθώς πλησίαζαν οι "συμβατικές προθεσμίες", του προτάθηκε η ιδέα του autopen, "μαζί με τη διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο γίνεται "συνέχεια" στον καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό κόσμο". Και πρόσθεσε: "Η χρήση μηχανής ήταν λάθος στην κρίση μου και θέλω να το διορθώσω αμέσως. Συνεργάζομαι με τη Simon & Schuster και τους συνεργάτες μου στην γκαλερί για να κάνω ακριβώς αυτό". Ο ίδιος υπέγραψε: "Με τη βαθύτατη λύπη μου, Bob Dylan".

Το The Philosophy of Modern Song, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, περιέχει 66 δοκίμια για κομμάτια γραμμένα από άλλους καλλιτέχνες και του πήρε 12 χρόνια για να το βγάλει στην αγορά. Είναι το πρώτο του βιβλίο από τότε που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016 επειδή "δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη αμερικανική παράδοση του τραγουδιού".