Ροκάδες που χάσαμε το 2022

Ροκάδες που χάσαμε το 2022
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο θάνατος είναι μια θλιβερή αλλά αναπόφευκτη πραγματικότητα...

31 Δεκεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Παρόλο που θρηνήσαμε την απώλεια πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων της rock και metal κοινότητας το 2022, μπορούμε ταυτόχρονα να γιορτάσουμε τη διαχρονική κληρονομιά τους.

Ίσως ο πιο αξιοσημείωτος, ο θάνατος του ντράμερ των Foo Fighter Taylor Hawkins έγινε αισθητός σε όλο τον κόσμο και αποτέλεσε αφορμή για δύο εκπληκτικές συναυλίες-αφιέρωμα. Ο θάνατος του σούπερ σταρ της ροκ Meat Loaf συγκλόνισε επίσης τον πλανήτη νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ο Michael Lang, ο ιδρυτής και διοργανωτής του μουσικού φεστιβάλ Woodstock πέθανε στις 8 Ιανουαρίου από μια σπάνια ασθένεια. Παρόλο που το αρχικό Γούντστοκ ήταν μια υλικοτεχνική καταστροφή και ένας λάκκος χρημάτων, η εικόνα του σόου μαλάκωσε με την πάροδο του χρόνου, καθώς η θέση του στη μουσική και πολιτιστική ιστορία έγινε πιο σημαντική.

Ο άνθρωπος που έδωσε την ευκαιρία στους Metallica πέθανε επίσης νωρίς το 2022. Ο Jonny Z, ιδρυτής της Megaforce Records, ήταν ο άνθρωπος που είδε τη δυναμική τους από μια demo κασέτα σε μια υπαίθρια αγορά. Τα μέλη της μπάντας ήταν λογικό να λυγίσουν όταν άκουσαν τα νέα. Οι metalheads οφείλουν πολλά στον Jonny Z.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε μερικούς από τους άλλους σημαντικούς θανάτους στον κόσμο του rock και του metal που συνέβησαν το 2022. Και μακάρι οι αγαπημένοι σας ροκάδες να συνεχίσουν να ζουν και να ευημερούν.

Vivienne Westwood
Η σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. Θεωρείται ευρέως ως η πρωτοπόρος της πανκ ροκ μόδας μαζί με τον άλλοτε μάνατζερ των Sex Pistols Malcolm McLaren. Μαζί διατηρούσαν την εμβληματική μπουτίκ SEX, η οποία εμπορεύονταν πανκ ρούχα και άλλα ροκ συναφή σύνεργα.

Terry Hall
Ο Terry Hall, ένας από τους πρώτους τραγουδιστές του επιδραστικού ska/new wave συγκροτήματος The Specials, πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2022. Τραγούδησε στα δύο πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος, The Specials και More Specials και, αφού επανεντάχθηκε όταν οι Specials επανασχηματίστηκαν το 2008, τραγούδησε σε άλλους δύο δίσκους.

Rick Anderson
Ο Rick Anderson, ο μπασίστας κιθαρίστας που βοήθησε στην ίδρυση των arty, glammy rockers του Σαν Φρανσίσκο The Tubes, πέθανε σε ηλικία 75 ετών στις 16 Δεκεμβρίου 2022. Το συγκρότημα ήταν γνωστό για τις επιτυχίες του "She's a Beauty" και "White Punks On Dope". Οι Tubes, στο Facebook, μοιράστηκαν φωτογραφίες του Άντερσον και δήλωσαν: "Ο Ρικ έφερε μια σταθερή και ευγενική παρουσία στο συγκρότημα για 50 χρόνια. Η αγάπη του έβγαινε μέσα από το μπάσο του".

Kim Simmonds
Ο Kim Simmonds, ο επί σειρά ετών κιθαρίστας του βρετανικού blues rock συγκροτήματος Savoy Brown, απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στις 13 Δεκεμβρίου 2022. Το συγκρότημα επιβεβαίωσε την είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μοιράστηκε τους στίχους του τραγουδιού "All I Can Do" του 1971 για να τιμήσει το σεβαστό συνιδρυτικό μέλος τους.
" You've gone away / I'll get by somehow / Just right now / All I can do is cry", ξεκινά η ανάρτηση, αναφέροντας επίσης: "Παρακαλώ σημειώστε ότι ένα από τα τελευταία αιτήματα της Kim ήταν να ευχαριστήσει τους οπαδούς των Savoy Brown - η υποστήριξή σας ήταν και θα είναι πάντα εξαιρετικά πολύτιμη".

Jet Black
Ο Jet Black, ο ντράμερ των Stranglers, πέθανε σε ηλικία 84 ετών στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Γεννημένος ως Brian John Duffy, ο Black πέθανε στο σπίτι του στην Ουαλία μετά από χρόνια κακής υγείας. Ο μουσικός ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, ξεκινώντας με το γκρουπ το 1974 και συνέχισε να κάθεται πίσω από το κιτ μαζί τους μέχρι το 2018, όταν και "ημι-αποσύρθηκε" από τις περιοδείες. Οι Stranglers ήταν αρκετά μεγάλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχαν πολλές Top 10 επιτυχίες. Οι Stranglers μοιράστηκαν την είδηση στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ένα tweet που έγραφε: "Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας φίλου και συναδέλφου Jet Black. Ο Jet πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. JB".

Christine McVie
Η Christine McVie, τραγουδίστρια και πληκτρά των κλασικών ροκ icons Fleetwood Mac, πέθανε σε ηλικία 79 ετών στις 30 Νοεμβρίου 2022. Η οικογένειά της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "απεβίωσε ειρηνικά στο νοσοκομείο... μετά από σύντομη ασθένεια". Η McVie και η Steve Nicks αποτέλεσαν ένα ισχυρό φωνητικό δίδυμο για τους παραγωγικούς δημιουργούς επιτυχιών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και του '80.
Το συγκρότημα είχε να πει τα εξής για το θάνατο της McVie: "Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε τη θλίψη μας για το θάνατο της Christine MCVie. Ήταν πραγματικά μοναδική, ξεχωριστή και ταλαντούχα πέρα για πέρα. Ήταν η καλύτερη μουσικός που θα μπορούσε να έχει κάποιος στο συγκρότημά του και η καλύτερη φίλη που θα μπορούσε να έχει κάποιος. στη ζωή του. Ήμασταν τόσο τυχεροί που είχαμε μια ζωή μαζί της. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, εκτιμούσαμε βαθιά την Christine και είμαστε ευγνώμονες για τις καταπληκτικές αναμνήσεις που έχουμε. Θα μας λείψει πάρα πολύ. - Fleetwood Mac"

Keith Levene
Ο Keith Levene, Άγγλος κιθαρίστας/τραγουδοποιός που συνίδρυσε τους Clash και τους Public Image Ltd, πέθανε σε ηλικία 65 ετών στις 11 Νοεμβρίου 2022. Όπως αναφέρει ο Guardian, έδινε μάχη με τον καρκίνο του ήπατος εκείνη την περίοδο. Αν και δεν έπαιξε ποτέ σε κανένα άλμπουμ των Clash, εμφανίστηκε στους τρεις πρώτους δίσκους της Public Image Ltd: Public Image του 1978: First Issue, το Metal Box του 1979 και το The Flowers of Romance του 1981. Βοήθησε επίσης στην παραγωγή demo για το τρίτο άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers, το The Uplift Mofo Party Plan του 1987.

Nik Turner
Ο Nik Turner, ο οποίος υπηρέτησε δύο φορές ως μέλος του διαστημικού ροκ συγκροτήματος Hawkwind, πέθανε σε ηλικία 82 ετών στις 10 Νοεμβρίου 2022. Ο Turner ήταν ένας πολυτάλαντος μουσικός, ο οποίος ήταν γνωστός για το ότι έπαιζε φλάουτο και σαξόφωνο με το συγκρότημα, ενώ ήταν επίσης τραγουδιστής και συνθέτης. Ο Turner ήταν αρχικά roadie στο νεοσύστατο συγκρότημα, αλλά μόλις έμαθαν ότι μπορούσε να παίξει σαξόφωνο του προσφέρθηκε μια θέση μέσα στο συγκρότημα. Τον απέλυσαν το 1976 και τον κάλεσαν ξανά το 1982, μέχρι που τον απέλυσαν ξανά από το συγκρότημα το 1984.

Garry Roberts
Ο Garry Roberts, ο ιδρυτικός κιθαρίστας του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος The Boomtown Rats, πέθανε την εβδομάδα της 7ης Νοεμβρίου 2022, σε ηλικία 72 ετών.
Οι Boomtown Rats ξεκίνησαν ως ένα σχήμα παμπ ροκ πριν συνδυάσουν την power pop και το new wave στη σύνθεση των τραγουδιών τους για να γίνουν επιτυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο με κομμάτια όπως το "Like Clockwork" (1978) και το "I Don't Like Mondays" (1979). Διαλύθηκαν το 1986, αλλά επανασυνδέθηκαν το 2013, με τον Roberts στο τιμόνι.
Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου.

Dan Fawcett
Ο Dan Fawcett, ο οποίος έπαιζε κιθάρα στο συγκρότημα Helix στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βρέθηκε δολοφονημένος στις 6 Νοεμβρίου 2022 στο πάρκο Gibbons στο London, Ontario του Καναδά, σύμφωνα με το CBC. Ήταν 52 ετών. Η αστυνομία του Λονδίνου είχε αποκλείσει ένα τμήμα του πάρκου Γκίμπονς για αυτό που αρχικά ανέφερε ότι επρόκειτο για έρευνα ύποπτου θανάτου. Την επόμενη ημέρα (7 Νοεμβρίου), η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ο Fawcett και δήλωσε ότι ήταν πιθανότατα θύμα ανθρωποκτονίας.
Ο Fawcett ήταν μέλος της Helix από το 2002 έως το 2004. Δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα στούντιο άλμπουμ τους.
Ο συμπαίκτης του, ο τραγουδιστής των Helix Brian Vollmer, έγραψε στο Facebook.
"Χθες ο Dan Fawcett, ο οποίος έπαιζε κιθάρα για τους HELIX γύρω στο 2000, βρέθηκε δολοφονημένος σε ένα πάρκο του Βόρειου Λονδίνου", ανέφερε ο Vollmer. "Ο Dan ήταν ένας γλυκός τύπος, πάντα χαμογελαστός και επίσης ένας σπουδαίος κιθαρίστας. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λεπτομέρειες, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω εδώ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τόσο εγώ όσο και [η σύζυγός μου] είμαστε σοκαρισμένοι".

Dan McCafferty
Ο αρχικός και επί σειρά ετών τραγουδιστής των Nazareth, Dan McCafferty, πέθανε στις 8 Νοεμβρίου 2022 σε ηλικία 76 ετών. Οι Nazareth ήταν ένα παραγωγικό κλασικό ροκ σχήμα, στο απόγειό τους στη δεκαετία του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80. Κυκλοφόρησαν 23 άλμπουμ, και ο McCafferty συμμετείχε σε κάθε ένα από αυτά. Η διασκευή τους στο "Love Hurts" το 1974 ήταν το μεγαλύτερο τραγούδι τους. Ο McCafferty αποχώρησε από το συγκρότημα το και κυκλοφόρησε ένα σόλο άλμπουμ το 2019. Ο πρώην συμπαίκτης του και μπασίστας των Nazareth, Pete Agnew, μίλησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Ο Dan πέθανε στις 12:40 σήμερα (8 Νοεμβρίου). Αυτή είναι η πιο θλιβερή ανακοίνωση που χρειάστηκε ποτέ να κάνω. Η Maryann και η οικογένεια έχασαν έναν υπέροχο στοργικό σύζυγο και πατέρα, εγώ έχασα τον καλύτερό μου φίλο και ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές που έζησαν ποτέ. Είμαι πολύ αναστατωμένος για να πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή. - Pete".

D.H. Peligro
Ο ντράμερ των Dead Kennedys D.H. Peligro (πραγματικό όνομα Darren Henley,) πέθανε από τραύμα στο κεφάλι μετά από τυχαία πτώση στις 28 Οκτωβρίου. Ήταν 63 ετών. Ο Peligro έπαιζε ντραμς με τους Kennedys πριν από τη διάλυσή τους το 1986, και στη συνέχεια επέστρεψε μετά την επανένωσή τους το 2001. Κατά τη διάρκεια αυτής της απραξίας, έπαιξε με τους Red Hot Chili Peppers, Nailbomb, Lock-Up και SSI.

Jerry Lee Lewis
Ο πρωτοπόρος της ροκ της δεκαετίας του '50 Jerry Lee Lewis πέθανε στις 28 Οκτωβρίου σε ηλικία 87 ετών. Με λανθασμένες αναφορές για τον θάνατό του που οδήγησαν στον πραγματικό του θάνατο, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Lewis είχε διάφορες ασθένειες τα τελευταία χρόνια. Ο Lewis ήταν διάσημος για πολλές πρώιμες ροκ επιτυχίες όπως τα "Great Balls of Fire", "Whole Lotta Shakin' Going On" και "Breathless", καθώς και για το ηλεκτρικό ζωντανό παίξιμο στο πιάνο όπου σηκωνόταν όρθιος, χτυπούσε τα πλήκτρα και τραγουδούσε. Ο Lewis παντρεύτηκε επτά φορές, μία από τις οποίες με άσχημο τρόπο. "Ακυρώθηκε" για λίγο όταν το κοινό έμαθε ότι η τρίτη σύζυγός του ήταν όχι μόνο ξαδέρφη του, αλλά και 13 ετών. Αυτό φαινομενικά ξεχάστηκε μετά από περισσότερες επιτυχίες που ξεχύθηκαν από αυτόν. Μέλος του Rock and Roll Hall of Fame, ο Lewis δήλωσε ότι ήθελε να τον θυμούνται ως έναν τύπο "(που) έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε rock 'n' roll".

Paul Stoddard
Ο Paul Stoddard, τραγουδιστής του metalcore συγκροτήματος Diecast, αναφέρθηκε ότι απεβίωσε στις 26 Οκτωβρίου 2022. Ο ντράμερ του συγκροτήματος, Dennis Pavia, έγραψε το εξής στη σελίδα του στο Facebook: "Δεν βρίσκω λόγια και είμαι απόλυτα συντετριμμένος. Είσαι ένας σύντροφος του συγκροτήματος, ένας φίλος, ένας αδελφός. Χίλιες αναμνήσεις και ιστορίες της μπάντας/τουρνέ μόλις πέρασαν από το μυαλό μου σε κλάσματα δευτερολέπτου καθώς γράφω αυτό το κείμενο. Από την ηχογράφηση μέχρι τα ταξίδια παντού, από τις διαφωνίες μέχρι τα υστερικά γέλια... Θα μου λείψεις. RIP Pauly". Ο Stoddard εντάχθηκε στους Diecast το 2003 και τραγούδησε στα δύο τελευταία άλμπουμ τους. Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου.

John Hartman
O βασικός ντράμερ των Doobie Brothers πέθανε κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου του 2022. Ο John "Little John" Hartman ήταν 72 ετών. Το συγκρότημα ανέφερε τον θάνατο του Hartman στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν έδωσε αιτία θανάτου. Ο Hartman έπαιξε σε όλες τις επιτυχίες των Doobies της δεκαετίας του 1970, συμπεριλαμβανομένων των "Listen to the Music" (1972), "Jesus Is Just Alright" (1972) και "Takin' It to the Streets" (1976). Η εικόνα του ντράμερ βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο εξώφυλλο του ομώνυμου ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος του 1971. Ο Hartman ήταν μέλος του Rock and Roll Hall of Fame, καθώς οι Doobies εισήχθησαν το 2020. "Σήμερα σκεφτόμαστε τον John Hartman, ή Little John για εμάς", ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Doobie Brothers. "Ο John ήταν ένα άγριο πνεύμα, σπουδαίος ντράμερ και showman κατά τη διάρκεια της θητείας του στους Doobies. Ήταν επίσης στενός φίλος για πολλά χρόνια και και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του συγκροτήματος! Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους αγαπημένους του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αναπαύσου εν ειρήνη John".

Stuart Anstis
Ο πρώην κιθαρίστας των Cradle of Filth, Stuart Anstis, ο οποίος έπαιξε στα άλμπουμ του συγκροτήματος Dusk and Her Embrace και Cruelty and the Beast, πέθανε σε ηλικία 48 ετών στις 21 Αυγούστου. Προσχώρησε για πρώτη φορά στο gothic black metal συγκρότημα το 1995, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ των Cradle of Filth, The Principle of Evil Made Flesh, και στον απόηχο της αποχώρησης των κιθαριστών Paul Ryan και Paul Allender, ο τελευταίος εκ των οποίων επανήλθε από το 2000 έως το 2014. Αν και η θητεία του στο συγκρότημα διήρκεσε μόνο από το 1995 έως το 1999, ο Anstis άφησε σημαντικό σημάδι στο συγκρότημα, ειδικά όσον αφορά το εξαιρετικά δημοφιλές Cruelty and the Beast, ένα άλμπουμ που καθόρισε περαιτέρω το ύφος των Cradle of Filth και απέδωσε το διαχρονικά κλασικό κομμάτι "Cruelty Brought Thee Orchids". Ο ιδρυτής Dani Filth, σε μια ανάρτηση-αφιέρωμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκάλεσε τον Anstis έναν "εκπληκτικά ταλαντούχο κιθαρίστα που έφερε μια πραγματική αίσθηση μαγείας σε ό,τι έγραφε στους Cradle of Filth". Θυμήθηκε τις πρώτες μέρες τους ως "οι καλύτεροι φίλοι που ζούσαν σε ένα μικρό χωριό εδώ στο Suffolk" και εξήρε και πάλι τη μουσικότητά του και τη σημασία της για τους οπαδούς.

Steve Grimmett
Ο τραγουδιστής των Grim Reaper, Steve Grimmett, πέθανε στις 15 Αυγούστου 2022. Ήταν ένα πρώιμο αστέρι του Νέου Κύματος της βρετανικής Heavy Metal σκηνής και γνώρισε επιτυχία με το συγκρότημα, του οποίου η πιο γνωστή επιτυχία "See You In Hell" ανέδειξε το εντυπωσιακό φωνητικό του εύρος.

Darryl Hunt
Ο μπασίστας των Pogues Darryl Hunt πέθανε σε ηλικία 72 ετών στις 8 Αυγούστου 2022. Ο Hunt ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στο κολέγιο, παίζοντας αρχικά με τους Brothel Creepers πριν προχωρήσει στους Plummet Airlines και τους The Favourites. Τελικά εντάχθηκε στους The Pogues το 1986, αναλαμβάνοντας μετά την αποχώρηση του Cait O'Riordan. Παρέμεινε κατά τη διάλυσή τους το 1996 και επέστρεψε το 2001 όταν επανασυνδέθηκαν και παρέμεινε με το συγκρότημα μέχρι την τελευταία τους συναυλία το 2014. Την είδηση του θανάτου του Hunt επιβεβαίωσαν οι Pogues, οι οποίοι έγραψαν στο Twitter: "Είμαστε θλιμμένοι πέρα από κάθε λέξη. Ο δικός μας Darryl απεβίωσε χθες το απόγευμα στο Λονδίνο. Darryl Gatwick Hunt 04/05/1950 - 08/08/2022", παραθέτοντας στη συνέχεια στίχους από το τραγούδι τους "Love You Till the End" - "I know you want to hear me catch my breath / I love you till the end".

Gord Lewis
Ο κιθαρίστας και συνιδρυτής των Teenage Head Gord Lewis βρέθηκε νεκρός στις 7 Αυγούστου 2022. Με τραγικό τρόπο, ο 41χρονος γιος του ρόκερ, Jonathan Lewis, κατηγορείται έκτοτε για φόνο δευτέρου βαθμού.
Ο κιθαρίστας βοήθησε στη δημιουργία του καναδικού πανκ συγκροτήματος το 1975 μαζί με τους Frankie Venom, Steve Mahon και Nick Stipanitz. Γνώρισαν ένα κύμα επιτυχίας στην πατρίδα τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, ιδιαίτερα με τις επιτυχίες "Let's Shake" και "Somethin' on My Mind". Αν και ο Venom πέθανε το 2008, το συγκρότημα παρέμενε ενεργό με νέο τραγουδιστή και είχε προγραμματισμένη συναυλία για τον φετινό Σεπτέμβριο. Το setlist.fm σημειώνει ότι οι τελευταίες τους εμφανίσεις πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2019.
Το πτώμα του Lewis βρέθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου στο διαμέρισμά του στο Χάμιλτον του Οντάριο με "τραύματα που συνάδουν με εγκληματική ενέργεια και η υπόθεση θεωρήθηκε ανθρωποκτονία", σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Toronto Sun.

Bob Heathcote
Ο Bob Heathcote,πρώην μπασίστας των Suicidal Tendencies, πέθανε σε ηλικία 58 ετών σε ατύχημα με μοτοσικλέτα. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε στις 24 Ιουλίου 2022, από τον γιο του Chris, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως μέλος των crossover thrash icons Suicidal Tendencies από το 1987 έως το 1989, ο Heathcote συνέβαλε στο δεύτερο άλμπουμ του γκρουπ, το 1988, How Will I Laugh Tomorrow When I Can't Even Smile Today. Ο τραγικός θάνατος του Heathcote μνημονεύτηκε θερμά και μοιράστηκε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον γιο του. Ο Chris λέει ότι ο Heathcote ήταν οικογενειάρχης με πάθος για τα ταξίδια, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και τους Los Angeles Dodgers του Major League Baseball, καθώς και για τη μουσική. Ο Κρις σημείωσε ότι ο Μπομπ, εκτός από τη μουσική, εργαζόταν στις βιομηχανίες της τεχνολογίας και της φωτογραφίας.

Jody Abbott
Ο Jody Abbott, ο αρχικός ντράμερ των alt-rockers Fuel, πέθανε στις 20 Ιουλίου, αφού ζούσε με τη νόσο του Huntington για πολλά χρόνια. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία για τη Νόσο του Huntington (HDSA). Ο Abbott συνίδρυσε τους Fuel το 1989 στη γενέτειρα του outift, την Πενσυλβάνια. Έπαιξε ντραμς στις τέσσερις πρώτες κυκλοφορίες EP του συγκροτήματος - Small the Joy (1994), Fuel (1994), Porcelain (1996) και Hazleton (1998). Το Small the Joy ήταν το αρχικό όνομα του συγκροτήματος των Fuel. Ο Abbott και οι Fuel χώρισαν τους δρόμους τους το 1998 πριν το συγκρότημα κάνει μεγάλη επιτυχία με το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Sunburn. Ο Charlton γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1941 στη Ισπανία και μετακόμισε στη Σκωτία όταν ήταν 2 ετών. Ο μουσικός συμμετείχε σε συγκροτήματα όπως οι Mark 5, οι Redhawks και στη συνέχεια οι Shadettes, οι οποίοι αργότερα άλλαξαν το όνομά τους σε Nazareth. Οι Nazareth ήταν το opening act στην περιοδεία με τους Deep Purple το 1971 και στη συνέχεια έγιναν headliner μέχρι το 1973. Ο Charlton έγραψε μερικά από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια των Nazareth, όπως το "Hair Of the Dog" και το "Love Hurts", το τελευταίο είναι το τραγούδι για το οποίο ήταν πιο περήφανος, σύμφωνα με τον συνάδελφο του συγκροτήματος Pete Agnew.

Alec John Such
Στις 6 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι ο μπασίστας των Bon Jovi Alec John Such πέθανε. Οι Bon Jovi μοιράστηκαν την είδηση του θανάτου του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα αφιέρωμα στον μουσικό.
"Είμαστε συντετριμμένοι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του αγαπημένου μας φίλου Alec John Such. Ήταν ένας γνήσιος", ανέφερε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συγκροτήματος. "Ως ιδρυτικό μέλος των Bon Jovi, ο Alec ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας του συγκροτήματος. Για να είμαι ειλικρινής, βρήκαμε το δρόμο ο ένας για τον άλλον μέσω εκείνου. Ήταν παιδικός φίλος του Tico [Torres] και έφερε τον Richie [Sambora] να μας δει να παίζουμε. Ο Alec ήταν πάντα ατίθασος και γεμάτος ζωή. Σήμερα αυτές οι ιδιαίτερες αναμνήσεις φέρνουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου και ένα δάκρυ στο μάτι μου. Θα μας λείψει πολύ". Ο Such είναι υπεύθυνος για το ομώνυμο ντεμπούτο του συγκροτήματος το 1984, καθώς και για το 7800° Fahrenheit το 1985, το διαλυτικό Slippery When Wet το 1986, το New Jersey το 1988 και το Keep the Faith του 1992. Ο Such αποχώρησε επίσημα από το συγκρότημα το 1994, σηματοδοτώντας την πρώτη σημαντική αλλαγή από την αρχή της μπάντας. Λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία του θανάτου του δεν αποκαλύφθηκαν.

Andy Fletcher
Ο πληκτράς των Depeche Mode Andy "Fletch" Fletcher πέθανε στα τέλη Μαΐου του 2022. Ήταν 60 ετών. Ο Fletcher ίδρυσε τους Depeche Mode το 1980 μαζί με τους Vince Clarke, Martin Gore και Dave Gahan. Στις προηγούμενες εκτελέσεις του συγκροτήματος, έπαιζε μπάσο, αλλά μεταπήδησε στα πλήκτρα καθώς εξελίχθηκαν προς έναν synth ήχο. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους Speak & Spell του 1981 βοήθησε να τοποθετηθεί το ηλεκτρονικό συγκρότημα στη βρετανική new wave σκηνή που σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, και γρήγορα έγινε ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του αιώνα. "Είμαστε συγκλονισμένοι και γεμάτοι με συντριπτική θλίψη με τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου μας φίλου, μέλους της οικογένειας και συμπαίκτη μας Andy 'Fletch' Fletcher", έγραψαν οι Depeche Mode σε ανάρτησή τους στο Twitter. "Ο Fletch είχε μια αληθινή χρυσή καρδιά και ήταν πάντα εκεί όταν χρειαζόσουν υποστήριξη, μια ζωντανή συζήτηση, ένα καλό γέλιο ή μια κρύα μπύρα. Οι καρδιές μας είναι με την οικογένειά του και σας ζητάμε να τους έχετε στις σκέψεις σας και να σεβαστείτε την ιδιωτική τους ζωή αυτή τη δύσκολη στιγμή".

Alan White
Ο θρυλικός ντράμερ Alan White, πιο γνωστός για το διάστημα που πέρασε πίσω από το κιτ των progressive rock icons Yes, πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Ο θάνατος του White αποκαλύφθηκε από την οικογένειά του σε ένα μακροσκελές αφιέρωμα. Αν και δεν δόθηκε επίσημη αιτία θανάτου, αποκαλύφθηκε ότι ο μουσικός έφυγε από τη ζωή μετά από "σύντομη ασθένεια".
Αν και οι Yes ήταν το πιο συχνά παρουσιαζόμενο συγκρότημά του όλα αυτά τα χρόνια, το βιογραφικό του είναι αρκετά εντυπωσιακό, αφού είχε παίξει με τους Airforce του Ginger Baker, με τον George Harrison και με την Plastic Ono Band του John Lennon.
Ο White είχε περάσει πολλαπλές θητείες με τους Yes όλα αυτά τα χρόνια, παρέχοντας τόσο τύμπανα, πιάνο όσο και φωνητικά για το συγκρότημα αρχικά μεταξύ 1972 και 1981. Επέστρεψε το 1983 και παρέμεινε μέχρι το 2004. Στη συνέχεια, επέστρεψε και πάλι στο συγκρότημα το 2008 και εξακολουθούσε να αποτελεί μέρος της σύνθεσης του γκρουπ στις μέρες μας.

Taylor Hawkins
Ο Hawkins, αγαπημένος ντράμερ των Foo Fighters, βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του λίγες ώρες πριν το συγκρότημα ανέβει στη σκηνή της Μπογκάτα στην Κολομβία στις 25 Μαρτίου. Ο θάνατός του έγινε ευρέως αισθητός λόγω της δημοτικότητας του συγκροτήματος, της μουσικής του ικανότητας και του εξωστρεφούς και φιλικού χαρακτήρα του. Τα αφιερώματα ήρθαν από παντού, συμπεριλαμβανομένης της Πρώτης Κυρίας. Ο Taylor, ο οποίος πάλευε με προβλήματα εξάρτησης, φέρεται να βρέθηκε με 10 διαφορετικές ουσίες στον οργανισμό του. Επιβιώνει από την επί 17 χρόνια σύζυγό του, Allison, και τα τρία τους παιδιά. Ήταν 50 ετών.

Mark Lanegan
Ο Mark Lanegan, ο πρώην τραγουδιστής των Screaming Trees και πρώην μέλος των Queens of the Stone Age, πέθανε σε ηλικία 57 ετών στις 22 Φεβρουαρίου. Ως ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της σκηνής του Σιάτλ, ο Lanegan ήταν μπροστάρης των Screaming Trees μέχρι τη διάλυσή τους το 2000. Στη συνέχεια συνέχισε να παίζει με τους Queens of the Stone Age μετά από αυτό, συνεισφέροντας τόσο στα φωνητικά όσο και στα δεύτερα φωνητικά σε άλμπουμ τους όπως τα Songs for the Deaf και ...Like Clockwork.

Ian Mcdonald
Ο Ian McDonald, ο πολυοργανίστας που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των King Crimson και των Foriegner, πέθανε σε ηλικία 75 ετών.
Ο θάνατος του McDonald επιβεβαιώθηκε μέσω δελτίου τύπου, το οποίο σημειώνει ότι ο ρόκερ "απεβίωσε ειρηνικά στις 9 Φεβρουαρίου 2022 στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του".

Willie Leacox
Ο Willie Leacox, ντράμερ του συγκροτήματος America, πέθανε σε ηλικία 74 ετών στις 2 Φεβρουαρίου. Ο ντράμερ του "Horse With No Name" ήταν στο folk rock συγκρότημα για 41 χρόνια. Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου.

Jonny Z
Ο Jon "Jonny Z" Zazula, ιδρυτής της Megaforce Records, πέθανε σε ηλικία 69 ετών την 1η Φεβρουαρίου. Ο Zazula ίδρυσε τη Megaforce Records στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τη σύζυγό του, Marsha, και βοήθησε να ξεκινήσει η καριέρα των θρυλικών Metallica όταν τους υπέγραψε.
Του είχε δοθεί ένα αντίγραφο του demo του συγκροτήματος No Life 'Til Leather από έναν πελάτη στο stand με τους δίσκους του σε μια υπαίθρια αγορά του Νιου Τζέρσεϊ και επικοινώνησε με το συγκρότημα με την ελπίδα να συνεργαστούν.
Συνέχισε να διαχειρίζεται για ένα διάστημα τους Metallica και τους Anthrax, καθώς και άλλα γνωστά metal συγκροτήματα.

Meat Loaf
Ο θρύλος της ροκ Meat Loaf, πέθανε σε ηλικία 74 ετών στις 25 Ιανουαρίου. Αν και δεν είναι επίσημο, θεωρείται ότι πέθανε από COVID-19. Γεννημένος ως Marvin Lee Aday, το Bat Out of Hell του Meat Loaf παραμένει ένα από τα 10 καλύτερα σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών. Η καταπληκτική καριέρα του διήρκεσε έξι δεκαετίες που τον είδε να πουλάει πάνω από 100 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και να πρωταγωνιστεί σε περισσότερες από 65 ταινίες, όπως Fight Club, Focus, Rocky Horror Picture Show και Wayne's World. Ο θάνατός του προκάλεσε ένθερμες αντιδράσεις από όλο τον κόσμο της ροκ.

Burke Shelly
Ο Burke Shelley ήταν ο τραγουδιστής, μπασίστας και συν-συνθέτης των Budgie, του πρωτοποριακού ουαλικού proto-metal συγκροτήματος που επηρέασε τους μουσικούς του metal σε όλο τον κόσμο. Ο Shelly πέθανε στις 10 Ιανουαρίου σε ηλικία 71 ετών. Στα χρόνια που προηγήθηκαν του θανάτου του, ο μπασίστας και τραγουδιστής έπασχε από το σύνδρομο Stickler, μια σπάνια συγγενή διαταραχή του συνδετικού ιστού.

Michael Lang
Ο συμπαραγωγός του Woodstock Music Festival Michael Lang πέθανε σε ηλικία 77 ετών στις 8 Ιανουαρίου από μια σπάνια μορφή λεμφώματος non-Hodgkin. Ο Lang ήταν ο διοργανωτής του Woodstock, καθώς και ο διοργανωτής των επόμενων εκδηλώσεων, του Woodstock '94 και του κακότυχου Woodstock '99.