Ο Henry Diltz, εμβληματικός φωτογράφος θα τιμηθεί με το βραβείο Recording Academy Trustees Award στα GRAMMY

Ο Henry Diltz, εμβληματικός φωτογράφος θα τιμηθεί με το βραβείο Recording Academy Trustees Award στα GRAMMY
Ακολουθήστε μας στο Google news

Απονέμεται σε όσους έχουν συμβάλει σημαντικά στη μουσική βιομηχανία

06 Ιανουαρίου 2023

Του Ηλία Σελιμά

Ο θρυλικός μουσικός φωτογράφος Henry Diltz θα τιμηθεί με το βραβείο Trustees Award στις 4 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ετήσιας εβδομάδας GRAMMY της Recording Academy. Αυτό το Ειδικό Βραβείο Αξίας (Special Merit Award ) απονέμεται σε όσους έχουν συμβάλει σημαντικά στη μουσική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της καριέρας τους- σε προηγούμενους τιμώμενους περιλαμβάνονται οι Beatles, ο Dick Clark, ο Walt Disney, ο Duke Ellington και πολλοί άλλοι.

Ο Henry Diltz έχει φωτογραφίσει περισσότερα από 250 εξώφυλλα άλμπουμ και χιλιάδες διαφημιστικές λήψεις στις δεκαετίες του 1960 και 1970, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού εξώφυλλου του Morrison Hotel για τους Doors. Ο Diltz ήταν ο επίσημος φωτογράφος του φημισμένου φεστιβάλ Woodstock του 1969 και η δουλειά του έχει δημοσιευτεί στους New York Times, Los Angeles Times, LIFE, People, Rolling Stone, High Times και Billboard. Οι φωτογραφίες του έχουν απαθανατίσει εικόνες καλλιτεχνών όπως οι Eagles, Neil Young, Crosby, Stills & Nash, Jackson Browne, America, Steppenwolf, James Taylor, Jimi Hendrix, The Monkees, Joni Mitchell, Linda Ronstadt και David Cassidy.

"Συγχαρητήρια, Henry, για το βραβείο Trustees", δήλωσε ο κιθαρίστας των Doors, Robby Krieger. "Έφτιαξες μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες εξώφυλλων άλμπουμ που έχουν γίνει ποτέ, και οι Doors δεν θα το ξεχάσουν ποτέ αυτό!"

Για τον Diltz, οι φωτογραφίες ξεκίνησαν με μια μεταχειρισμένη ιαπωνική φωτογραφική μηχανή αξίας 20 δολαρίων που αγόρασε κατά τη διάρκεια περιοδείας με το Modern Folk Quartet. Όταν το MFQ διαλύθηκε, ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα με ένα εξώφυλλο άλμπουμ για τους The Lovin' Spoonful. Παρά την έλλειψη επίσημης εκπαίδευσης, ο Diltz βούτηξε εύκολα στον κόσμο της μουσικής: τον δρόμο, τις συναυλίες, το χιούμορ, την κοινωνική συνείδηση, την ψυχεδέλεια, τα σκαμπανεβάσματα.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, η δουλειά του έχει κοσμήσει εκατοντάδες εξώφυλλα άλμπουμ και έχει παρουσιαστεί σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Εχει δημιουργήσει ισχυρά φωτογραφικά αφιερώματα για το Woodstock, το Monterey Pop Festival, τους Doors, τους Crosby, Stills, Nash & Young, τον Jimi Hendrix και πολλούς άλλους θρυλικούς καλλιτέχνες. Ο Diltz συνεχίζει τη διακεκριμένη καριέρα του, δημιουργώντας νέες και ζωντανές φωτογραφίες που εμπνέουν τον οπαδό του rock n' roll που κρύβει ο καθένας μας. Ο Henry Diltz είναι συνέταιρος στην Morrison Hotel Gallery και αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από αυτήν.

Η Morrison Hotel Gallery γιορτάζει αυτό το επίτευγμα ζωής του Henry Diltz και τιμά την κληρονομιά που έχει δημιουργήσει τόσο στον κόσμο της μουσικής όσο και της φωτογραφίας.