Έρχεται η βιογραφία του Leon Russell

Έρχεται η βιογραφία του Leon Russell
Ακολουθήστε μας στο Google news

Journey Through Rock & Roll History

04 Ιανουαρίου 2023

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο Leon Russell θα αποτελέσει το θέμα μιας επερχόμενης βιογραφίας. Leon Russell: Russel: The Master of Space and Time's Journey Through Rock & Roll History, από τον συγγραφέα και συνάδελφο μουσικό Bill Janovitz - θα κυκλοφορήσει στις 14 Μαρτίου 2023, μέσω της Hachette Books. Ο τίτλος των 592 σελίδων περιγράφεται ως "η απόλυτη βιογραφία του θρυλικού μουσικού, συνθέτη και ερμηνευτή, που άσκησε μεγάλη επιρροή σε αμέτρητους καλλιτέχνες, όπως ο George Harrison, οι Rolling Stones, ο Eric Clapton, ο Elton John, ο Willie Nelson και ο Tom Petty".

Ο Russell πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 74 ετών. Από την ανακοίνωση του εκδότη: Ο Russell είναι ένα είδωλο, αλλά κατά κάποιο τρόπο εξακολουθεί να είναι ένας υποτιμημένος καλλιτέχνης. Η καριέρα του είναι σαν ένας οδικός χάρτης της μουσικής ιστορίας, που συχνά διασταυρώνεται με βασιλείς της ροκ όπως ο Bob Dylan, οι Stones και οι Beatles. Ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 ως έφηβος να περιοδεύει με τον Jerry Lee Lewis, για να συνεχίσει να παίζει πιάνο ως μέλος της μουσικής μπάντας στούντιο με έδρα το Λος Άντζελες, γνωστή ως Wrecking Crew, σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο θρυλικός μουσικός Herb Alpert λίγο μετά το θάνατο του Russell, έγραψε: "Ο Leon ήταν σε αρκετές ηχογραφήσεις στις οποίες έκανα παραγωγή με τους Tijuana Brass. Ήταν πάντα ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα, με κοντά μαλλιά και χωρίς μούσι! Αυτό έγινε λίγο μετά την άφιξή του στο Λος Άντζελες από την Οκλαχόμα. Περνούσαμε την ίδια ρουτίνα κάθε φορά που ξεκινούσα τις πρόβες της μουσικής. Καθόταν στο πιάνο και πάντα έλεγε: "Δεν ξέρω τι να παίξω". Κι εγώ του έλεγα: "Περίμενε να δεις αν νιώθεις κάτι, κι αν δεν νιώθεις, δεν πειράζει. Απλά μου αρέσει η ενέργειά σου στις συνεδρίες". Λοιπόν, αυτός πάντα έμπαινε με κάτι ιδιαίτερο και επηρέαζε το groove με έναν πολύ Leon Russell τρόπο που ήταν πάντα μοναδικός".

Ανάμεσα στα πολλά τραγούδια που ο Russell είτε έγραψε είτε συνυπογράφει είναι τα "This Masquerade", "Superstar" και "Tight Rope".

Στην ακμή του, ο Russell έκανε sold-out σόλο περιοδείες και ήταν διοργανωτής/εκτελεστής τόσο στην περιοδεία "Mad Dogs and Englishmen" του Joe Cocker, όσο και στην περιοδεία "Concert for Bangladesh" του George Harrison. Ο Russell ίδρυσε τη Shelter Records το 1969 με τον παραγωγό Denny Cordell, ανακαλύπτοντας και κυκλοφορώντας τα ντεμπούτο άλμπουμ των Tom Petty, Phoebe Snow και J.J. Cale.

Ο Russell πάλευε επίσης με τους δαίμονές του, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης ουσιών, της σοβαρής κατάθλιψης και ενός παραλυτικού σκηνικού φόβου που επέφερε καταστροφικές συνέπειες στον ψυχισμό του σε βάθος χρόνου και κατά καιρούς φαινόταν να θέλει τον εαυτό του στην αφάνεια. Ο Russell ήταν το είδωλο του Elton John και ο τελευταίος τον εισήγαγε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2011.

Ο Janovitz είναι ο συγγραφέας των βιβλίων The Rolling Stones Exile on Main St. και Rocks Off: 50 Tracks That Tell the Story of the Rolling Stones. Το πιο πρόσφατο έργο του έχει δημοσιευτεί στη σειρά Cambridge Companion, Cambridge University Press, στο The Observer, στο Esquire.com, στο Rock and Roll Globe και στο Post Road. Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Buffalo Tom, που περιοδεύει και ηχογραφεί διεθνώς και σχηματίστηκε το 1986 στη Μασαχουσέτη.